MUST READ

Τους έπαιρναν από το χωράφι με το ζόρι. Έτσι γινόταν η στράτευση στην Ελλάδα πριν το ’50

Δεν υπήρχε φάκελος, ειδοποίηση ή προθεσμία. Μόνο ο χωροφύλακας, το χωράφι, και μια φωνή
Τους έπαιρναν από το χωράφι με το ζόρι. Έτσι γινόταν η στράτευση στην Ελλάδα πριν το ’50

Δεν υπήρχαν ειδοποιήσεις, ούτε χαρτιά με οδηγίες και ημερομηνίες. Το στρατολογικό χαρτί έφτανε στα χέρια του χωροφύλακα, που πήγαινε με τα πόδια στο χωριό και έδειχνε στον παπά ή στον κοινοτάρχη ποιον έπρεπε να βρει. Οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν γράμματα. Κι έτσι, το άγγελμα έφτανε με φωνές: «ο Μήτσος να παρουσιαστεί στον Σταθμό».

Αν ο Μήτσος έλειπε στο αμπέλι ή στα πρόβατα, τον έβρισκαν εκεί. Δεν περίμεναν να επιστρέψει. Τον έπαιρναν επιτόπου, με τα ρούχα της δουλειάς. Τον κατέβαζαν με το ζόρι αν χρειαζόταν. Τα περιστατικά με άντρες που πήγαν στον στρατό με λασπωμένες τσάπες ή με τον παππού να φωνάζει «αφήστε τον, έχει σπείρει μισό χωράφι ακόμα» ήταν καθημερινά.

Οι φτωχοί χωρικοί δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι ο γιος τους θα έλειπε δύο χρόνια από το σπίτι. Ούτε χρήματα υπήρχαν, ούτε τρόπος επικοινωνίας, ούτε ασφάλεια. Κι όμως, η πολιτεία έβλεπε το σώμα τους σαν ένα γρανάζι ακόμη στη μεγάλη μηχανή της εθνικής άμυνας. Είτε είχες μωρό παιδί, είτε άρρωστη μάνα, δεν ενδιέφερε κανέναν.

Υπήρχαν χωριά που είχαν πάνω από 50 νέους και όλοι παρουσιάζονταν την ίδια εβδομάδα. Το χωριό άδειαζε. Έμεναν μόνο οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Οι γυναίκες έκαναν όλες τις δουλειές: όργωναν, κουβαλούσαν ξύλα, άλεθαν στάρι. Τα γράμματα από το μέτωπο ή από τα κέντρα εκπαίδευσης τα διάβαζαν ο παπάς και ο δάσκαλος, δυνατά για να τα ακούσουν όλοι.

Η θητεία διαρκούσε μέχρι και 36 μήνες. Ήταν σπάνιο να επιστρέψεις στο σπίτι πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν δε σου τύχαινε πόλεμος ή επιστράτευση, μπορούσες να θεωρείσαι τυχερός. Αλλιώς, σε έστελναν χωρίς προειδοποίηση στην Κορέα, στην Κύπρο ή στον Έβρο, χωρίς επισκέψεις, χωρίς εξόδους, χωρίς καν άδεια σε περίπτωση γέννας ή θανάτου.

Οι πιο ευκατάστατοι μπορούσαν να βγάλουν «πιστοποιητικό αναβολής για λόγους υγείας». Έλεγες πως έχεις καρδιά ή άσθμα, πλήρωνες τον γιατρό, και το χαρτί ερχόταν. Για τους υπόλοιπους, υπήρχε μονάχα το δίλημμα: θα καταταγείς ή θα σε βρούνε. Κι αν σε βρούνε, δεν σε περιμένει μονάχα η θητεία αλλά και ποινή για ανυποταξία. Κι αυτή τη λέξη την έτρεμε κάθε οικογένεια.

Μετά τον πόλεμο, υπήρχαν παιδιά που στρατεύτηκαν στα 17 για να «σβήσουν» την ανυποταξία του πατέρα τους. Η θητεία τους δεν ήταν επιλογή αλλά υποχρέωση από ένα χρέος που δεν δημιούργησαν. Και δεν επέστρεφαν πάντα. Υπήρχε πάντοτε η πιθανότητα να πέσεις σε ναρκοπέδιο ή να σε τσακίσει η κακουχία. Για τις μάνα τους, έμενε μόνο το μετάλλιο σε ένα συρτάρι.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Όταν η Φόνσου χώρισε τον Ηλιόπουλο, εκείνος της έγραψε ένα συγκινητικό τραγούδι

Όταν η Φόνσου χώρισε τον Ηλιόπουλο, εκείνος της έγραψε ένα συγκινητικό τραγούδι

Ακούστε τη δημιουργία του ηθοποιού για την αγαπημένη του που τον εγκατέλειψε.

