Και η AIPS υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών»!

Μετά την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ και την Turkish Airlines Euroleague, η AIPS συνυπέγραψε την πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη!
Και η AIPS υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών»!

Η κοινωνική δράση της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι αδιάκοπη και δεν σταματά ποτέ.

Μετά τους κολοσσούς όπως είναι η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Turkish Airlines Euroleague, ακόμα ένας κορυφαίος οργανισμός υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών».

Όπως ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, την Τετάρτη (9/5), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αθλητικού Τύπου – AIPS υπέγραψε την πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μαρινάκη για το Δικαίωμα Συμμετοχής στον Αθλητισμό.

Αναλυτικά όσα καταγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει να πρωτοστατεί σε θέματα Κοινωνικής Ευθύνης και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Υπό την καθοδήγηση του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη η κοινωνική δραστηριότητα του Συλλόγου μας γιγαντώνεται. Ιδιαίτερη θέση σε αυτή την προσπάθεια κρατεί η «Αρχή των Αθηνών» η οποία συντάχθηκε και υπογράφηκε πρώτα από τον κ. Μαρινάκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ!

Λιγότερο από έναν χρόνο πριν, υπό την σκιά της Ακρόπολης, στην πατρίδα του πολιτισμού, την Ελλάδα, Ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο φιλοξενήθηκαν από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο ο αθλητισμός και -συγκεκριμένα- το ποδόσφαιρο, θα αποτελέσουν έναν οδηγό, για έναν καλύτερο κόσμο. Δίχως διακρίσεις, δίχως διαχωρισμούς και σύνορα. Από τους ανθρώπους, για τους ανθρώπους, για την αγάπη για τον αθλητισμό, για την προσφορά και την συμπαράσταση, για την ενότητα και ένα μέλλον καλύτερο. Για μία αθλητική -και μη- κληρονομιά, για τα παιδιά αυτού του κόσμου, που θα αποτελέσουν στο μέλλον τους συνεχιστές τέτοιων προσπαθειών.

Η AIPS, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αθλητικού Τύπου (Association Internationale de la Presse Sportive στα Γαλλικά ή International Press Sports Association στα Αγγλικά) αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο αθλητικό «παράγοντα» (καθώς δεν πρόκειται για σύλλογο ή διοργάνωση) που στηρίζει εμπράκτως την «Αρχή των Αθηνών» την οποία πρώτος υπέγραψε ο ηγέτης του Ολυμπιακού! Ο Πρόεδρος της AIPS, κ. Τζιάνι Μέρλο, υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα στον Αθλητισμό» και έστειλε έτσι το δικό του μήνυμα στήριξης, προς την πρωτοβουλία του κ. Μαρινάκη.

Από εκείνο το υπέροχο βράδυ, κάτω από την Ακρόπολη, κατά το οποίο έγινε γνωστή η προσπάθεια του Ολυμπιακού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, προς έναν κόσμο όπου άπαντες θα έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό και στα σπορ, δίχως όρια και περιορισμούς, διανύσαμε μία σπουδαία διαδρομή. Η Μπαρτσελόνα, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η Turkish Airlines Euroleague, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Φενερμπαχτσέ και άλλοι κολοσσοί του ευρωπαϊκού αθλητισμού συνυπέγραψαν και έστειλα το μήνυμα: Η πρωτοβουλία του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και η προσπάθεια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δεν θα πάνε χαμένες!

Στόχος του Ολυμπιακού και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ είναι το μήνυμα να ταξιδέψει παγκοσμίως. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι προσπάθειες συνεχίζονται, προκειμένου ο αθλητισμός να αποτελέσει τη βάση για έναν καλύτερο κόσμο, δομημένο σε καλύτερες και πιο στέρεες βάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο! Ο κ. Μαρινάκης συνεχίζει τον δικό του αγώνα, όχι μόνο για να μεγαλώνει αθλητικά ο Ολυμπιακός, αλλά και για να αποτελεί ο Σύλλογός μας παράδειγμα προς μίμηση σε θέματα κοινωνικής δραστηριότητας και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Θυμίζουμε την «Αρχή των Αθηνών», όπως αυτή συντάχθηκε και υπογράφηκε πρώτα από τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη:

Reinforcing, Crossing, and Transcending Borders: Soccer in a Globalized World
(«Ενδυναμώνοντας, Περνώντας και Υπερβαίνοντας τα Σύνορα: Το Ποδόσφαιρο στον Κόσμο της Παγκοσμιοποίησης»)

Πρωτοβουλία Weatherhead για την Παγκόσμια Ιστορία, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
Με την υποστήριξη του Κολλεγίου Simmons, Βοστώνη, MA
Διοργανώθηκε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην Αθήνα, Ελλάδα

Αρχή των Αθηνών για το Δικαίωμα Συμμετοχής στον Αθλητισμό

Προοίμιο

Ο αθλητισμός προσφέρει δεξιότητες και αξίες ζωής με μακρόπνοο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, εμπνέει τους νέους και βοηθά στην άρση των προκαταλήψεων. Έχει τη δύναμη να υπερβαίνει σύνορα και να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ανεξάρτητα από τη φυλή, φύλο, θρησκεία, κουλτούρα ή εθνικότητά τους.

Η βιομηχανία του αθλητισμού έχει αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν πλέον φιλάθλους και ένθερμους υποστηρικτές, οργανωμένους σε ομάδες, σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Αυτή η ευρεία βάση υποστήριξης συμβάλει στην εκτεταμένη παρουσία των συλλόγων στα κοινωνικά μέσα και την αυξημένη προσοχή που λαμβάνουν από τον Τύπο.

