MUST READ

Ήταν ωραία, εύγλωττη και επικίνδυνη. Έστησε το πιο τολμηρό σχολείο για κορίτσια στην Πόλη και την ανάγκασαν να παραιτηθεί

Η Καλλιόπη Κεχαγιά έγινε δασκάλα για να αλλάξει τη μοίρα των κοριτσιών.
Ήταν ωραία, εύγλωττη και επικίνδυνη. Έστησε το πιο τολμηρό σχολείο για κορίτσια στην Πόλη και την ανάγκασαν να παραιτηθεί

Γεννήθηκε στην Προύσα, αλλά έμοιαζε να ανήκει στο μέλλον. Η Καλλιόπη Κεχαγιά είχε παράστημα, μόρφωση και αποφασιστικότητα. Σπούδασε στο Λονδίνο όταν ελάχιστες γυναίκες τολμούσαν να φύγουν από το σπίτι τους, και μιλούσε άπταιστα αγγλικά σε μια εποχή που οι περισσότερες δεν είχαν τελειώσει ούτε το δημοτικό. Επέστρεψε στην Αθήνα με στόχο να διδάξει. Αλλά όχι απλώς γράμματα. Να αλλάξει τη νοοτροπία.

Σε ηλικία μόλις 18 ετών διορίστηκε δασκάλα. Σε λίγα χρόνια έγινε υποδιευθύντρια και στη συνέχεια διευθύντρια στα κορυφαία παρθεναγωγεία της χώρας. Η ίδια κατέγραφε με αυστηρότητα το πρόγραμμα σπουδών, δίδασκε τα κορίτσια όχι μόνο πειθαρχία αλλά και ανεξαρτησία, και διαμόρφωνε δασκάλες που μετέφεραν το όραμά της παντού. Έβαλε στο μάθημα τη λογική, τη φιλοσοφία, την αγγλική γλώσσα και την καλλιέργεια της σκέψης. Για την εποχή, ήταν επανάσταση.

Την κάλεσαν να αναλάβει ένα νέο ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη. Το Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Της έδωσαν συμβόλαιο δια βίου και μισθό ανώτερο από καθηγητή πανεπιστημίου. Έστησε ένα σχολείο πρότυπο, ταξίδεψε σε Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις για να φέρει ιδέες, και σχεδίασε το κτήριο, τα προγράμματα, τα εργαστήρια. Μιλούσε σε αίθουσες γεμάτες κόσμο, οργανώνοντας κύκλους διαλέξεων μόνο για γυναίκες. Δεν δίδασκε μόνο ύλη. Δίδασκε το πώς να είσαι δυνατή.

Η εικόνα της, στηριγμένη σε κολώνα του Παρθενώνα και στεφανωμένη από τη θεά Αθηνά, αποτυπώθηκε σε συμβολική ζωγραφική που της χάρισαν. Αλλά η ίδια δεν σταμάτησε ούτε στιγμή. Οργάνωσε συνέδρια, ίδρυσε σχολές, πήγε στην Αμερική και εκφώνησε λόγο στο Ντιτρόιτ, συνάντησε την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και γύρισε πίσω για να συνεχίσει. Στην Αθήνα έστησε σχολείο χειροτεχνίας για φτωχές γυναίκες, δίδαξε οικιακή οικονομία, ίδρυσε το πρώτο σωφρονιστικό ίδρυμα για ανήλικα αγόρια με στόχο την ηθική τους αναμόρφωση.

Όμως όσο ανέβαινε, τόσο πλήθαιναν οι φωνές. Όχι γιατί απέτυχε. Αλλά γιατί ξεχώρισε. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν απέκτησε παιδιά, ζούσε μόνη, ταξίδευε, οργάνωνε, αποφάσιζε. Η επιτυχία της σχολής της προκάλεσε φθόνο. Τα έξοδα, η ακτινοβολία της, το γεγονός ότι όλοι την άκουγαν – έγιναν τελικά τα επιχειρήματα για να την αναγκάσουν να παραιτηθεί. Το σχολείο της συνέχισε. Αλλά χωρίς εκείνη.

Η Καλλιόπη Κεχαγιά δεν σταμάτησε. Οργάνωσε το «Πρότυπο Εθνικό Παρθεναγωγείο» και έγινε η πρώτη γυναίκα που επέβλεψε όλα τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Ό,τι δίδαξε, πέρασε στην εκπαιδευτική πολιτική. Και έμεινε. Όχι μόνο στις σελίδες των βιβλίων, αλλά σε κάθε γυναίκα που μπήκε σε σχολείο με ελπίδα για κάτι περισσότερο από πειθαρχία και προσευχή. Έμεινε ως η δασκάλα που ήξερε ότι η εκπαίδευση είναι το όπλο που δεν αφοπλίζεται ποτέ.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read