Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε τους στρατηγούς του γαμπρούς των εχθρών και μετά τους είπε ευχαριστώ
Στα Σούσα, ο Μέγας Αλέξανδρος πάντρεψε τους στρατηγούς του με κόρες των Περσών εχθρών τους και τους ευχαρίστησε.
Το 324 π.Χ., στα Σούσα της Περσίας, ο Μέγας Αλέξανδρος διοργάνωσε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ιστορία: έναν ομαδικό γάμο 10.000 Ελλήνων και Περσών. Ανάμεσά τους βρίσκονταν οι πιο υψηλόβαθμοι στρατηγοί του. Ο Περδίκκας, ο Πτολεμαίος, ο Ηφαιστίων, ο Κρατερός, ο Σέλευκος και άλλοι, κλήθηκαν να παντρευτούν κόρες περσικής αριστοκρατίας. Εκείνος παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου, τη Στάτειρα. Τους έντυσε, τους πάντρεψε, τους χειροκρότησε. Και μετά τους μοίρασε δώρα και “ευχαριστήρια”.
Ήταν μια πράξη αφοπλιστικά τολμηρή, γιατί οι στρατηγοί του ήταν Έλληνες, πολεμούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια τους Πέρσες, κι όμως τώρα καλούνταν να δεθούν μαζί τους με όρκους αιώνιας πίστης. Δεν ήταν απλώς ένα πάρτι. Ήταν μια πολιτική κίνηση ενοποίησης δύο κόσμων, με κόστος την υπερηφάνεια των στρατηγών που έπρεπε να υποκύψουν σε έναν γάμο που δεν διάλεξαν. Και να χαμογελούν κιόλας.
Ανάμεσα στους 91 γάμους που τελέστηκαν εκείνη τη μέρα, ο Αλέξανδρος απαίτησε και την τήρηση περσικών εθίμων. Οι γαμπροί φορούσαν περσικές στολές, και υπήρχε υποχρέωση να ζήσουν με τις συζύγους τους. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που επιβλήθηκαν τέτοιες μαζικές συγχωνεύσεις. Η τελετή κράτησε πέντε ημέρες και οι γαμπροί έλαβαν γενναίες προίκες, νομίσματα, όπλα, και τιμές που μόνο ο Αλέξανδρος μπορούσε να προσφέρει. Και μετά, ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Αυτό το “ευχαριστώ” ήταν το πιο ειρωνικό. Οι άνδρες του είχαν διανύσει μαζί του τα πέρατα του κόσμου, είχαν κατακτήσει εδάφη που κανείς δεν είχε ονειρευτεί, και τώρα έπρεπε να υποκύψουν σε συζυγικές συμμαχίες με τις κόρες των πρώην εχθρών τους. Κι όμως, ο Αλέξανδρος τους ευχαρίστησε. Σαν να μην ήταν αρκετό που τους άλλαξε τις ζωές. Ένας από αυτούς, ο Πτολεμαίος, κράτησε τελικά τη γυναίκα του, την Αρτικάμα, και έγινε βασιλιάς στην Αίγυπτο.
Η γιορτή αυτή στα Σούσα δεν έμεινε απλώς στην Ιστορία. Έγινε σύμβολο. Ήταν η στιγμή που ο Αλέξανδρος προσπάθησε να κάνει πράξη την ένωση των πολιτισμών, με το πιο προσωπικό μέσο: τον γάμο. Και η ιστορία το θυμάται, γιατί δεν ήταν ένας μονάρχης που έδωσε εντολή. Ήταν ένας στρατηλάτης που είπε στους στρατηγούς του: “Παντρευτείτε τις κόρες των εχθρών και σας ευχαριστώ που το κάνετε”.