MUST READ

Τι αισθανόταν ένας άνθρωπος που του έκαναν λοβοτομή; Πως ήταν να ζεις χωρίς να νιώθεις τίποτα;

Δεν πονούσε. Δεν φώναζε. Απλώς έπαψε να νιώθει. Πως ήταν η ζωή ενός ανθρώπου μετά από λοβοτομή;
Τι αισθανόταν ένας άνθρωπος που του έκαναν λοβοτομή; Πως ήταν να ζεις χωρίς να νιώθεις τίποτα;

Δεν πονούσε. Ούτε καν την ώρα της επέμβασης. Μια λεπτή μεταλλική βελόνα περνούσε από την εσωτερική γωνία του ματιού και ανέβαινε στον εγκέφαλο. Δευτερόλεπτα μετά, ένα τράνταγμα — κι όλα άλλαζαν. Όχι αμέσως. Όχι με ουρλιαχτά ή σπασμούς. Το αντίθετο. Με σιωπή.

Τις πρώτες ώρες, κανείς δεν ήξερε τι είχε αλλάξει. Οι περισσότεροι μιλούσαν κανονικά. Μπορούσαν να σηκώσουν το ποτήρι, να κοιτάξουν το ρολόι, να απαντήσουν «καλημέρα». Αλλά αν τους ρωτούσες τι ένιωθαν, απαντούσαν «τίποτα». Όχι από αντίδραση. Δεν είχαν πια τη λέξη για αυτό που ένιωθαν. Γιατί δεν ένιωθαν τίποτα.

Ένας λοβοτομημένος άνθρωπος δεν σκεφτόταν λιγότερο. Απλώς σκεφτόταν χωρίς συναίσθημα. Μπορούσε να δει ένα μωρό να κλαίει και να κοιτάξει αλλού χωρίς να συγκινηθεί. Μπορούσε να βλέπει τη βροχή να πέφτει στο τζάμι και να μη νιώθει ούτε λύπη, ούτε γαλήνη. Ήταν λειτουργικός, αλλά κενός.

Για τους γιατρούς της εποχής, ήταν επιτυχία. Οι κρίσεις σταματούσαν. Οι φωνές έσβηναν. Οι άνθρωποι που πριν τρέμαν από φόβο ή έσπαγαν τα έπιπλα από θυμό, καθόντουσαν ήρεμοι στο κρεβάτι. Στην πραγματικότητα, ήταν σαν να είχαν αποσυνδέσει την ψυχή από το σώμα.

Ορισμένοι μπορούσαν να πάνε για ψώνια, να καθαρίσουν το σπίτι, να πάνε στη δουλειά. Αλλά όχι γιατί το ήθελαν. Γιατί απλώς τους έλεγες να το κάνουν και το έκαναν. Χωρίς ερώτηση, χωρίς επιθυμία, χωρίς στόχο. Μια γυναίκα που της είχαν κάνει λοβοτομή το 1949 ρωτήθηκε αν της λείπουν τα παιδιά της. Απάντησε: «Θυμάμαι ότι τα αγαπούσα. Τώρα όχι πια.»

Όταν τους άφηναν σε δημόσιους χώρους, στεκόντουσαν ακίνητοι για ώρες. Όχι επειδή σκεφτόντουσαν. Επειδή δεν υπήρχε λόγος να κουνηθούν. Η ζωή τους είχε κλείσει σαν διακόπτης. Δεν είχαν πια θυμό, ούτε χαρά, ούτε ενοχές, ούτε αγωνία. Μόνο ρουτίνα και σιωπή.

Κάποιοι επέστρεψαν στην εργασία τους. Άλλοι έμειναν στα ιδρύματα για πάντα. Μερικοί δεν άντεξαν. Δεν αυτοκτόνησαν, απλώς έσβησαν με τα χρόνια. Έτρωγαν, κοιμόντουσαν, περπατούσαν, αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος αν ζούσαν. Ένας γιατρός είχε γράψει: «Μοιάζουν σαν να είσαι σε δωμάτιο με ανθρώπους που δεν είναι πια εδώ.»

