MUST READ

Μάζευε παραμύθια από γιαγιάδες για να αποδείξει ότι είμαστε ακόμα Έλληνες

Ο πατέρας της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάσωση των παραδόσεων και των παραμυθιών του λαού μας.
Μάζευε παραμύθια από γιαγιάδες για να αποδείξει ότι είμαστε ακόμα Έλληνες

Την ώρα που άλλοι έψαχναν την Ελλάδα στα ερείπια της αρχαιότητας, ένας άνθρωπος την έψαχνε στη γιαγιά που ευλογούσε τα παιδιά της, στο ξόρκι για το μάτι, στο παραμύθι που ψιθύριζε η γριά δίπλα στη φωτιά. Το όνομά του ήταν Νικόλαος Πολίτης και πίστευε κάτι ριζικά ανατρεπτικό: ότι η ελληνική ψυχή δεν είχε πεθάνει. Απλώς είχε αλλάξει ρούχα.

Γεννήθηκε το 1852 σε ένα χωριό της Μεσσηνίας. Από παιδί, δεν έγραφε μόνο εκθέσεις. Έγραφε εφημερίδες. Έστηνε θεατρικές παραστάσεις στο σχολείο για να βοηθήσει τους Κρητικούς πρόσφυγες. Στα δεκατέσσερά του πήγε να πολεμήσει στην Κρητική Επανάσταση. Δεν τον άφησαν. Αλλά εκείνος ήξερε ήδη: θα πολεμούσε αλλιώς.

Σπούδασε φιλολογία και νομική στην Αθήνα, και μετά με υποτροφία στη Γερμανία. Όμως γύρισε πίσω όχι για να βρει την Ελλάδα του Περικλή, αλλά για να ακούσει τη φωνή της γιαγιάς που έλεγε: «Όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και το γιαούρτι». Εκείνος ήξερε πως δεν ήταν απλή φράση. Ήταν πολιτισμικό ίχνος, αρχαίο ένστικτο, κομμάτι από την αλυσίδα που μας συνέδεε με τους προγόνους.

Ίδρυσε τη λέξη «λαογραφία». Δεν υπήρχε. Τη βάπτισε, για να δώσει υπόσταση σε αυτό που οι άλλοι θεωρούσαν περιθώριο. Περπατούσε σε χωριά, μιλούσε με γριές και γέρους, κατέγραφε θρύλους, τραγούδια, παραδόσεις, παροιμίες. Και όλα τα έβλεπε όχι σαν γραφικότητες, αλλά σαν αποδείξεις. Ότι ο λαός θυμάται. Ακόμα κι όταν δεν το ξέρει.

Το 1882 έγινε καθηγητής μυθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όχι για να αναλύσει τον Όμηρο. Αλλά για να διδάξει πώς η λαϊκή αφήγηση κρατάει ζωντανή την αρχαία σκέψη. Γιατί για τον Πολίτη, η γιαγιά που μιλάει για την πεντάμορφη και τον δράκο, λέει στην πραγματικότητα έναν μύθο του Ησίοδου, άθελά της. Γιατί η παράδοση δεν ξεχνά. Κρύβει.

Πίστευε ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δεν ήταν μόνο απόγονοι των αρχαίων στο αίμα – ήταν στον λόγο, στην πράξη, στο τραγούδι. Η αποστολή του δεν ήταν να φτιάξει θεωρίες. Ήταν να σώσει φωνές. Να περισώσει τη μνήμη που έπαιρνε ο άνεμος. Ίδρυσε το περιοδικό Λαογραφία, το Λαογραφικό Αρχείο, και συνέλεξε χιλιάδες κείμενα, παραδόσεις και τραγούδια από κάθε άκρη της Ελλάδας.

Κι όμως, δεν είχε την έπαρση του πρωτοπόρου. Υπέγραφε άρθρα με αστεράκια, με ψευδώνυμα, γιατί ένιωθε ότι τα λόγια του λαού ήταν πιο μεγάλα από το δικό του όνομα. Όπως έλεγε: «Δεν γράφω εγώ. Ακούω τον λαό να μιλά».

Ήξερε ότι η αλήθεια δεν βρίσκεται μόνο στα μάρμαρα. Βρίσκεται και στο πώς πλέκεις ένα καλάθι, στο πώς μαγειρεύεις τα Χριστούγεννα, στο πώς θρηνείς έναν νεκρό. Βρίσκεται στο σώμα, στη φωνή, στον ρυθμό της κοινότητας. Δεν είναι θεωρία. Είναι πράξη.

Ο Νικόλαος Πολίτης έδωσε υπόσταση σε έναν πολιτισμό που όλοι αγνοούσαν. Ήξερε ότι αν δεν καταγραφεί, θα χαθεί. Και αν χαθεί, θα είμαστε ένα έθνος χωρίς μνήμη. Ένα σώμα χωρίς ψυχή.

Πέθανε το 1921 από υπερκόπωση. Δούλευε μέχρι την τελευταία του μέρα. Όχι για φήμη. Αλλά γιατί ήξερε πως κάθε μέρα που περνάει, πεθαίνει και ένα τραγούδι που δεν καταγράφηκε. Κάθε γιαγιά που φεύγει, παίρνει μαζί της έναν κόσμο. Και αυτός ο κόσμος έπρεπε να σωθεί.

