MUST READ

Τα υποθαλάσσια τούνελ της Ελλάδας που θα οδηγούν στα νησιά

Αν η Ελλάδα κατασκεύαζε υποθαλάσσια τούνελ για τη σύνδεση των νησιών της, ποιες θα ήταν οι προκλήσεις, τα οφέλη και οι επιπτώσεις;
Τα υποθαλάσσια τούνελ της Ελλάδας που θα οδηγούν στα νησιά

Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής. Με περισσότερα από 6.000 νησιά και νησίδες, εκ των οποίων περίπου 200 κατοικούνται, η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνική συνοχή. Μέχρι σήμερα, η βασική μέθοδος μεταφοράς παραμένει η ακτοπλοΐα και, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αερομεταφορές. Όμως, αν η τεχνολογία και η οικονομία το επέτρεπαν, θα είχε νόημα να εξεταστεί η κατασκευή υποθαλάσσιων τούνελ για τη μόνιμη σύνδεση ορισμένων νησιών;

Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα ήταν πρωτόγνωρο σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποθαλάσσια τούνελ έχουν κατασκευαστεί στη Μάγχη για τη σύνδεση της Βρετανίας με τη Γαλλία, στη Βαλτική για τη σύνδεση της Γερμανίας με τη Δανία, αλλά και στην Ιαπωνία, όπου η σήραγγα Σεϊκάν μήκους 54 χιλιομέτρων συνδέει το Χονσού με το Χοκάιντο. Στην Ελλάδα, η μοναδική υποθαλάσσια σήραγγα που λειτουργεί είναι αυτή του Ακτίου-Πρέβεζας, η οποία εξυπηρετεί κυρίως τοπική κίνηση.

Αν υποθέσουμε πως ένα φιλόδοξο σχέδιο για υποθαλάσσιες σήραγγες προς τα νησιά έμπαινε στο τραπέζι, ποιες θα ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις; Καταρχάς, η γεωλογική δομή του Αιγαίου παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Το μεγάλο βάθος της θάλασσας, η έντονη σεισμικότητα και το ηφαιστειακό έδαφος σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο καθιστούν την κατασκευή τέτοιων έργων εξαιρετικά περίπλοκη. Επιπλέον, το κόστος θα ήταν αστρονομικό, καθώς η υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, μήκους 50 χιλιομέτρων, κόστισε πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξη σταθερών χερσαίων συνδέσεων με νησιά θα είχε σημαντικά οφέλη. Ο τουρισμός θα απογειωνόταν, καθώς η πρόσβαση σε νησιά όπως η Άνδρος, η Νάξος ή η Ρόδος θα γινόταν ταχύτατη και ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες. Η ζωή των κατοίκων θα βελτιωνόταν ριζικά, μειώνοντας την απομόνωση και προσφέροντας καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, το κόστος των μεταφορών και των προμηθειών θα μειωνόταν, καθώς τα προϊόντα θα μπορούσαν να φτάνουν με φορτηγά χωρίς την ανάγκη για ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο θα είχε και επιπτώσεις. Η ανάπτυξη των νησιών θα άλλαζε δραματικά τη φυσιογνωμία τους, καθώς η εύκολη πρόσβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική αστικοποίηση και τουριστική εκμετάλλευση. Η ακτοπλοΐα, ένας κλάδος με χιλιάδες εργαζομένους, θα δεχόταν ισχυρό πλήγμα, ενώ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τέτοιων έργων θα έπρεπε να εξεταστεί προσεκτικά.

Παρόλο που ένα δίκτυο υποθαλάσσιων τούνελ στο Αιγαίο μοιάζει περισσότερο με επιστημονική φαντασία παρά με ρεαλιστικό σχέδιο, η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο μέλλον. Αν η κατασκευή τους καταστεί οικονομικά και τεχνικά εφικτή, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες και οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται τη χώρα και τα νησιά της.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον πούλησαν σκλάβο στα 13. Γύρισε και έχτισε τη λαμπρότερη πόλη της Ελλάδας

Τον πούλησαν σκλάβο στα 13. Γύρισε και έχτισε τη λαμπρότερη πόλη της Ελλάδας

Πουλήθηκε στα 13 του σε σκλαβοπάζαρο και επέστρεψε για να γράψει ιστορία. Η ζωή του Αμβρόσιου Δαμαλά είναι μια πραγματική ελληνική εποποιία.