Must Read
Must Read: Ήταν φτιαγμένος για ποίηση, όχι για πόλεμο. Τον πέταξαν στην πρώτη γραμμή και δεν γύρισε ποτέ.

Ήταν φτιαγμένος για ποίηση, όχι για πόλεμο. Τον πέταξαν στην πρώτη γραμμή και δεν γύρισε ποτέ.

Ο Γιώργος Σαραντάρης δεν έπρεπε να πάει στον πόλεμο. Κι όμως, πέθανε εκεί. Γιατί κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η ποίηση είναι επίσης πατρίδα.

Must Read
Must Read: Έφτιαξε αμάξια που τα ζήλευε ο κόσμος. Τον είπαν τρελό, εγωιστή, επικίνδυνο. Και τελικά τον εξαφάνισαν, λίγο πριν δικαιωθεί.

Έφτιαξε αμάξια που τα ζήλευε ο κόσμος. Τον είπαν τρελό, εγωιστή, επικίνδυνο. Και τελικά τον εξαφάνισαν, λίγο πριν δικαιωθεί.

Ο Carl Borgward δεν πτώχευσε ποτέ. Του πήραν την αυτοκρατορία του λίγο πριν τον δικαιώσει ο χρόνος.

Must Read
Must Read: Ίσως η πιο γνωστή λεωφόρος της Αθήνας, που ακολουθεί σχεδόν πιστά έναν αρχαίο δρόμο, πάνω στον οποίο διέφυγε ο Θεμιστοκλής κυνηγημένος, μετέφεραν τα μυστικά του αθηναϊκού στόλου και περνούσαν οι νεκροί της πόλης.

Ίσως η πιο γνωστή λεωφόρος της Αθήνας, που ακολουθεί σχεδόν πιστά έναν αρχαίο δρόμο, πάνω στον οποίο διέφυγε ο Θεμιστοκλής κυνηγημένος, μετέφεραν τα μυστικά του αθηναϊκού στόλου και περνούσαν οι νεκροί της πόλης.

Η Βουλιαγμένης δεν είναι απλώς μία λεωφόρος.

Must Read
Must Read: Οι 3 φορές που η λέξη «φιλότιμο» εμφανίζεται στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου

Οι 3 φορές που η λέξη «φιλότιμο» εμφανίζεται στις επιστολές του Αποστόλου Παύλου

Ο Παύλος, βαθιά γνώστης της ελληνικής, χρησιμοποίησε τη λέξη «φιλότιμο» τρεις φορές στις επιστολές του.

Must Read
Must Read: Το γήπεδο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας για να θυμούνται και να ξεχνούν. Έπαιξαν, πανηγύρισαν, αγκαλιάστηκαν

Το γήπεδο που έφτιαξαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας για να θυμούνται και να ξεχνούν. Έπαιξαν, πανηγύρισαν, αγκαλιάστηκαν

Το γήπεδο Προσφυγικών στην Πάτρα το έφτιαξαν με τα χέρια τους οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Έπαιξαν, πανηγύρισαν, δάκρυσαν.

Must Read
Must Read: Ο Πάπας που σκότωσε τους προκατόχους του, έκανε παιδί με ευγενή και κυβερνούσε μέσα από δολοφονίες και σκάνδαλα

Ο Πάπας που σκότωσε τους προκατόχους του, έκανε παιδί με ευγενή και κυβερνούσε μέσα από δολοφονίες και σκάνδαλα

Τους έπνιξε στη φυλακή, κατηγορήθηκε ότι έκανε παιδί με ευγενή και κυβέρνησε με βία και ίντριγκες.

Must Read
Must Read: Όταν οι νεκρές δεν ησύχαζαν – Γιατί οι γυναίκες φαντάσματα ήταν τα χειρότερα

Όταν οι νεκρές δεν ησύχαζαν – Γιατί οι γυναίκες φαντάσματα ήταν τα χειρότερα

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν φοβούνταν μόνο τον θάνατο. Φοβούνταν τους νεκρούς που είχαν λόγο να επιστρέψουν.

Must Read
Must Read: Δεν ζωγράφισε την Ελλάδα όπως ήταν. Τη ζωγράφισε όπως θα μπορούσε να είναι. Ιδεατή. Πνευματική. Αναγεννημένη.

Δεν ζωγράφισε την Ελλάδα όπως ήταν. Τη ζωγράφισε όπως θα μπορούσε να είναι. Ιδεατή. Πνευματική. Αναγεννημένη.

Πολεμήθηκε, παρεξηγήθηκε, αλλά και τιμήθηκε όσο λίγοι.

Must Read