MUST READ

Ο θεολόγος που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής

Ήταν θεολόγος, αλλά έγραφε για μαγνητοταινίες. Ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής και ανακάλυψε την πολυφωνία του Βυζαντίου.
Ο θεολόγος που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής

Γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε θεολογία, έψαλλε βυζαντινά μέλη, αλλά έγραφε μουσική σε μαγνητοταινίες, πειραματίστηκε με τον ήχο και την κίνηση, δίδαξε στην Αμερική και επέστρεψε στην Ελλάδα για να συνδέσει τον ψαλμό με το κύμα. Ο Μιχάλης Αδάμης δεν ανήκε πουθενά, ακριβώς γιατί τους ένωσε όλους.

Μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε πτυχία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όλα τα πτυχία σύνθεσης από τα κορυφαία ωδεία της χώρας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όμως, το μυαλό του στράφηκε αλλού. Ήθελε να μάθει τι κρύβει ο ήχος πίσω από την παράδοση. Πήγε στη Βοστώνη, σπούδασε ηλεκτρονική μουσική και ταυτόχρονα παλαιογραφία της Βυζαντινής σημειογραφίας. Εκείνη η σύζευξη έμελλε να αλλάξει το ελληνικό μουσικό τοπίο.

Δίδασκε βυζαντινή μουσική στην ομογενειακή Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ενώ παράλληλα διηύθυνε τη χορωδία. Κι όμως, στο εργαστήριό του δούλευε πάνω στη μαγνητοταινία, στα ηχητικά πεδία και στα ηλεκτρονικά φίλτρα. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ίδρυσε το πρώτο ελληνικό εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής – σε μια εποχή που η ίδια η λέξη «ηλεκτρονική» ακουγόταν σαν παραβίαση της παράδοσης.

Τον κάλεσαν τα Ανάκτορα. Του ζήτησαν να οργανώσει την Παιδική Χορωδία του Παλατιού και την ανέλαβε. Παράλληλα ίδρυσε και τη Χορωδία Δωματίου Αθηνών. Ο ίδιος, θεολόγος στο πτυχίο, καθοδήγησε μαθητές όχι μόνο στα εκκλησιαστικά μέλη αλλά και στις πιο πειραματικές φόρμες της avant-garde. Στο κολέγιο Πηρς, όπου υπήρξε διευθυντής μουσικού τμήματος για 31 χρόνια, άφησε σχολή.

Συνέθεσε πάνω από 300 έργα. Από τα «Οράματα της Αποκάλυψης» μέχρι τις συνθέσεις για μαγνητοταινία με φωνές και σήμαντρα. Από λειτουργικά έργα με βάση το βυζαντινό μέλος, μέχρι τη μουσική για αρχαίο δράμα και τον «Κοριολανό» του Σαίξπηρ. Τίποτα δεν ήταν εκτός των ορίων του. Τον απασχολούσε το ιερό και το μοντέρνο, το παραδοσιακό και το ασύλληπτο.

Στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Μουσικολογίας στην Κοπεγχάγη το 1972 παρουσίασε μια ανακάλυψη που ελάχιστοι περίμεναν από Έλληνα ερευνητή. Εντόπισε και τεκμηρίωσε την ύπαρξη πολυφωνίας στη βυζαντινή μουσική του 14ου-15ου αιώνα. Μέχρι τότε όλοι πίστευαν ότι το Βυζάντιο ήξερε μόνο τη μονωδία. Ο Αδάμης άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε την ίδια την ψαλτική μας κληρονομιά.

Ορισμένα από τα έργα του, όπως το «Τετέλεσται», ένωναν ψάλτη, καμπανάκια και μαγνητοταινία. Άλλα όπως το «Γένεσις» έπαιζαν με τη θέση του σώματος στον χώρο, με χορευτική ομάδα και ηχητικό περιβάλλον σε πολλαπλά επίπεδα. Ο Αδάμης δεν ήθελε να διαλέξει στρατόπεδο. Ήθελε να τα φέρει όλα σε συνάντηση.

Ανέλαβε θέσεις ευθύνης, έγινε πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Σύγχρονης Μουσικής, συμμετείχε σε φεστιβάλ, έδωσε διεθνές κύρος στη λόγια ελληνική σύνθεση. Και όταν ήρθε η ώρα να ιδρυθεί το Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ήταν αυτός που έγραψε το οργανωτικό σχέδιο.

Ο Μιχάλης Αδάμης δεν έκανε ποτέ θόρυβο γύρω από το όνομά του. Άφησε τα έργα του να μιλήσουν. Και όποιος τα ακούσει, καταλαβαίνει: δεν υπάρχει τίποτα πιο σύγχρονο από το να κοιτάς ταυτόχρονα το μέλλον και το παρελθόν. Εκείνος το έκανε με την πίστη του, την παιδεία του, την τόλμη του.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read