Η Ελλάδα πλήρωσε την προεκλογική καμπάνια του Νίξον. Το σκάνδαλο που έφτανε μέχρι το Οβάλ Γραφείο
Μέσα στη δικτατορία, η Ελλάδα χρηματοδοτούσε τον Νίξον.
Κανείς δεν το είχε φανταστεί. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν υπό στρατιωτική δικτατορία, με βασανιστήρια, φυλακίσεις και απόλυτο έλεγχο του κράτους από τη Χούντα, στο παρασκήνιο συνέβαινε κάτι που έμοιαζε με πολιτικό θρίλερ. Μέσω της ΚΥΠ, η χώρα χρηματοδοτούσε τις προεκλογικές καμπάνιες του Ρίτσαρντ Νίξον, του πιο ισχυρού άνδρα στον κόσμο.
Δεν ήταν ούτε φήμη ούτε θεωρία συνωμοσίας. Ο ίδιος ο Νίξον, σε ηχογραφημένες συνομιλίες από το Οβάλ Γραφείο, ευχαριστούσε τον ελληνοαμερικανό Τομ Πάπας, άνθρωπο-κλειδί της Χούντας στο εξωτερικό, λέγοντάς του πως «πολύ σπάνια βρίσκει κανείς τέτοιους φίλους». Τα ποσά που αναφέρθηκαν ξεκινούσαν από 100.000 δολάρια και έφταναν μέχρι τα 500.000. Και όλα αυτά μέσα από μυστικούς λογαριασμούς της ΚΥΠ.
Η σχέση του Πάπας με τη Χούντα ήταν άρρηκτη. Ήταν ο ανεπίσημος σύνδεσμος των δικτατόρων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κι όταν η CIA έκρινε πως το καθεστώς της Αθήνας εξυπηρετούσε γεωστρατηγικά συμφέροντα, τα μάτια έκλεισαν. Οι πράκτορες της ΚΥΠ όχι μόνο πληρώνονταν απευθείας από αμερικανικά κονδύλια, αλλά έστελναν και αντίστοιχα χρήματα πίσω, στις ΗΠΑ. Όχι για πολιτική συνεργασία. Για προεκλογικές καμπάνιες.
Ο Πάπας ήταν ο μεταφορέας. Ο Νίξον ο ωφελούμενος. Και οι Έλληνες φορολογούμενοι οι… χορηγοί. Εκείνοι που δεν είχαν ιδέα πως πίσω από τα βασανιστήρια της Μπουμπουλίνας και της ΕΑΤ-ΕΣΑ, χρηματοδοτούνταν τα πολιτικά όνειρα του Αμερικανού προέδρου.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες λειτουργούσαν με τέτοιον τρόπο. Από την ίδρυσή της η ΚΥΠ είχε άμεσες σχέσεις με την αμερικανική CIA. Στην πραγματικότητα, μέχρι και οι μισθοί των πρακτόρων πληρώνονταν από την Ουάσινγκτον. Αλλά αυτή η υπόθεση ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο. Ήταν η απόλυτη ένδειξη του ποιος έκανε κουμάντο και ποιος ακολουθούσε διαταγές.
Όταν αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, κανείς δεν θυμήθηκε πως η Χούντα είχε βοηθήσει με χρήματα. Όταν ο Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί, η σχέση με την Ελλάδα θάφτηκε σε φακέλους. Αλλά στις ηχογραφήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αλήθεια παρέμενε εκεί. Καθαρή. Σοκαριστική. Και αποκαλυπτική.
Ο Νίξον το ήξερε. Το εκτίμησε. Και η Ελλάδα πλήρωσε.