MUST READ

Όταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήγαν να δώσουν μάχη με φάλαινες! Τρόμαξαν, έβλεπαν πρώτη φορά

Το 325 π.Χ., ο στόλος του Αλεξάνδρου είδε για πρώτη φορά φάλαινες να φυσάνε νερό και τρόμαξε.
Όταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήγαν να δώσουν μάχη με φάλαινες! Τρόμαξαν, έβλεπαν πρώτη φορά

Ήταν το 325 π.Χ., όταν ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άρχισε να διασχίζει τη θάλασσα από την Ινδία προς τον Περσικό Κόλπο. Στη διοίκηση βρισκόταν ο Νέαρχος, ο έμπιστος ναύαρχος του στρατηλάτη. Τότε ήταν που οι Μακεδόνες θα έρχονταν για πρώτη φορά στη ζωή τους αντιμέτωποι με κάτι που έμοιαζε με τέρατα από τα βάθη του ωκεανού.

Τα πλοία πλέουν σε άγνωστα νερά, όταν ξαφνικά το πλήρωμα βλέπει το νερό να τινάζεται στον αέρα με δύναμη. Ο ήχος είναι εκκωφαντικός. Το θέαμα τους κόβει την ανάσα. “Σαν να φυσάει θύελλα από τα έγκατα της θάλασσας”, λέει ένας ναύτης. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι. Οι περισσότεροι σταματούν να τραβούν κουπί. Κάποιοι φωνάζουν. Άλλοι προσεύχονται.

Ο Νέαρχος, ψύχραιμος, ρωτά τους ντόπιους πιλότους. Η απάντηση σοκάρει τους Έλληνες: «Είναι φάλαινες. Έτσι φυσάνε το νερό». Μα για τους στρατιώτες του Αλεξάνδρου, που δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο πλάσμα, η εικόνα ήταν τρομακτική. Πίστεψαν πως δέχονταν επίθεση. Κι ο Νέαρχος κάνει κάτι που δεν περίμενε κανείς.

Δίνει διαταγή να συνεχίσουν. Και όχι απλώς να συνεχίσουν, αλλά να προσεγγίσουν τα θηρία. «Σαν να επρόκειτο για εχθρικά πλοία», γράφει, «διέταξα να βαράνε τα κουπιά, να σαλπίζουν και να ουρλιάζουν δυνατά». Οι φάλαινες τρομάζουν από τον θόρυβο, βυθίζονται, και σε λίγο επανεμφανίζονται… πίσω από τα πλοία.

Οι Μακεδόνες αρχίζουν να γελούν. Χειροκροτούν τον Νέαρχο. Αισθάνονται σαν να κέρδισαν μάχη. Η σκηνή αυτή, γραμμένη στο ημερολόγιο του ναυάρχου, δεν έχει ξανασυμβεί σε κανέναν ελληνικό στόλο. Και είναι η πρώτη καταγεγραμμένη συνάντηση ανθρώπων με φάλαινες φυσητήρες στην παγκόσμια ιστορία.

Από τα νερά του Ευφράτη και του Νείλου, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, οι στρατιώτες του Αλεξάνδρου είχαν συναντήσει εχθρούς, ελέφαντες, καταιγίδες. Αλλά αυτή η στιγμή, με τα φάλαινα να φυσάει νερό και τον στόλο να αντιδρά σαν να βρίσκεται σε ναυμαχία, έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη τους. Όχι γιατί κινδύνεψαν. Αλλά γιατί ήταν η πρώτη φορά που είδαν κάτι… πέρα από το ανθρώπινο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read