Οι Τούρκοι παράγουν ψεύτικη μαστίχα Χίου – Προσπαθούν από το 1959 να την κλέψουν
Ποια η αντίδραση της Ελλάδας.
Η μοναδική στον κόσμο αυθεντική μαστίχα παράγεται παραδοσιακά στη Χίο. Ωστόσο, η Τουρκία, και ειδικότερα η περιοχή του Τσεσμέ στη Σμύρνη, επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να εισέλθει στην αγορά με καλλιέργειες «μαστίχας Τσεσμέ». Παρά την ομοιότητα των δέντρων, οι ειδικοί τονίζουν ότι το προϊόν διαφέρει ποιοτικά και χημικά από την αυθεντική ελληνική μαστίχα.
Η παραγωγή στην Τουρκία ξεκίνησε το 1959, αλλά απέτυχε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Με την πρόσφατη αναθέρμανση του εγχειρήματος, περίπου 40.000 δενδρύλλια έχουν καλλιεργηθεί στο Τσεσμέ, και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παραχθεί πάνω από ένας τόνος τσίχλας ετησίως. Η τιμή της τουρκικής μαστίχας φτάνει τα 15.000 TL το κιλό, λόγω της σπανιότητας του προϊόντος.
Η Ελλάδα έχει κινητοποιηθεί διεθνώς για να προστατεύσει την ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) της χιώτικης μαστίχας. Μέσα από νομικές ενέργειες σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, επιχειρεί να μπλοκάρει τη χρήση του ονόματος “μαστίχα” για προϊόντα που δεν προέρχονται από τη Χίο.
Παρά τις προσπάθειες, παραγωγοί του Τσεσμέ δηλώνουν ότι στοχεύουν να καλύψουν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης μέσα στην επόμενη δεκαετία, φυτεύοντας έως και 500.000 δέντρα. Η σύγκρουση για την αυθεντικότητα της μαστίχας αναμένεται να κλιμακωθεί.
Διαβάστε επίσης:
Από που βγήκε η έκφραση: Αυτός είναι βλάκας με περικεφαλαία