MUST READ

Πώς το κρέας ξανά έγινε προνόμιο των λίγων; Από τις θυσίες των αρχαίων Ελλήνων στα 20 ευρώ το κιλό

Ένα καλό κρέας για την Κυριακή, λίγο για τα παιδιά, καθόλου σπατάλη
Πώς το κρέας ξανά έγινε προνόμιο των λίγων; Από τις θυσίες των αρχαίων Ελλήνων στα 20 ευρώ το κιλό

Το κρέας ξαναγίνεται πολυτέλεια. Οι τιμές του ανεβαίνουν καθημερινά και οι καταναλωτές μετρούν τις μερίδες. Η εικόνα θυμίζει παλιές εποχές, τότε που μόνο οι εύποροι μπορούσαν να αγοράσουν ένα κομμάτι μοσχάρι. Σαν να κλείνει ένας ιστορικός κύκλος που κρατάει χιλιάδες χρόνια.

Στην αρχαία Ελλάδα το κρέας δεν υπήρχε σε κάθε τραπέζι. Οι άνθρωποι το έτρωγαν μετά τις θυσίες, όταν οι θεοί έπαιρναν το μερίδιό τους και το υπόλοιπο μοιραζόταν στον λαό. Ήταν τροφή ιερής σημασίας, όχι καθημερινή συνήθεια. Ο φτωχός χωρικός μπορεί να περίμενε μήνες για να δοκιμάσει λίγη ψητή σάρκα. Οι θυσίες λειτουργούσαν σαν μια μορφή διανομής πλούτου, γιατί όλοι συμμετείχαν στο κοινό φαγητό. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο “εμπόριο” κρέατος. Και μαζί, η πρώτη έννοια κοινωνικής ισότητας μέσα από το φαγητό.

Αιώνες αργότερα, στο Βυζάντιο, το κρέας έγινε πραγματικό εμπόρευμα. Οι αγορές της Κωνσταντινούπολης γέμιζαν ζώα από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας. Οι εύποροι προτιμούσαν αρνί και κατσίκι, ενώ ο απλός λαός ζούσε με όσπρια και ψάρι. Το κρέας ήταν πια δείγμα τάξης και όχι ανάγκης. Οι τεχνίτες, οι μάγειροι και οι έμποροι του κρέατος έγιναν μέρος μιας αλυσίδας που εξυπηρετούσε την πρωτεύουσα. Και κάπως έτσι, το κρέας άρχισε να καθρεφτίζει τις κοινωνικές διαφορές.

Με την Οθωμανική κυριαρχία, οι Έλληνες κράτησαν το δικό τους μοντέλο ζωής. Σε κάθε χωριό υπήρχαν χοίροι και κατσίκια, και το κρέας φυλασσόταν με αλάτι για τον χειμώνα. Η γουρουνοχαρά των Χριστουγέννων ήταν κάτι περισσότερο από έθιμο. Ήταν η στιγμή που μια οικογένεια εξασφάλιζε την τροφή της για μήνες. Το πάστωμα, το λουκάνικο και το λίπος έγιναν μορφές επιβίωσης. Η αφθονία ήταν σπάνια και η σπατάλη άγνωστη.

Η βιομηχανική εποχή έφερε την ανατροπή. Οι τεχνολογίες ψύξης και κονσερβοποίησης μετέτρεψαν το κρέας σε προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Το εμπόριο ταξίδεψε πέρα από τα σύνορα. Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αργεντινή, τα σφάγια έφταναν στις ευρωπαϊκές αγορές με πλοία γεμάτα κατεψυγμένα φορτία. Οι εργάτες της Ευρώπης έτρωγαν φτηνό βοδινό για πρώτη φορά. Και έτσι το κρέας πέρασε από την πολυτέλεια στην αφθονία. Όμως, αυτή η αφθονία είχε τίμημα. Η βιομηχανική παραγωγή αύξησε την εξάρτηση από ζωοτροφές, καύσιμα και μαζικές εκτροφές.

