MUST READ

Μια ομάδα μισθοφόρων από την Καταλονία κατέλαβε την Αθήνα και έγιναν αφέντες της για 77 χρόνια

Έφτασαν ως μισθοφόροι. Σκότωσαν τον Δούκα. Και κυβέρνησαν την Αθήνα σαν να ήταν δική τους.
Μια ομάδα μισθοφόρων από την Καταλονία κατέλαβε την Αθήνα και έγιναν αφέντες της για 77 χρόνια

Ένα μεσημέρι του Μαρτίου του 1311, στις πεδιάδες του Κηφισού, η αθηναϊκή ιστορία άλλαξε χέρια για δεκαετίες. Ο Γκαλτσέρ ντε Μπλακά, Δούκας των Αθηνών, βρέθηκε νεκρός. Όχι από βυζαντινό δόρυ, ούτε από τουρκικό τόξο. Αλλά από τα σπαθιά μιας αχόρταγης ομάδας Καταλανών μισθοφόρων. Είχαν έρθει για να πολεμήσουν για λογαριασμό του. Και τελικά, τον σκότωσαν.

Η Καταλανική Εταιρεία, γνωστή στην εποχή της ως “Companya Catalana”, δεν ήταν κράτος, ούτε επίσημος στρατός. Ήταν μια αδέσποτη συμμορία βετεράνων του πολέμου, ρομαντικών του αίματος, τροφοδοτημένων από νίκες, λαφυραγωγίες και ψευδαισθήσεις εξουσίας. Αρχικά πολεμούσαν για τους Βυζαντινούς εναντίον των Τούρκων, αλλά οι καυγάδες για τα χρήματα τούς έκαναν να στραφούν εναντίον όλων.

Όταν τους κάλεσε ο Δούκας της Αθήνας να τον βοηθήσουν να εδραιώσει την κυριαρχία του, κανείς δεν περίμενε ότι θα κατέληγε να πεθάνει από το ίδιο το σπαθί τους. Οι Καταλανοί όχι μόνο τον σκότωσαν, αλλά πήραν την Αθήνα. Και όχι για λίγο.

Για 77 ολόκληρα χρόνια, η πόλη των φιλοσόφων, του Παρθενώνα, του Πλάτωνα και του Θουκυδίδη, διοικήθηκε από Καταλανούς μισθοφόρους που μιλούσαν μια άλλη γλώσσα, ακολουθούσαν άλλους νόμους και δεν έτρεφαν καμία αγάπη για το κλασικό παρελθόν της.

Το κράτος τους ονομάστηκε “Δουκάτο των Αθηνών και της Νεοπάτρας”, και περιλάμβανε όχι μόνο την Αττική, αλλά και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Έδρα τους έγινε η Θήβα, όχι η Αθήνα. Η πόλη-σύμβολο του αρχαίου κόσμου είχε μετατραπεί σε σκιά, ενώ η Θήβα ανθούσε υπό τους νέους της άρχοντες.

Η νέα εξουσία εισήγαγε το καταλανικό δίκαιο, το οποίο ήταν άγνωστο στους ντόπιους, και ενίσχυσε την παρουσία Καταλανών εποίκων. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να πάρουν δημόσια αξιώματα. Η Εκκλησία προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στη Λατινική επιρροή και την Ορθόδοξη πίστη, ενώ η ελληνική αριστοκρατία είτε υποτάχθηκε, είτε εξορίστηκε, είτε αφανίστηκε.

Η Αθήνα δεν αναφέρεται πια ως “πόλη των σοφών”, αλλά ως φεουδαρχικό λάφυρο. Τα κείμενα της εποχής μιλούν για έναν τόπο ξεχασμένο, που ζούσε με τη μνήμη της δόξας και την πραγματικότητα της κατοχής.

Το Δουκάτο των Αθηνών υπό Καταλανική κυριαρχία έφτασε μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, όταν οι Φλωρεντινοί Ακκορνιάτι (Acciaiuoli) κατέλαβαν την εξουσία, βάζοντας τέλος στην Καταλανική παρουσία. Αλλά η μνήμη αυτών των 77 ετών παραμένει θαμμένη – σχεδόν εξαφανισμένη από τα σχολικά βιβλία, τις ταινίες, ακόμα και τη συλλογική φαντασία.

Ήταν όμως αληθινή. Και για 77 χρόνια, η Αθήνα δεν ήταν ούτε ελληνική, ούτε βυζαντινή. Ήταν καταλανική.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ήταν φτιαγμένος για ποίηση, όχι για πόλεμο. Τον πέταξαν στην πρώτη γραμμή και δεν γύρισε ποτέ.

Ήταν φτιαγμένος για ποίηση, όχι για πόλεμο. Τον πέταξαν στην πρώτη γραμμή και δεν γύρισε ποτέ.