Must Read
Must Read: Τους κλείδωσαν για 3 χρόνια και τους έδιναν μόνο ψωμί και νερό μέχρι να βγάλουν Πάπα

Τους κλείδωσαν για 3 χρόνια και τους έδιναν μόνο ψωμί και νερό μέχρι να βγάλουν Πάπα

Στο κονκλάβιο της Βιτέρμπο, οι καρδινάλιοι κλειδώθηκαν σχεδόν τρία χρόνια με ψωμί και νερό, μέχρι να εκλέξουν τον νέο Πάπα.

Must Read
Must Read: Η μυστηριώδης βασίλισσα που εξορίστηκε, πέθανε από τη θλίψη στην Κάρπαθο και χάθηκε απ’ την ιστορία

Η μυστηριώδης βασίλισσα που εξορίστηκε, πέθανε από τη θλίψη στην Κάρπαθο και χάθηκε απ’ την ιστορία

Ένα μικρό νησί του Αιγαίου κρύβει τη μνήμη μιας βασίλισσας που εξορίστηκε, πέθανε από θλίψη και χάθηκε από τα βιβλία της Ιστορίας – αλλά όχι από τις καρδιές των νησιωτών.

Must Read
Must Read: Στην Ελλάδα ζούσαν μικροσκοπικοί ελέφαντες. Ο τελευταίος πέθανε στη Τήλο.

Στην Ελλάδα ζούσαν μικροσκοπικοί ελέφαντες. Ο τελευταίος πέθανε στη Τήλο.

Στην Τήλο έζησαν οι τελευταίοι νάνοι ελέφαντες της Ελλάδας. Μια ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι.

Must Read
Must Read: Πήγε να κηρύξει τον Χριστό στην Ινδία και τον σκότωσαν επειδή βάφτισε τη βασίλισσα

Πήγε να κηρύξει τον Χριστό στην Ινδία και τον σκότωσαν επειδή βάφτισε τη βασίλισσα

Από την αμφιβολία ως το μαρτύριο: ο Απόστολος Θωμάς βάφτισε τη βασίλισσα της Ινδίας και πλήρωσε το τίμημα με το αίμα του.

Must Read
Must Read: Χρωστάει την ύπαρξή του στον Μουσολίνι. Πώς γεννήθηκε το Βατικανό το 1929

Χρωστάει την ύπαρξή του στον Μουσολίνι. Πώς γεννήθηκε το Βατικανό το 1929

Μέχρι το 1929, το Βατικανό δεν υπήρχε. Πώς ο Μουσολίνι και οι Λατερανές Συνθήκες γέννησαν το κράτος που άλλαξε την ιστορία.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που ταξίδεψε για να γίνει δικηγόρος αλλά κατέληξε να γράφει τραγούδια για τη Μπαρντό και τον Γκενσμπούρ στο Παρίσι

Ο Έλληνας που ταξίδεψε για να γίνει δικηγόρος αλλά κατέληξε να γράφει τραγούδια για τη Μπαρντό και τον Γκενσμπούρ στο Παρίσι

Γιάννης Σπανός: ο άνθρωπος που πήγε να σπουδάσει νομικά και κατέληξε να αλλάξει για πάντα το ελληνικό τραγούδι, έχοντας ήδη γράψει για τα μεγαλύτερα αστέρια του Παρισιού.

Must Read
Must Read: Ποια ζώα θα ήταν ικανά να κάνουν επανάσταση εναντίον των ανθρώπων και να κερδίσουν;

Ποια ζώα θα ήταν ικανά να κάνουν επανάσταση εναντίον των ανθρώπων και να κερδίσουν;

Σε έναν υποθετικό κόσμο όπου τα ζώα επαναστατούν, κάποια είδη θα μπορούσαν να συντρίψουν τους ανθρώπους

Must Read
Must Read: Ήταν Στρατάρχης, αλλά τον κρέμασαν σαν κοινό εγκληματία. Χρειάστηκαν 24 λεπτά γιατί το σκοινί δεν έσπαγε σωστά.

Ήταν Στρατάρχης, αλλά τον κρέμασαν σαν κοινό εγκληματία. Χρειάστηκαν 24 λεπτά γιατί το σκοινί δεν έσπαγε σωστά.

Ήταν στρατάρχης της Βέρμαχτ και το δεξί χέρι του Χίτλερ. Τον κρέμασαν σαν εγκληματία και η εκτέλεσή του διήρκεσε 24 λεπτά.

Must Read