Στην Ελλάδα η ιστορία ήταν πιο αργή. Οι μικρές εκτάσεις και η μορφολογία του εδάφους δεν ευνόησαν τη βοοτροφία. Οι περισσότεροι έτρωγαν χοιρινό ή αρνί, το μοσχάρι έμενε για τις μεγάλες μέρες. Μετά τον πόλεμο, όταν ήρθαν τα ψυγεία και τα λεφτά, η μπριζόλα έγινε σημάδι προόδου. Οι άνθρωποι που είχαν ζήσει την πείνα, γέμιζαν το τραπέζι με κρέας. Ήταν η απόδειξη ότι τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα. Το σουβλάκι έγινε εθνικό σύμβολο ευημερίας.

Πώς το κρέας ξανά έγινε προνόμιο των λίγων;

Η κατάσταση άλλαξε ξανά τα τελευταία χρόνια. Οι ζωονόσοι και οι ξηρασίες χτύπησαν την παραγωγή. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι δεν άντεξαν. Στην Ευρώπη, οι πολιτικές για μείωση εκπομπών σημαίνουν λιγότερα κοπάδια. Η προσφορά μειώνεται παντού. Η Ελλάδα εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από εισαγωγές και πληρώνει ακριβότερα κάθε χρόνο. Το μοσχάρι που έρχεται από τη Γαλλία ή τη Γερμανία φτάνει πανάκριβο στον πάγκο του κρεοπωλείου.

Η κρίση με τα αιγοπρόβατα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα χάθηκαν από ασθένειες. Οι παραγωγοί φέτας δεν βρίσκουν γάλα και πολλοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις τιμές. Το αρνί έχει αγγίξει τα 17 ευρώ το κιλό, το μοσχάρι ξεπερνά τα 20 και το χοιρινό ακολουθεί. Οι καταναλωτές στρέφονται στα φτηνά είδη, αλλά κι αυτά ανεβαίνουν γιατί όλοι τα ζητούν.

Πολλοί θυμούνται πια τις παλιές συνήθειες. Ένα καλό κρέας για την Κυριακή, λίγο για τα παιδιά, καθόλου σπατάλη. Η παράδοση ξαναγυρίζει με τον τρόπο της. Ο κόσμος μαθαίνει να ψωνίζει προσεκτικά, να μαγειρεύει διαφορετικά, να σέβεται την τροφή. Η οικονομική πίεση ξαναδιδάσκει το μέτρο. Το κρέας παύει να είναι δεδομένο και γίνεται πάλι ακριβό αγαθό.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Γιατί η αναβάθμιση της Fitch στην Ελλάδα είναι πολιτικό μήνυμα – Δεν πληρoί καμία προϋπόθεση η Αθήνα

Γιατί η αναβάθμιση της Fitch στην Ελλάδα είναι πολιτικό μήνυμα – Δεν πληρoί καμία προϋπόθεση η Αθήνα

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε BBB από τη Fitch δεν βασίστηκε σε οικονομικά κριτήρια αλλά σε γεωπολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ σύμφωνα με γεωστρατηγική ανάλυση.

Must Read
Must Read: Τέμπη: Η υπόθεση του «μπαζώματος» σε όσο το δυνατόν πιo απλά λόγια – Χωρίς καμία απόφαση ή υπογραφή

Τέμπη: Η υπόθεση του «μπαζώματος» σε όσο το δυνατόν πιo απλά λόγια – Χωρίς καμία απόφαση ή υπογραφή

Το «μπάζωμα» έγινε παράτυπα, χωρίς χαρτιά, άρα δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί ποιος ευθύνεται, ποιος το επέτρεψε.

Must Read
Must Read: Η μέρα που ο Χίτλερ αναγκάστηκε να χειροκροτήσει έναν μαύρο αθλητή

Η μέρα που ο Χίτλερ αναγκάστηκε να χειροκροτήσει έναν μαύρο αθλητή

Ο Χίτλερ ήθελε να δείξει την ανωτερότητα της Άριας φυλής, αλλά ένας νεαρός Αμερικανός από την Αλαμπάμα έκανε τον κόσμο να χειροκροτήσει κάτι πιο δυνατό από την προπαγάνδα.