Ο Γιώργος Σαραντάρης δεν έπρεπε να πάει στον πόλεμο. Κι όμως, πέθανε εκεί. Γιατί κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η ποίηση είναι επίσης πατρίδα.

Must Read
Must Read: Έφτιαξε αμάξια που τα ζήλευε ο κόσμος. Τον είπαν τρελό, εγωιστή, επικίνδυνο. Και τελικά τον εξαφάνισαν, λίγο πριν δικαιωθεί.

Έφτιαξε αμάξια που τα ζήλευε ο κόσμος. Τον είπαν τρελό, εγωιστή, επικίνδυνο. Και τελικά τον εξαφάνισαν, λίγο πριν δικαιωθεί.

Ο Carl Borgward δεν πτώχευσε ποτέ. Του πήραν την αυτοκρατορία του λίγο πριν τον δικαιώσει ο χρόνος.

Must Read
Must Read: Ίσως η πιο γνωστή λεωφόρος της Αθήνας, που ακολουθεί σχεδόν πιστά έναν αρχαίο δρόμο, πάνω στον οποίο διέφυγε ο Θεμιστοκλής κυνηγημένος, μετέφεραν τα μυστικά του αθηναϊκού στόλου και περνούσαν οι νεκροί της πόλης.

Ίσως η πιο γνωστή λεωφόρος της Αθήνας, που ακολουθεί σχεδόν πιστά έναν αρχαίο δρόμο, πάνω στον οποίο διέφυγε ο Θεμιστοκλής κυνηγημένος, μετέφεραν τα μυστικά του αθηναϊκού στόλου και περνούσαν οι νεκροί της πόλης.

Η Βουλιαγμένης δεν είναι απλώς μία λεωφόρος.

Must Read
Must Read: Οι 3 φορές που η λέξη «φιλότιμο» εμφανίζεται στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου

Οι 3 φορές που η λέξη «φιλότιμο» εμφανίζεται στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου

Ο Παύλος, βαθιά γνώστης της ελληνικής, χρησιμοποίησε τη λέξη «φιλότιμο» τρεις φορές στις επιστολές του.

Must Read
Must Read: Το γήπεδο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας για να θυμούνται και να ξεχνούν. Έπαιξαν, πανηγύρισαν, αγκαλιάστηκαν

Το γήπεδο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας για να θυμούνται και να ξεχνούν. Έπαιξαν, πανηγύρισαν, αγκαλιάστηκαν

Το γήπεδο Προσφυγικών στην Πάτρα το έφτιαξαν με τα χέρια τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Έπαιξαν, πανηγύρισαν, δάκρυσαν.

Must Read
Must Read: Ο Πάπας που σκότωσε τους προκατόχους του, έκανε παιδί με ευγενή και κυβερνούσε μέσα από δολοφονίες και σκάνδαλα

Ο Πάπας που σκότωσε τους προκατόχους του, έκανε παιδί με ευγενή και κυβερνούσε μέσα από δολοφονίες και σκάνδαλα

Τους έπνιξε στη φυλακή, κατηγορήθηκε ότι έκανε παιδί με ευγενή και κυβέρνησε με βία και ίντριγκες.

Must Read
Must Read: Όταν οι νεκρές δεν ησύχαζαν – Γιατί οι γυναίκες φαντάσματα ήταν τα χειρότερα

Όταν οι νεκρές δεν ησύχαζαν – Γιατί οι γυναίκες φαντάσματα ήταν τα χειρότερα

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν φοβούνταν μόνο τον θάνατο. Φοβούνταν τους νεκρούς που είχαν λόγο να επιστρέψουν.

Must Read
Must Read: Δεν ζωγράφισε την Ελλάδα όπως ήταν. Τη ζωγράφισε όπως θα μπορούσε να είναι. Ιδεατή. Πνευματική. Αναγεννημένη.

Δεν ζωγράφισε την Ελλάδα όπως ήταν. Τη ζωγράφισε όπως θα μπορούσε να είναι. Ιδεατή. Πνευματική. Αναγεννημένη.

Πολεμήθηκε, παρεξηγήθηκε, αλλά και τιμήθηκε όσο λίγοι.

Must Read
Must Read: Το τρομακτικό και σοκαριστικό πείραμα που δείχνει ότι μπορεί να σκοτώσουμε

Το τρομακτικό και σοκαριστικό πείραμα που δείχνει ότι μπορεί να σκοτώσουμε

Στο πείραμα του Milgram, απλοί άνθρωποι πίστεψαν ότι σκότωναν κάποιον με ηλεκτροσόκ — μόνο και μόνο επειδή ένας "ειδικός" τους το είπε.

Must Read