MUST READ

Γιατί η Τουρκία αγοράζει σαν τρελή χρυσό – Τι ετοιμάζεται να κάνει;

Τι φοβάται η Τουρκία και γιατί προετοιμάζεται εντατικά;
Γιατί η Τουρκία αγοράζει σαν τρελή χρυσό – Τι ετοιμάζεται να κάνει;

Η Τουρκία έχει επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτηση χρυσού τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η επιθυμία ενίσχυσης των εθνικών αποθεμάτων, η προστασία από οικονομικές κυρώσεις και η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων.

Μέχρι το τέλος του 2024, η Τουρκία είχε αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της σε 584,93 τόνους, από 540,19 τόνους που διέθετε στο τέλος του 2023. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του 2024, η Τουρκία αγόρασε συνολικά 44,74 τόνους χρυσού. Οι αγορές αυτές κατατάσσουν την Τουρκία μεταξύ των κορυφαίων χωρών σε αποθέματα χρυσού παγκοσμίως.

Η Τουρκία διατηρεί τα αποθέματα χρυσού της σε διάφορες τοποθεσίες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για το 2021, ο χρυσός φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα.

Επιπλέον, μετά από νομικές ενέργειες των ΗΠΑ κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, η Τουρκία επαναπάτρισε όλα τα αποθέματα χρυσού της από τις ΗΠΑ. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2017, όταν η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).

Αυτές οι κινήσεις υποδεικνύουν την προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει τον έλεγχο και την ασφάλεια των αποθεμάτων χρυσού της, κατανέμοντάς τα σε διάφορες εγχώριες και διεθνείς τοποθεσίες.

Μία χώρα συνήθως αυξάνει τα αποθέματα χρυσού της για διάφορους στρατηγικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Όταν υπάρχει υψηλός πληθωρισμός ή οικονομική κρίση, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού ως μέσο προστασίας της αξίας του νομίσματος. Ο χρυσός θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» που δεν επηρεάζεται από πληθωριστικές πιέσεις όπως τα χαρτονομίσματα.

Χώρες που επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο (π.χ. Ρωσία, Κίνα, Τουρκία) συχνά αγοράζουν χρυσό ως εναλλακτική μορφή συναλλαγματικών αποθεμάτων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κυρώσεις ή εντάσεις με τις ΗΠΑ. Ο χρυσός είναι κρίσιμος σε περιόδους πολέμου ή γεωπολιτικών κρίσεων, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά κρίσιμων προμηθειών ή ακόμα και για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας αν υπάρξουν κυρώσεις ή αποκλεισμοί.

Χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν έχουν αυξήσει τα αποθέματα χρυσού τους, καθώς το πολύτιμο μέταλλο δεν μπορεί εύκολα να παγώσει από ξένες τράπεζες ή να κατασχεθεί σε περίπτωση κυρώσεων.

Οι κεντρικές τράπεζες κρατούν χρυσό για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εθνικό τους νόμισμα. Όσο περισσότερα αποθέματα χρυσού έχει μια χώρα, τόσο πιο σταθερό μπορεί να θεωρηθεί το νόμισμά της στις διεθνείς αγορές. Ορισμένες χώρες αγοράζουν χρυσό για να είναι σε θέση να εκδώσουν ένα νέο νόμισμα που να στηρίζεται σε αποθέματα χρυσού, ειδικά αν αμφισβητούν το σημερινό παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Τουρκία αγοράζει τεράστιες ποσότητες χρυσού τα τελευταία χρόνια, πιθανώς για να ενισχύσει τη λίρα, να προστατευθεί από δυτικές κυρώσεις και να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Φορούσαν κάλτσες οι Αρχαίοι Έλληνες;

Φορούσαν κάλτσες οι Αρχαίοι Έλληνες;

Υπήρχε κάτι σαν κάλτσα στην Αρχαία Ελλάδα; Πώς ζεσταίνονταν οι αρχαίοι το χειμώνα και τι φορούσαν στα πόδια τους;

Must Read
Must Read: Γιατί κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί ενώ θα ήταν πιο βολικό το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό;

Γιατί κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί ενώ θα ήταν πιο βολικό το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό;

Μήπως θα έπρεπε να κρατάμε το πιρούνι με το δεξί και το μαχαίρι με το αριστερό; Πώς ξεκίνησε το πρότυπο που ακολουθούμε όλοι στο φαγητό;

Must Read
Must Read: Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν τα γενέθλιά τους;

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν τα γενέθλιά τους;

Ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες την ηλικία τους; Γιόρταζαν γενέθλια ή όχι;

Must Read
Must Read: Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί όλοι ονειρεύονται μόνο αυτόν;

Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί όλοι ονειρεύονται μόνο αυτόν;

Γιατί μας έχει κολλήσει ο Άρης; Με τόσους πλανήτες εκεί έξω, γιατί η ανθρωπότητα ονειρεύεται να ζήσει μόνο στον Άρη;

Must Read
Must Read: Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν με τα χέρια τις άμαξές της στους δρόμους της Αθήνας. Πέθανε ξεχασμένη από όλους.

Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν με τα χέρια τις άμαξές της στους δρόμους της Αθήνας. Πέθανε ξεχασμένη από όλους.

Έπαιξε Μήδεια, Άμλετ και Τόσκα. Την αγαπούσαν τόσο, που έσερναν τις άμαξές της στους δρόμους. Όταν πέθανε, δεν την θυμόταν κανείς.

Must Read
Must Read: Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία

Θάψαν ζωντανό τον Μέγα Αλέξανδρο; Η τρομακτική θεωρία που αλλάζει την Ιστορία

Ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως να μην ήταν νεκρός όταν κηδεύτηκε. Η σοκαριστική θεωρία που ανατρέπει την Ιστορία.

Must Read
Must Read: Είδε το Ρέθυμνο να καίγεται, πέρασε σκλάβα στο χαρέμι, και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Είδε το Ρέθυμνο να καίγεται, πέρασε σκλάβα στο χαρέμι, και έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Από τα καμένα ερείπια του Ρεθύμνου μέχρι τα άδυτα του παλατιού Τοπ Καπί, η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς έγινε το πιο ισχυρό πρόσωπο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε την Ελλάδα ελεύθερη και γι’ αυτό πέθανε στη φυλακή

Ήθελε την Ελλάδα ελεύθερη και γι’ αυτό πέθανε στη φυλακή

Στην Κωνσταντινούπολη του 17ου αιώνα, μια Ελληνίδα άνοιγε τις πόρτες του πρώτου λογοτεχνικού σαλονιού. Η Αλεξάνδρα Μαυροκορδάτου δεν ζήτησε απλώς την ελευθερία της Ελλάδας. Την πλήρωσε με τη ζωή της.

Must Read
Must Read: Σκλάβος χωρίς εκπαίδευση έλυσε σε δευτερόλεπτα πρόβλημα που οι επιστήμονες πάλευαν με τις ώρες

Σκλάβος χωρίς εκπαίδευση έλυσε σε δευτερόλεπτα πρόβλημα που οι επιστήμονες πάλευαν με τις ώρες

Τον πούλησαν σαν σκλάβο, αλλά το μυαλό του έκανε υπολογισμούς που σταματούσαν ακόμα και τους πιο μορφωμένους επιστήμονες της εποχής.

Must Read