Η διευρυμένη αυτή ορατότητα δίνει τη δυνατότητα σε συλλόγους και τους παίκτες τους να επηρεάσουν το δημόσιο διάλογο και να ενστερνιστούν την πρόσθετη κοινωνική τους ευθύνη που συνοδεύει την επίδραση που ασκούν. Η ευθύνη αυτή επεκτείνεται στο σημείο να διασφαλίζει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εξασκούν το αγαπημένο τους άθλημα, δίχως να αντιμετωπίζουν διακρίσεις ή προκαταλήψεις

Η ευθύνη των συλλόγων και των παικτών τους στην προώθηση της καθολικής συμμετοχής είναι ακόμα πιο κρίσιμης σημασίας σε μια εποχή που ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο λόγω συγκρούσεων ή διώξεων έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20 άνθρωποι εκτοπίζονται από τις εστίες τους κάθε λεπτό, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι ασυνόδευτα παιδιά και άνδρες και γυναίκες με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της επίτευξης της καθολικής συμμετοχής, ο Διεθνής Χάρτης Αθλητισμού του 2015 της UNESCO επιβεβαιώνει εκ νέου ότι το δικαίωμα στον αθλητισμό είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στον κόσμο στερούνται ακόμα αυτού του δικαιώματος διότι δεν έχουν τη δυνατότητα, την πρόσβαση ή λόγω προκατάληψης. Είναι συνεπώς ευθύνη των συλλόγων και των αθλητικών ενώσεων να βοηθήσουν έτσι ώστε τα οφέλη από τη συμμετοχή στον αθλητισμό να διευρυνθούν στα μέλη όλων των κοινωνιών, ιδίως αυτά που είναι περιθωριοποιημένα ή ευάλωτα.

Με οδηγό την κοινωνική ευθύνη και ευθυγραμμιζόμενοι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που διατυπώνονται στον Χάρτη του Αθλητισμού της UNESCO, συμφωνούμε να προωθούμε, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε τις παρακάτω 12 Αρχές:

1. Η παρούσα Διακήρυξη αποτελεί ένα κοινό πρότυπο επιδόσεων για τους συλλόγους, ομάδες και αθλητικές ενώσεις σε όλα τα αθλήματα, με απώτερο στόχο κάθε άτομο και εταιρία να επιδιώκουν, μέσω της εκπαίδευσης και του παραδείγματος που προσφέρουν, την προώθηση του σεβασμού αυτών των δικαιωμάτων και τη σταδιακή εξασφάλιση της αποτελεσματικής τους αναγνώρισης και τήρησης.

2. Κάθε ανθρώπινο όν έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων απόψεων, ή εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης. Επιπλέον, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις στη βάση του πολιτικού ή διεθνούς καθεστώτος της χώρας ή της επικράτειας στην οποία ανήκει το άτομο. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται κατά και να αρνούνται να συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε πρακτικές διακρίσεων σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

3. Η συμμετοχή στον αθλητισμό πρέπει να βασίζεται στις αρχές του υγιούς και ειλικρινούς ανταγωνισμού και του σεβασμού προς όλους τους διαγωνιζόμενους.

4. Πρέπει να υποστηρίζονται πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή εκτοπισμένων πληθυσμών, ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης (civil status), σε αθλητικές δραστηριότητες.

5. Ο αθλητισμός για νέους ανθρώπους πρέπει, πρώτα και κυρίαρχα, να αφορά τη συμμετοχή, τη φυσική αγωγή και τη διασκέδαση.

6. Τα κορίτσια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τα αγόρια στον αθλητισμό και τις αθλητικές ομάδες, ιδίως στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και σε αγώνες και πρωταθλήματα νέων.

7. Όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, στην αθλητική άσκηση, πόρους και υπηρεσίες, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες εποπτείας και λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.

8. Οι σύλλογοι και οι αθλητικές ενώσεις συμφωνούν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αθλητισμό σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις ή οικονομικά μειονεκτικές περιοχές και, όταν αυτό είναι εφικτό, να συμβάλουν οικονομικά, με τρόπους που περιλαμβάνουν την προμήθεια με χρησιμοποιημένο αλλά κατάλληλο εξοπλισμό προς χρήση από όσους δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν στο άθλημα.

9. Πρέπει να παρέχονται κατάλληλα και ασφαλή μέρη, υποδομές, εξοπλισμός και επιλογές ιματισμού, προκειμένου να ικανοποιούνται οι ανάγκες όλων των συμμετεχόντων στο άθλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που συνδέονται με τις διαφορετικές κουλτούρες, φύλα, ηλικίες και ικανότητες.

10. Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

11. Πρέπει να ανακηρυχθεί μία Παγκόσμια Ημέρα του Δικαιώματος στο Παιχνίδι, επιβεβαιώνοντας έτσι το δικαίωμα της συμμετοχής στον αθλητισμό ως ένα καθολικό και θεμελιώδες δικαίωμα και με σκοπό την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στην παρούσα Διακήρυξη.

12. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητές και ΜΚΟ, των οποίων το έργο θα συνεπικουρήσει την υλοποίηση αυτών των αρχών.

Ευάγγελος Μ. Μαρινάκης
Πρόεδρος, ΠΑΕ Ολυμπιακός».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Και η AIPS υπέγραψε την «Αρχή των Αθηνών»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.