Δεν έγινε ήρωας του έθνους. Δεν έχει αγάλματα. Αλλά χάρη σε αυτόν, γνωρίζουμε τι τραγουδούσε το χωριό, τι ευχόταν η μάνα στο παιδί της, πώς έδιωχναν το κακό μάτι, πώς αγαπούσαν και πώς πονούσαν. Χάρη σε αυτόν, θυμόμαστε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον έπιασαν αιχμάλωτο παιδί. Έγραψε την ιστορία του Σουλίου και πολέμησε σαν να ήταν 100 χρονών

Τον έπιασαν αιχμάλωτο παιδί. Έγραψε την ιστορία του Σουλίου και πολέμησε σαν να ήταν 100 χρονών

Τον έπιασαν αιχμάλωτο παιδί. Δεν λύγισε. Πολέμησε σαν να κουβαλούσε τις γενιές των Σουλιωτών στους ώμους. Και πριν φύγει, έγραψε την ιστορία τους.

Must Read
Must Read: Γιατί τις λέμε Επτά Θάλασσες αφού δεν ήταν ποτέ επτά;

Γιατί τις λέμε Επτά Θάλασσες αφού δεν ήταν ποτέ επτά;

Οι Επτά Θάλασσες δεν ήταν ποτέ επτά. Κι όμως, όποιος τις διέπλεε θεωρούνταν ήρωας. Από την αρχαία Σουμέρα ως τη βικτοριανή Αγγλία, η φράση έκρυβε πάντα μια αλήθεια: το ταξίδι δεν μετριόταν σε αριθμούς.

Must Read
Must Read: Το πτώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξε την ιστορία. Το άρπαξε ο Πτολεμαίος και ξέσπασε εμφύλιος.

Το πτώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου άλλαξε την ιστορία. Το άρπαξε ο Πτολεμαίος και ξέσπασε εμφύλιος.

Το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν κατέληξε στη Μακεδονία. Ο Πτολεμαίος το άρπαξε, και ξεκίνησε ένας εμφύλιος που άλλαξε την ιστορία.

Must Read
Must Read: Οι Ρωμαίοι πήραν τους Έλληνες της Θράκης και τους έβαλαν να χτίσουν πόλεις στη Μοισία. Μία από αυτές υπάρχει ακόμα

Οι Ρωμαίοι πήραν τους Έλληνες της Θράκης και τους έβαλαν να χτίσουν πόλεις στη Μοισία. Μία από αυτές υπάρχει ακόμα

Οι Ρωμαίοι δεν κατέκτησαν απλώς τη Μοισία. Έχτισαν πάνω στις ελληνικές πόλεις της Θράκης.

Must Read
Must Read: Τους έβαλαν να σκάψουν λάκκους και μετά να σπρώξουν 13.000 πτώματα με γυμνά χέρια. Όποιος σταματούσε, τον πυροβολούσαν

Τους έβαλαν να σκάψουν λάκκους και μετά να σπρώξουν 13.000 πτώματα με γυμνά χέρια. Όποιος σταματούσε, τον πυροβολούσαν

Όταν οι Βρετανοί μπήκαν στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, βρήκαν 13.000 πτώματα. Και οι μόνοι που μπορούσαν να τα θάψουν… ήταν οι φονιάδες τους.

Must Read
Must Read: Το γράμμα που οι αρχαίοι φοβούνταν, οι Λατίνοι το έλεγαν “σκυλίσιο” και ο Σωκράτης το θεωρούσε μαγικό

Το γράμμα που οι αρχαίοι φοβούνταν, οι Λατίνοι το έλεγαν “σκυλίσιο” και ο Σωκράτης το θεωρούσε μαγικό

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν «σκυλίσιο». Ο Πλάτων το θεωρούσε θεϊκό. Το γράμμα ρω κουβαλάει μια ιστορία δύναμης, έντασης και μαγείας, όπως κανένα άλλο γράμμα της ελληνικής γλώσσας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που ήταν πρίγκιπας ξένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, γλίτωσε την εκτέλεση και πέθανε δηλητηριασμένος

Ο Έλληνας που ήταν πρίγκιπας ξένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, γλίτωσε την εκτέλεση και πέθανε δηλητηριασμένος

Ήταν Έλληνας, πρίγκιπας σε ξένη χώρα, και κατέληξε να πεθάνει με δηλητήριο, μόνος, μακριά απ’ όλα.

Must Read
Must Read: Έκλεβε τη νύφη, της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα και της φορούσαν αντρικά. Ήταν ο γάμος στη Σπάρτη.

Έκλεβε τη νύφη, της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα και της φορούσαν αντρικά. Ήταν ο γάμος στη Σπάρτη.

Την άρπαζε σαν λάφυρο. Της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα, την έντυναν σαν άντρα και την πέταγαν σε καλύβα χωρίς φως

Must Read
Must Read: Για κάθε τσιγάρο που άναβες στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έπαιρναν τον φόρο. Για κάθε σπίρτο, οι Γάλλοι. Για το ούζο, οι Ιταλοί.

Για κάθε τσιγάρο που άναβες στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έπαιρναν τον φόρο. Για κάθε σπίρτο, οι Γάλλοι. Για το ούζο, οι Ιταλοί.

Δεν ήταν απλώς φόρος. Ήταν αποζημίωση. Για κάθε τσιγάρο, κάθε σπίρτο, κάθε ποτήρι ούζο, οι ξένοι δανειστές εισέπρατταν απευθείας.

Must Read