MUST READ

Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται μελαμψός στο γνωστό ψηφιδωτό;

Το ψηφιδωτό της Ισσού δείχνει τον Μέγα Αλέξανδρο με σκούρο δέρμα, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες.
Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος φαίνεται μελαμψός στο γνωστό ψηφιδωτό;

Το ψηφιδωτό της Μάχης της Ισσού, ένα από τα πιο διάσημα αρχαία έργα τέχνης, απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο σε μια εντυπωσιακή σκηνή μάχης ενάντια στον Πέρση βασιλιά Δαρείο Γ’. Το έργο, που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία και χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ., θεωρείται αντιγραφή μιας ελληνικής τοιχογραφίας της ελληνιστικής περιόδου. Ωστόσο, κάτι που έχει προκαλέσει απορία σε πολλούς είναι η απόχρωση του δέρματος του Αλέξανδρου, που φαίνεται πιο σκούρα από το αναμενόμενο.

Η απεικόνιση του Αλέξανδρου στο ψηφιδωτό ακολουθεί τους αισθητικούς και τεχνικούς κανόνες της ελληνιστικής τέχνης, που χρησιμοποιούσε αντιθέσεις χρωμάτων για να δώσει ζωντάνια και δραματικότητα στις μορφές. Σε πολλές αρχαιοελληνικές τοιχογραφίες και γλυπτά, οι πολεμιστές και οι ηγετικές μορφές παρουσιάζονταν με πιο σκούρους τόνους, κάτι που υποδήλωνε την αντοχή και την έκθεσή τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκστρατειών. Ο Αλέξανδρος ήταν στρατιώτης που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις μάχες και στην ύπαιθρο, κάτι που θα είχε αναπόφευκτα αντίκτυπο στην όψη του.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση βρίσκεται στις τεχνικές κατασκευής του ψηφιδωτού. Τα φυσικά πετρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του διέθεταν περιορισμένη χρωματική γκάμα, γεγονός που μπορεί να οδήγησε σε μια πιο μελαμψή απόχρωση για τον Αλέξανδρο. Επίσης, το πέρασμα του χρόνου και η φθορά του υλικού μπορεί να έχουν αλλοιώσει τα αρχικά χρώματα, κάνοντας τον τόνο του δέρματος να φαίνεται πιο σκούρος απ’ ό,τι ήταν όταν δημιουργήθηκε.

Υπάρχει και η θεωρία ότι η σκοτεινότερη απόχρωση του δέρματος του Αλέξανδρου μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα. Στην αρχαία ελληνική τέχνη, οι μορφές των ηρώων και των ηγετών διαφοροποιούνταν χρωματικά για να τονιστεί η δύναμη, η σοβαρότητα και η θεϊκή τους φύση. Σε αντίθεση με τον Δαρείο, που παρουσιάζεται με πιο απαλούς τόνους και μια έκφραση πανικού, ο Αλέξανδρος αποδίδεται με έντονες σκιές και δυναμική στάση, δίνοντας έμφαση στον ρόλο του ως ασταμάτητου στρατηλάτη.

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη απάντηση, οι περισσότερες ενδείξεις οδηγούν στο ότι η πιο σκούρα απόχρωση του δέρματος του Αλέξανδρου στο ψηφιδωτό της Ισσού δεν αντανακλά απαραίτητα τα φυσικά χαρακτηριστικά του, αλλά είναι αποτέλεσμα καλλιτεχνικής επιλογής, τεχνικών περιορισμών και της φθοράς του χρόνου. Το ψηφιδωτό παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές απεικονίσεις του Αλέξανδρου, μεταφέροντας τη δόξα και τη δυναμική του ακόμα και αιώνες μετά τη δημιουργία του.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Βούτηξε βαθιά στα βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα

Βούτηξε βαθιά στα βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα

Κατέβηκε 15 πόδια κάτω από τα θολά, βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Ο Σαβάρς Καραπιτιάν κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα, αλλά έσωσε ζωές.

Must Read
Must Read: Πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να ιδρύσει σχολείο. Την έλεγαν Ελένη Αρχιγένους και δίδαξε μέσα στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να ιδρύσει σχολείο. Την έλεγαν Ελένη Αρχιγένους και δίδαξε μέσα στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Η Ελένη Αρχιγένους γεννήθηκε στο Φανάρι, πούλησε όλα της τα κοσμήματα και αφιέρωσε τη ζωή της στη μόρφωση των κοριτσιών.

Must Read
Must Read: Τον εξόρισαν οι Τούρκοι, τον καταδίκασαν οι Πατριάρχες, τον ήθελαν νεκρό οι Λατίνοι. Ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Τον εξόρισαν οι Τούρκοι, τον καταδίκασαν οι Πατριάρχες, τον ήθελαν νεκρό οι Λατίνοι. Ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Τον κυνηγούσαν όλοι. Οι Βενετοί τον καταδίκασαν σε θάνατο, οι Πατριάρχες τον εξόρισαν, οι Λατίνοι τον μισούσαν.

Must Read
Must Read: Έστελναν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο τελευταίος πέθανε το 1974

Έστελναν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο τελευταίος πέθανε το 1974

Δεν ήταν ζώα, ήταν άνθρωποι. Οι Σελνάμ της Παταγονίας έγιναν "εκθέματα" σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Η ιστορία τους κόβει την ανάσα.

Must Read
Must Read: Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 ήταν τόσο μικρό και τόσο σημαντικό. Δύο επιζώντες, ένας μεταφραστής, μία κατάκτηση, και ολόκληρη η Ιστορία άλλαξε κατεύθυνση.

Must Read
Must Read: Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Άφησε όλη του την περιουσία στα παιδιά της Ελλάδας

Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Άφησε όλη του την περιουσία στα παιδιά της Ελλάδας

Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Δεν παντρεύτηκε, δεν έκανε παιδιά – θεώρησε όλα τα ελληνόπουλα δικά του και τους άφησε ό,τι είχε.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν Πάσχα οι τρεις μεγάλες ομάδες όταν είχαν τσακωθεί με την ΕΠΟ; Έστησαν δικό τους Κύπελλο και το έβλεπε όλη η Αθήνα

Τι έκαναν Πάσχα οι τρεις μεγάλες ομάδες όταν είχαν τσακωθεί με την ΕΠΟ; Έστησαν δικό τους Κύπελλο και το έβλεπε όλη η Αθήνα

Το Πάσχα του ’28, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έκαναν κάτι πρωτοφανές. Έστησαν δικό τους Κύπελλο, κάλεσαν ξένες ομάδες και έδωσαν ένα από τα πιο ιστορικά τουρνουά στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζουμε αβγά κάθε Πάσχα. Αλλά ξέρεις γιατί; Το έθιμο είναι βαθύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι, και κρατά από την αρχαιότητα.

Must Read
Must Read: Θα πληρώσει η Τουρκία την στροφή προς το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με Huawei – Xiaomi – OPPO – BYD και Alibaba;

Θα πληρώσει η Τουρκία την στροφή προς το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με Huawei – Xiaomi – OPPO – BYD και Alibaba;

Δεν γίνεται να βασίζεις το δίκτυο 5G σου στην κινεζική Huawei και να θες να πάρεις F-35.

Must Read