MUST READ

Ποιο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας χρησιμοποίησε η ΝΑΣΑ στη διαστημική αποστολή της για να μπορέσει να φτάσει στον Πλούτωνα;

Η αποστολή της NASA στον Πλούτωνα κρύβει έναν πανάρχαιο ελληνικό συμβολισμό
Ποιο κομμάτι της Ελληνικής Μυθολογίας χρησιμοποίησε η ΝΑΣΑ στη διαστημική αποστολή της για να μπορέσει να φτάσει στον Πλούτωνα;

Το διαστημικό σκάφος New Horizons δεν μεταφέρει μόνο όργανα και τεχνολογία. Κουβαλά μαζί του και ένα αμερικανικό κέρμα. Όχι για ενθύμιο. Όχι για τύχη. Αλλά για να πληρώσει τον Χάροντα. Αυτόν που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, περνά τις ψυχές στον Άδη. Όταν η ΝΑΣΑ ονόμασε «Χάροντα» το φεγγάρι του Πλούτωνα, αποφάσισε να πάρει την παράδοση στα σοβαρά.

Το 2006, όταν εκτοξεύτηκε, το New Horizons είχε σκοπό να φτάσει εκεί που κανείς δεν είχε φτάσει. Στον πιο απομακρυσμένο γνωστό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου. Το όνομα δεν ήταν τυχαίο. Κι αν ο Πλούτωνας είναι ο Άδης, τότε ο Χάροντας είναι ο φύλακας της πόρτας του. Πριν καν φτάσει, το σκάφος φρόντισε να σεβαστεί τη μυθολογία.

Μαζί του ταξίδεψε ένα μεταλλικό νόμισμα. Ένα quarter. Ήταν το σύγχρονο ισοδύναμο του οβολού. Του νομίσματος που οι αρχαίοι Έλληνες έβαζαν στο στόμα του νεκρού, για να μπορέσει να πληρώσει τον βαρκάρη που θα τον περάσει στην απέναντι όχθη. Στο διάστημα, δεν υπάρχει Στύγα. Ούτε Αχερουσία. Υπάρχει όμως Χάροντας, σε απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας μπήκαν στο διαστημικό λεξιλόγιο πολύ πριν τα δει το New Horizons από κοντά. Από τη δεκαετία του ’30, όταν δόθηκε το όνομα «Pluto» στον μακρινό πλανήτη, υπήρχε πάντα μια τάση να δανείζονται οι επιστήμονες ονόματα από την ελληνική μυθολογία. Η σιωπή του διαστήματος μοιάζει με τον Κάτω Κόσμο. Και οι επιστήμονες, όσο προχωρούν προς το άγνωστο, νιώθουν περισσότερο σαν Ορφέας ή Ηρακλής. Ή έστω σαν ψυχή που πρέπει να βρει τον δρόμο της.

Το New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα το 2015. Έγινε το πρώτο σκάφος που τον πλησίασε ποτέ. Δεν προσγειώθηκε. Τον παρατήρησε, τον χαρτογράφησε, του πήρε φωτογραφίες. Και μετά συνέχισε. Πέρα από τον Πλούτωνα. Πέρα από τον Χάροντα. Με το κέρμα ακόμα μέσα. Για όποιον άλλον φύλακα χρειαστεί πληρωμή. Η NASA δεν αστειευόταν.

Το όνομα «Χάροντας» δεν είναι το μόνο ελληνικό που ταξιδεύει στο διάστημα. Πολλά ουράνια σώματα, περιοχές στην επιφάνεια πλανητών, αστεροειδείς και αποστολές έχουν ελληνική προέλευση. Όχι γιατί η Ελλάδα είναι διαστημική δύναμη. Αλλά γιατί οι λέξεις της και οι θεοί της δίνουν νόημα στο σκοτάδι. Και σχήμα στο άγνωστο.

Αυτό το μικρό κέρμα, αυτός ο οβολός, είναι κάτι πολύ περισσότερο από παράδοση. Είναι απόδειξη ότι ακόμα και στην πιο υψηλή τεχνολογία, υπάρχει χώρος για συμβολισμό, μνήμη και σεβασμό. Ο άνθρωπος πάει στο διάστημα, αλλά ποτέ δεν φεύγει τελείως από τη Γη. Πάντα κουβαλά τους μύθους του. Και η ελληνική μυθολογία, πιο ζωντανή από ποτέ, συνεχίζει να τον συνοδεύει ως το άπειρο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το γράμμα που οι αρχαίοι φοβούνταν, οι Λατίνοι το έλεγαν “σκυλίσιο” και ο Σωκράτης το θεωρούσε μαγικό

Το γράμμα που οι αρχαίοι φοβούνταν, οι Λατίνοι το έλεγαν “σκυλίσιο” και ο Σωκράτης το θεωρούσε μαγικό

