MUST READ

Ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας αν πέσει ο Μητσοτάκης;

Τι προβλέπει το άρθρο 38 αν παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιος θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας αν πέσει ο Μητσοτάκης;

Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρήσει από το αξίωμά του, η διαδικασία διαδοχής καθορίζεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το άρθρο 38 προβλέπει ότι, εάν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί ή αποβιώσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Εάν το κυβερνών κόμμα (στην προκειμένη περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία) διατηρεί την πλειοψηφία, η κοινοβουλευτική του ομάδα θα επιλέξει νέο αρχηγό, ο οποίος θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα ορκιστεί ως Πρωθυπουργός.

Στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στο δεύτερο σε δύναμη κόμμα. Εάν και αυτό αποτύχει, η εντολή περνά στο τρίτο κόμμα. Αν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διορίσει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και θα προκηρύξει εκλογές.

Συνεπώς, σε περίπτωση αποχώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο επόμενος Πρωθυπουργός θα προέλθει είτε από τη Νέα Δημοκρατία, εφόσον διατηρεί την πλειοψηφία και επιλέξει νέο αρχηγό, είτε από άλλο κόμμα, ανάλογα με τις ισορροπίες στη Βουλή και τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Βούτηξε βαθιά στα βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα

Βούτηξε βαθιά στα βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα

Κατέβηκε 15 πόδια κάτω από τα θολά, βρώμικα νερά για να σώσει 20 ψυχές. Ο Σαβάρς Καραπιτιάν κατέστρεψε τα πνευμόνια του για πάντα, αλλά έσωσε ζωές.

Must Read
Must Read: Πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να ιδρύσει σχολείο. Την έλεγαν Ελένη Αρχιγένους και δίδαξε μέσα στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να ιδρύσει σχολείο. Την έλεγαν Ελένη Αρχιγένους και δίδαξε μέσα στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Η Ελένη Αρχιγένους γεννήθηκε στο Φανάρι, πούλησε όλα της τα κοσμήματα και αφιέρωσε τη ζωή της στη μόρφωση των κοριτσιών.

Must Read
Must Read: Τον εξόρισαν οι Τούρκοι, τον καταδίκασαν οι Πατριάρχες, τον ήθελαν νεκρό οι Λατίνοι. Ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Τον εξόρισαν οι Τούρκοι, τον καταδίκασαν οι Πατριάρχες, τον ήθελαν νεκρό οι Λατίνοι. Ήταν η φωνή της Ορθοδοξίας στην καρδιά της Τουρκοκρατίας

Τον κυνηγούσαν όλοι. Οι Βενετοί τον καταδίκασαν σε θάνατο, οι Πατριάρχες τον εξόρισαν, οι Λατίνοι τον μισούσαν.

Must Read
Must Read: Έστελναν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο τελευταίος πέθανε το 1974

Έστελναν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη. Ο τελευταίος πέθανε το 1974

Δεν ήταν ζώα, ήταν άνθρωποι. Οι Σελνάμ της Παταγονίας έγιναν "εκθέματα" σε ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους. Η ιστορία τους κόβει την ανάσα.

Must Read
Must Read: Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 που αν δεν είχε συμβεί, δεν θα υπήρχε ούτε Αμερική, ούτε Τράμπ, ούτε δασμοί

Το ναυάγιο του 1511 ήταν τόσο μικρό και τόσο σημαντικό. Δύο επιζώντες, ένας μεταφραστής, μία κατάκτηση, και ολόκληρη η Ιστορία άλλαξε κατεύθυνση.

Must Read
Must Read: Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Άφησε όλη του την περιουσία στα παιδιά της Ελλάδας

Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Άφησε όλη του την περιουσία στα παιδιά της Ελλάδας

Τον είπαν εγκληματία επειδή έγραψε σχολικά βιβλία στη δημοτική. Δεν παντρεύτηκε, δεν έκανε παιδιά – θεώρησε όλα τα ελληνόπουλα δικά του και τους άφησε ό,τι είχε.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν Πάσχα οι τρεις μεγάλες ομάδες όταν είχαν τσακωθεί με την ΕΠΟ; Έστησαν δικό τους Κύπελλο και το έβλεπε όλη η Αθήνα

Τι έκαναν Πάσχα οι τρεις μεγάλες ομάδες όταν είχαν τσακωθεί με την ΕΠΟ; Έστησαν δικό τους Κύπελλο και το έβλεπε όλη η Αθήνα

Το Πάσχα του ’28, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έκαναν κάτι πρωτοφανές. Έστησαν δικό τους Κύπελλο, κάλεσαν ξένες ομάδες και έδωσαν ένα από τα πιο ιστορικά τουρνουά στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζεις αβγά κάθε Πάσχα. Ξέρεις όμως γιατί;

Τσουγκρίζουμε αβγά κάθε Πάσχα. Αλλά ξέρεις γιατί; Το έθιμο είναι βαθύτερο απ’ όσο φαντάζεσαι, και κρατά από την αρχαιότητα.

Must Read
Must Read: Θα πληρώσει η Τουρκία την στροφή προς το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με Huawei – Xiaomi – OPPO – BYD και Alibaba;

Θα πληρώσει η Τουρκία την στροφή προς το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με Huawei – Xiaomi – OPPO – BYD και Alibaba;

Δεν γίνεται να βασίζεις το δίκτυο 5G σου στην κινεζική Huawei και να θες να πάρεις F-35.

Must Read