Must Read
Must Read: Ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου που διήρκεσε εκατό ώρες και αποκάλυψε τις πιο βαθιές πληγές της Κεντρικής Αμερικής

Ο Πόλεμος του Ποδοσφαίρου που διήρκεσε εκατό ώρες και αποκάλυψε τις πιο βαθιές πληγές της Κεντρικής Αμερικής

Μια ποδοσφαιρική σπίθα πυροδότησε έναν πόλεμο που αποκάλυψε δεκαετίες κοινωνικής αδικίας, φτώχειας και πολιτικής έντασης στην Κεντρική Αμερική.

Must Read
Must Read: Οι πιο καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν την Ελλάδα από το 1500 έως το 1820 και οι μαρτυρίες που σώζονται από την Οθωμανική εποχή

Οι πιο καταστροφικές καταιγίδες που έπληξαν την Ελλάδα από το 1500 έως το 1820 και οι μαρτυρίες που σώζονται από την Οθωμανική εποχή

Από τη μεγάλη πλημμύρα του 1754 μέχρι την Κεφαλονιά του 1766 και το ναυάγιο του Mentor στα Κύθηρα, οι πιο καταστροφικές καταιγίδες της Οθωμανικής εποχής ζωντανεύουν μέσα από αρχεία και επιστημονικές έρευνες.

Must Read
Must Read: Ο Άγγλος που περιηγήθηκε στην Κρήτη το 1610 και κατέγραψε έναν λαό που δεν υποτασσόταν

Ο Άγγλος που περιηγήθηκε στην Κρήτη το 1610 και κατέγραψε έναν λαό που δεν υποτασσόταν

Ο Άγγλος George Sandys περιηγήθηκε στην Κρήτη το 1610 και κατέγραψε έναν λαό περήφανο, εργατικό και ανυπότακτο μέσα στη βενετσιάνικη κυριαρχία.

Must Read
ExtraTime: Πού διαφέρει η σκόνη της Γης που ξέρουμε με τη σκόνη της Σελήνης; Γιατί δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε με αυτή;

Πού διαφέρει η σκόνη της Γης που ξέρουμε με τη σκόνη της Σελήνης; Γιατί δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε με αυτή;

Η σκόνη της Σελήνης δεν είναι απλώς χώμα. Είναι ένα τοξικό, αιχμηρό και υπερλεπτό υλικό που απειλεί την υγεία και τον εξοπλισμό των αστροναυτών.

ExtraTime
Must Read: Ο Έλληνας που αρνήθηκε να υποκύψει στους ληστές και έγινε σύμβολο μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις

Ο Έλληνας που αρνήθηκε να υποκύψει στους ληστές και έγινε σύμβολο μιας εποχής γεμάτης αντιφάσεις

Σκαρλάτος Σούτσος, ο Έλληνας που αντιστάθηκε στους ληστές του Δήλεσι αλλά πλήρωσε το τίμημα μιας εποχής γεμάτης πολιτικά πάθη και εθνικές κρίσεις.

Must Read
Must Read: Η μέρα που ο Kim Jong-il παραδέχτηκε ότι πράκτορες της Βόρειας Κορέας απήγαγαν Ιάπωνες πολίτες

Η μέρα που ο Kim Jong-il παραδέχτηκε ότι πράκτορες της Βόρειας Κορέας απήγαγαν Ιάπωνες πολίτες

Το 2002 ο Kim Jong-il παραδέχτηκε ότι η Βόρεια Κορέα απήγαγε Ιάπωνες πολίτες τις δεκαετίες ’70–’80, μετατρέποντας μια «θεωρία συνωμοσίας» σε διπλωματικό εφιάλτη.

Must Read