Οι Ρωμαίοι το έλεγαν «σκυλίσιο». Ο Πλάτων το θεωρούσε θεϊκό. Το γράμμα ρω κουβαλάει μια ιστορία δύναμης, έντασης και μαγείας, όπως κανένα άλλο γράμμα της ελληνικής γλώσσας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που ήταν πρίγκιπας ξένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, γλίτωσε την εκτέλεση και πέθανε δηλητηριασμένος

Ο Έλληνας που ήταν πρίγκιπας ξένης χώρας, κατηγορήθηκε για προδοσία, γλίτωσε την εκτέλεση και πέθανε δηλητηριασμένος

Ήταν Έλληνας, πρίγκιπας σε ξένη χώρα, και κατέληξε να πεθάνει με δηλητήριο, μόνος, μακριά απ’ όλα.

Must Read
Must Read: Έκλεβε τη νύφη, της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα και της φορούσαν αντρικά. Ήταν ο γάμος στη Σπάρτη.

Έκλεβε τη νύφη, της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα και της φορούσαν αντρικά. Ήταν ο γάμος στη Σπάρτη.

Την άρπαζε σαν λάφυρο. Της έκοβαν τα μαλλιά σύρριζα, την έντυναν σαν άντρα και την πέταγαν σε καλύβα χωρίς φως

Must Read
Must Read: Για κάθε τσιγάρο που άναβες στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έπαιρναν τον φόρο. Για κάθε σπίρτο, οι Γάλλοι. Για το ούζο, οι Ιταλοί.

Για κάθε τσιγάρο που άναβες στην Ελλάδα, οι Άγγλοι έπαιρναν τον φόρο. Για κάθε σπίρτο, οι Γάλλοι. Για το ούζο, οι Ιταλοί.

Δεν ήταν απλώς φόρος. Ήταν αποζημίωση. Για κάθε τσιγάρο, κάθε σπίρτο, κάθε ποτήρι ούζο, οι ξένοι δανειστές εισέπρατταν απευθείας.

Must Read
Must Read: Ήταν από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Κρήτης και έγραφε ποιήματα για γυναίκες που έβλεπε στον ύπνο του. Ξυπνούσε πάντα πριν τις φιλήσει

Ήταν από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Κρήτης και έγραφε ποιήματα για γυναίκες που έβλεπε στον ύπνο του. Ξυπνούσε πάντα πριν τις φιλήσει

Ο ευγενής Μαρίνος Φαλιέρος έβλεπε στον ύπνο του την Αθούσα και την Ποθούλα. Έγραφε ποιήματα για εκείνες, αλλά πάντα ξυπνούσε λίγο πριν τις φιλήσει.

Must Read
Must Read: Ο τύραννος που ήθελε να κατακτήσει τη Σπάρτη επειδή του έκλεψαν τη γυναίκα

Ο τύραννος που ήθελε να κατακτήσει τη Σπάρτη επειδή του έκλεψαν τη γυναίκα

Τον απέρριψαν για βασιλιά, του πήραν τη γυναίκα και τον έδιωξαν από την πατρίδα.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που έγινε εμίρης στη Σικελία, έκαψε την Κόρινθο και απείλησε την Κωνσταντινούπολη με 40 πλοία

Ο Έλληνας που έγινε εμίρης στη Σικελία, έκαψε την Κόρινθο και απείλησε την Κωνσταντινούπολη με 40 πλοία

εννήθηκε στην Αντιόχεια, μεγάλωσε στις αυλές των Αράβων και κατέληξε εμίρης στη Σικελία. Λεηλάτησε την Αθήνα, έκαψε την Κόρινθο και στόχευσε την Πόλη με 40 πλοία.

Must Read
Must Read: Ο ελληνικής καταγωγής Ολυμπιονίκης που γεννήθηκε στην Ινδία και έπαιξε σε Γουίμπλετον, Παρίσι, Λονδίνο

Ο ελληνικής καταγωγής Ολυμπιονίκης που γεννήθηκε στην Ινδία και έπαιξε σε Γουίμπλετον, Παρίσι, Λονδίνο

Ο Γεώργιος Καρυδιάς γεννήθηκε στην Καλκούτα, είχε ελληνικές ρίζες, έπαιζε τένις στο Γουίμπλετον και κατέκτησε Ολυμπιακά μετάλλια με τη Μεγάλη Βρετανία

Must Read
Must Read: Περπατούσαν στον δρόμο με το καινούργιο τους φόρεμα. Τις κοιτούσαν οι άντρες και μετά πήγαιναν για προξενιό

Περπατούσαν στον δρόμο με το καινούργιο τους φόρεμα. Τις κοιτούσαν οι άντρες και μετά πήγαιναν για προξενιό

Το νυφοπάζαρο του Ασπροπύργου γινόταν στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. Κοπέλες ντυμένες με τα καλά τους περπατούσαν στην αγορά, και οι άντρες διάλεγαν νύφη.

Must Read