Η λοβοτομή δεν αφαιρούσε το μυαλό. Αφαιρούσε τον εαυτό. Κι όταν οι συγγενείς κοιτούσαν τα πρόσωπα των αγαπημένων τους, έβλεπαν το σώμα, αλλά όχι πια το βλέμμα που ήξεραν

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο τελευταίος πρίγκιπας του Αιγαίου. Έδινε ό,τι είχε στους Τούρκους για να μην του πάρουν τη ζωή

Ο Ιωάννης Δ΄ Κρίσπος κυβέρνησε τη Νάξο και τα γύρω νησιά για σχεδόν μισό αιώνα. Από παιδί-δούκα έγινε σκιά ενός ηγέτη, δίνοντας στους Οθωμανούς ό,τι είχε για να μην τον καταστρέψουν.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Το ελληνικό νησί που παλιά δεν ήταν νησί και έστελνε μάρμαρα σε Αμφίπολη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη

Στη Θάσο πριν από 20.000 χρόνια δεν χρειαζόσουν καράβι για να πας. Ήταν ενωμένη με την ξηρά. Και λίγο αργότερα, έστελνε το λευκό της μάρμαρο στις πιο λαμπρές πόλεις του κόσμου.

Must Read
Must Read: Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Πώς ξεκίνησε η λέξη εργατοπατέρας

Η ιστορία της λέξης «εργατοπατέρας» ξεκινά από τον Μεσοπόλεμο και τη σχέση κράτους και συνδικάτων.

Must Read
Must Read: Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν τη Σπιναλόγκα, τους είχαν εκεί τους λεπρούς μέσα σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Πριν ξεκινήσει η ιστορία της Σπιναλόγκας, υπήρχε η Μεσκινιά. Μια χαράδρα έξω από τα τείχη του Χάνδακα, όπου οι λεπροί ζούσαν σε σπηλιές, έφτιαξαν εκκλησία και επιβίωναν μόνοι, στιγματισμένοι και ξεχασμένοι.

Must Read
Must Read: Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Ήταν Έλληνας, Χριστιανός και Πασάς. Ήθελε να δώσει δικαιώματα στους Χριστιανούς και οι Μουσουλμάνοι πήγαν να τον σκοτώσουν

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερολίνου και πήγε στην Κρήτη για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Εκεί όμως, ο στρατός του τον αγνόησε και οι Μουσουλμάνοι ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Must Read
Must Read: Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Του έριχναν λάσπη όταν πήγε στους Ολυμπιακούς. Κι όμως, αυτός κράτησε πρώτος τη σημαία της Ελλάδας μπροστά σε όλο τον κόσμο

Ήταν δάσκαλος από την Αρκαδία. Τον αμφισβήτησαν όταν αγωνίστηκε. Αλλά τελικά, ο Νικόλαος Γεωργαντάς σήκωσε πρώτος την ελληνική σημαία σε Ολυμπιακούς Αγώνες μπροστά σε όλο τον κόσμο.

Must Read
Must Read: Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Δεν σπούδασε ποτέ. Αλλά έγραψε τα λεξικά με τα οποία έμαθε να μιλά η Ελλάδα

Ήταν πρόσφυγας, αυτοδίδακτος, και δεν σπούδασε ποτέ. Κι όμως, ο Σκαρλάτος Βυζάντιος έγραψε τα πρώτα ελληνικά λεξικά. Από τα έργα του ξεκίνησε η Ελλάδα να βρίσκει τη φωνή της.

Must Read
Must Read: Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μόλις 5 λεπτά από το Σύνταγμα μπορείς να δεις το μέρος που δικάστηκε ο Σωκράτης, δίδαξε ο Ζήνων, γεννήθηκε η Δημοκρατία και ξεκίνησαν τα Παναθήναια

Μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μόλις πέντε λεπτά από το Σύνταγμα, υπάρχει ένα μέρος που κράτησε ζωντανή την ιστορία της ανθρωπότητας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, εδώ δίδασκε ο Ζήνων, εδώ απολογήθηκε ο Σωκράτης. Η Αγορά δεν ήταν απλώς μια πλατεία. Ήταν ο νους της πόλης.

Must Read
Must Read: Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Χρυσά νομίσματα της Αρχαίας Μακεδονίας σε μυστική συλλογή στη Γαλλία – Πού είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι ο νόμιμος κληρονόμος αυτής της ιστορικής περιόδου.

Must Read