Πώς μια προφητεία έκανε τους Έλληνες να πιστέψουν πως ο γάμος του Βασιλιά θα φέρει ξανά την Βυζαντινή αυτοκρατορία
Όταν ο Κωνσταντίνος και η Σοφία έγιναν βασιλείς της Ελλάδας, πολλοί πίστεψαν πως η παλιά προφητεία της αναγέννησης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας γινόταν πραγματικότητα.
Όταν ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος, παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας το 1889, μια παλιά βυζαντινή προφητεία ήρθε ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία θα αναγεννιόταν όταν ένας νέος αυτοκράτορας με το όνομα Κωνσταντίνος και μια βασίλισσα Σοφία θα κυβερνούσαν την Ελλάδα. Ο συμβολισμός ήταν τόσο δυνατός, που η είδηση του γάμου τους γέμισε τους Έλληνες με ελπίδα.
Η προφητεία είχε τις ρίζες της στα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν κυκλοφορούσαν θρύλοι ότι η Πόλη θα επιστρεφόταν στους Έλληνες από έναν αυτοκράτορα με το ίδιο όνομα με τον τελευταίο, τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο. Το γεγονός ότι η νέα βασιλική οικογένεια της Ελλάδας έφερε αυτά τα ονόματα θεωρήθηκε σημάδι. Οι εφημερίδες και οι ποιητές της εποχής μιλούσαν για έναν νέο θρίαμβο της Μεγάλης Ιδέας.
Η Σοφία, αν και γεννημένη Γερμανίδα πριγκίπισσα, προσχώρησε στην Ορθοδοξία για να ταυτιστεί με το νέο της έθνος. Οι κινήσεις της ενίσχυσαν τον μύθο, ειδικά όταν αφιερώθηκε σε κοινωφελή έργα και στη στήριξη των στρατιωτών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ο Κωνσταντίνος, από την άλλη, ηγήθηκε του ελληνικού στρατού στις μεγάλες νίκες του 1912-1913, απελευθερώνοντας τη Θεσσαλονίκη. Αυτό φούντωσε ακόμα περισσότερο τις ελπίδες ότι η παλιά προφητεία εκπληρωνόταν.
Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Η πολιτική κρίση, ο Εθνικός Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή έσβησαν τα όνειρα για μια νέα Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Κωνσταντίνος εκδιώχθηκε, πέθανε στην εξορία, και η Σοφία δεν ξαναείδε ποτέ την Ελλάδα ως βασίλισσα. Ο θρύλος της προφητείας ξεχάστηκε σταδιακά, αλλά για μια στιγμή στην ιστορία, πολλοί Έλληνες πίστεψαν πως η αναγέννηση της αυτοκρατορίας ήταν κοντά.