MUST READ

Η μάχη που δεν γράφτηκε στα βιβλία. Αν δεν γινόταν, η Ελλάδα ίσως να μην υπήρχε

Ένα χωριό χωρίς άντρες. Μια σφαγή από Γαλάτες. Και μια εκδίκηση που έσωσε την Ελλάδα από βαρβαρική καταστροφή.
Η μάχη που δεν γράφτηκε στα βιβλία. Αν δεν γινόταν, η Ελλάδα ίσως να μην υπήρχε

Ήταν μια πόλη ξεχασμένη, χτισμένη πάνω σε έναν βράχο που αγγίζει τα νερά του Μόρνου. Η Καλλίπολη, κρυμμένη ανάμεσα στη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, δεν είχε ούτε τείχη ούτε φήμη. Μα στην πιο κρίσιμη στιγμή, έγινε το φράγμα που όρθωσε η Ιστορία απέναντι στους πιο άγριους εισβολείς που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα: τους Κέλτες.

Το 279 π.Χ., οι Γαλάτες – ένας λαός άγριος, νομαδικός, φονικός – κατέβαιναν από τη Μακεδονία με στόχο ένα: να λεηλατήσουν τους Δελφούς. Ο αρχηγός τους, ο Βρέννος, είχε συγκεντρώσει μια αχαρτογράφητη στρατιά, τόσο μεγάλη που οι Έλληνες νόμιζαν ότι κατέβαινε καταιγίδα. Δεν ήταν απλώς στρατιώτες. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, ζώα, άρματα, σπαθιά. Πίσω τους, μόνο στάχτη.

Οι Έλληνες ενώθηκαν. Αθηναίοι, Αιτωλοί, Λοκροί. Οχυρώθηκαν στις Θερμοπύλες. Όμως ο Βρέννος ήταν πιο πανούργος απ’ όσο τον περίμεναν. Έστειλε δύναμη αποκομμένη, 8.000 άνδρες με αρχηγούς τον Ορεστόριο και τον Κόμβουτι, να περάσουν στα νώτα τους. Κατεύθυνση: Αιτωλία. Και πρώτη στάση: η ανοχύρωτη Καλλίπολη.

Οι άντρες της πόλης πολεμούσαν ήδη στις Θερμοπύλες. Στην Καλλίπολη είχαν μείνει οι γέροντες, οι γυναίκες και τα παιδιά. Οι Κέλτες μπήκαν ανενόχλητοι. Και τότε έγινε κάτι που δεν έχει ισοδύναμο σε καμία άλλη καταγεγραμμένη σφαγή.

Έσφαξαν όλους τους άνδρες. Γέρους, βρέφη, εφήβους. Τα πιο παχουλα βρέφη, σύμφωνα με τον Παυσανία, τα έσφαζαν, τους έπιναν το αίμα και έτρωγαν τις σάρκες τους. Οι γυναίκες που πρόλαβαν, αυτοκτόνησαν. Οι υπόλοιπες υπέστησαν βιασμούς, βασανιστήρια, πείνα. Κάποιες παρακαλούσαν να πεθάνουν. Άλλες έβρισκαν γαλατικά σπαθιά και σκοτώνονταν μόνες τους.

Η πόλη σβήστηκε απ’ τον χάρτη. Αλλά οι Κέλτες δεν έμειναν εκεί. Πήραν τα λάφυρα και κατέβαιναν προς τη Ναύπακτο. Όμως οι Αιτωλοί είχαν ήδη μάθει. Οι στρατιώτες τους παράτησαν τις θέσεις τους στις Θερμοπύλες. Έτρεξαν να σώσουν τα χωριά τους. Ολόκληρη η Αιτωλία ξεσηκώθηκε. Γυναίκες, γέροι, ακόμη και παιδιά πήραν ό,τι όπλο βρήκαν. Άρπαξαν πέτρες, δρεπάνια, ακόντια, ξύλα.

Στους λόφους πάνω απ’ τη Ρέρεση, τους έστησαν καρτέρι. Οι Κέλτες, γεμάτοι λάφυρα και κουρασμένοι, δεν μπορούσαν να αντισταθούν. Κρυμμένοι στις πλαγιές, οι Αιτωλοί τούς χτυπούσαν σαν σκιές. Δεν είχε πεδίο μάχης. Ήταν κλεφτοπόλεμος. Κάθε βράχος, κάθε δέντρο, κάθε βουνοπλαγιά τους σημάδευε.

Πάνω από τους μισούς Γαλάτες χάθηκαν εκεί, πριν προλάβουν να φτάσουν στους Δελφούς. Κι όσοι έφτασαν, ηττήθηκαν. Η Ελλάδα σώθηκε. Αν δεν είχε σβήσει η Καλλίπολη, αν δεν είχαν ορμήσει οι Αιτωλοί, ίσως να μην υπήρχε τίποτα να σταματήσει τον Βρέννο.

Σήμερα, δεν θυμάται κανείς αυτή τη μάχη. Δεν τη μαθαίνουμε στο σχολείο. Δεν έχει ούτε επετειακή παρέλαση. Όμως, για έναν λαό που πάντα στεκόταν πάνω στα ερείπια για να αμυνθεί, αυτή η ξεχασμένη σφαγή είναι ίσως ο πιο σιωπηλός του θρίαμβος.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Η χώρα που έχει χαλκό, κοβάλτιο, διαμάντια, χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, coltan αξίας 24 τρισεκατομμυρίων και όμως είναι μια από τις 10 φτωχότερες του πλανήτη

Η χώρα που έχει χαλκό, κοβάλτιο, διαμάντια, χρυσό, πετρέλαιο, ουράνιο, coltan αξίας 24 τρισεκατομμυρίων και όμως είναι μια από τις 10 φτωχότερες του πλανήτη

Έχει ό,τι χρειάζεται ο κόσμος για να λειτουργεί. Χαλκό, κοβάλτιο, coltan, χρυσό, διαμάντια. Κι όμως, οι κάτοικοί του πεινάνε.

Must Read
Must Read: Οι 2 Σπαρτιάτες που πήγαν μόνοι τους στον Ξέρξη για να τους σκοτώσει. Γιατί δεν τους σκότωσε;

Οι 2 Σπαρτιάτες που πήγαν μόνοι τους στον Ξέρξη για να τους σκοτώσει. Γιατί δεν τους σκότωσε;

Σκοτώθηκαν Πέρσες πρέσβεις στη Σπάρτη. Κι όμως, χρόνια μετά, δύο νεαροί Σπαρτιάτες ταξίδεψαν μόνοι τους για να δώσουν τη ζωή τους.

Must Read
Must Read: Ο Αρχαίος Έλληνας που έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνηση. Και όλοι τον κορόιδευαν. Μέχρι που ήρθε η κβαντική φυσική και τον επιβεβαίωσε

Ο Αρχαίος Έλληνας που έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνηση. Και όλοι τον κορόιδευαν. Μέχρι που ήρθε η κβαντική φυσική και τον επιβεβαίωσε

Όταν ο Ζήνων έλεγε πως ο Αχιλλέας δεν φτάνει ποτέ τη χελώνα, τον περνούσαν για τρελό. Σήμερα, η φυσική παραδέχεται ότι ίσως είχε δίκιο.

Must Read
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read