MUST READ

Γιατί η Τουρκία έχει 12 χρόνια να πατήσει στη Eurovision – και μάλλον δεν θα ξαναπάει ποτέ

Η Τουρκία έλαμψε στη Eurovision και μετά εξαφανίστηκε.
Γιατί η Τουρκία έχει 12 χρόνια να πατήσει στη Eurovision – και μάλλον δεν θα ξαναπάει ποτέ

Η Τουρκία κάποτε ζούσε για τη Eurovision. Από το 1975 μέχρι το 2012, είχε συμμετοχές που συζητήθηκαν, τραγούδια που έγραψαν ιστορία και μια νίκη που την έκανε διοργανώτρια. Το 2003 με τη Σερτάμπ Ερενέρ κατέκτησε την κορυφή, και ένα χρόνο μετά φιλοξενούσε τον διαγωνισμό στην Κωνσταντινούπολη. Και ξαφνικά… εξαφανίστηκε.

Το 2013, η κρατική τηλεόραση TRT ανακοίνωσε αποχώρηση. Επισήμως, διαμαρτυρόταν για το νέο σύστημα ψηφοφορίας που έδινε μεγάλο βάρος στην κριτική επιτροπή και όχι μόνο στο κοινό. Ανεπίσημα, όμως, η αποχώρηση είχε βαθύτερες ρίζες – κοινωνικές, πολιτισμικές και πολιτικές. Η νίκη της drag queen Κοντσίτα Βουρστ το 2014 φαίνεται πως έβαλε οριστική ταφόπλακα.

Τα τουρκικά μέσα και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος AKP δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους. Είπαν ότι η Eurovision «προωθεί αξίες ξένες προς τις παραδόσεις» και δεν δίστασαν να μιλήσουν ανοιχτά για το ότι ο διαγωνισμός είναι υπερβολικά «ομοφυλοφιλικός». Η κρατική τηλεόραση σταμάτησε ακόμα και τη μετάδοση. Για πρώτη φορά από το 1973, η Eurovision δεν έπαιζε στις τουρκικές οθόνες.

Ο τελευταίος εκπρόσωπος της Τουρκίας ήταν ο Τζαν Μπονόμο το 2012 με το τραγούδι “Love Me Back”, που πήρε την 7η θέση. Από τότε, η σιγή είναι εκκωφαντική. Κάθε χρόνο η EBU ανακοινώνει τη λίστα των συμμετοχών και η Τουρκία είναι απούσα. Όχι τυχαία, όχι από οικονομική κρίση ή έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά από καθαρή πολιτική απόφαση.

Το 2018, ο διευθυντής της TRT δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει πρόθεση επιστροφής, επικαλούμενος τη νίκη της Κοντσίτα. Το 2021 υπήρξαν φήμες επανόδου, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν. Το 2023, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε επιστροφή αν κέρδιζε τις εκλογές. Δεν τις κέρδισε. Και η υπόθεση Eurovision στην Τουρκία έμεινε στο ράφι.

Παρά τα επίσημα επιχειρήματα για το “άδικο” σύστημα, οι βαθύτερες αιτίες είναι κοινωνικές και ιδεολογικές. Ο διαγωνισμός δεν συμβαδίζει πλέον με την εικόνα που θέλει να προβάλει το τουρκικό κράτος. Και όσο τα πράγματα δεν αλλάζουν εκ των έσω, η επιστροφή μοιάζει απίθανη. Ίσως η Τουρκία να μην ξαναπατήσει ποτέ στην Eurovision. Όχι γιατί δεν μπορεί. Αλλά γιατί δεν θέλει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read