Λαμπρή ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά Συμεών
Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Σινά Συμεών στο Όρος Σινά, παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄ και Ελλήνων αξιωματούχων.
Με κάθε επισημότητα και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Όρος Σινά η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, κ. Συμεών, παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ΄.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ ταξίδεψε στο Σινά για να προεξάρχει της τελετής και να μεταφέρει την ευλογία του Παναγίου Τάφου στη Σιναϊτική Αδελφότητα, που έχει στενούς δεσμούς με το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.
Η αντιπροσωπεία του Πατριάρχη περιλάμβανε τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος Ησύχιο, τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο, τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο και τον Διάκονο Πρόδρομο. Η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων ως φορέα διαλόγου και ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Κατά την ομιλία του, ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ΄ τόνισε ότι η ενθρόνιση του κ. Συμεών είναι πράξη θείας Πρόνοιας και όχι απλώς διοικητική αλλαγή. Επεσήμανε τη μεγάλη ευθύνη του νέου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος αναλαμβάνει να διαφυλάξει τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και να καθοδηγήσει πνευματικά τη Σιναϊτική Αδελφότητα.
Ο Πατριάρχης απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν τη Μονή και τον ιερό χαρακτήρα του περιβάλλοντος χώρου, που αποτελεί μνημείο με ιστορικό καθεστώς σεβασμένο εδώ και αιώνες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Συμεών, βαθιά συγκινημένος, δήλωσε ότι η εκλογή και η ενθρόνισή του δεν ήταν αποτέλεσμα προσωπικής φιλοδοξίας, αλλά απάντηση σε θεία κλήση. Ανέφερε ότι αποδέχεται το αξίωμά του ως έργο διακονίας και αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο, ζητώντας φώτιση και δύναμη για να καθοδηγεί με πίστη και ταπεινότητα.
Ευχαρίστησε θερμά τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄, τον οποίο χαρακτήρισε πνευματικό πατέρα και καθοδηγητή, καθώς και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα για τη διαχρονική στήριξη της Μονής του Σινά. Υπογράμμισε ότι η Μονή θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση το ιστορικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και τις σχετικές πατριαρχικές και ιστορικές πράξεις.
Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης Θεόφιλος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Σοφία Ζαχαράκη και Γιώργο Καλαντζή, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο και την αποστολή του στους Αγίους Τόπους. Είχε επίσης επαφές με τον Υπουργό Πολιτισμού της Αιγύπτου και εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών για ζητήματα εκκλησιαστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η τελετή έκλεισε με επίσημο γεύμα, όπου Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος αντάλλαξαν ευχές, τονίζοντας την ενότητα και τη φιλία που συνδέει τη Σιναϊτική και την Αγιοταφιτική Αδελφότητα.