ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Από τη Γαλλία με αγάπη

Με αφορμή τον Ματιέ Βαλμπουενά το sportime.gr σας θυμίζει τους «τρικολόρ» που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα
Ολυμπιακός: Από τη Γαλλία με αγάπη

Λιγότερη ποσότητα, σαφώς περισσότερη ποιότητα. Κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως από τους Γάλλους παίκτες που έχει επιλέξει ο Ολυμπιακός στην πορεία των ετών.

Πιο φωτεινό παράδειγμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει από αυτό του Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος στα 35 του χρόνια περνάει δεύτερη ποδοσφαιρική νιότη. Oι 21 ασίστ και τα 8 γκολ που έχει σημειώσει σε 31 ματς με τους «ερυθρόλευκους» σκιαγραφούν την από στατιστικής άποψης κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Εξ ου και η ανανέωση συμβολαίου του με τους Πειραιώτες για έναν ακόμα χρόνο.

Ο «στρατηγός» ανήκει σε μια μικρή, αλλά άκρως εντυπωσιακή λίστα με στοχευμένες επιλογές προερχόμενες από τη Γαλλία. Παίκτες που ήρθαν και προσέφεραν στους οπαδούς του συλλόγου αξέχαστες στιγμές γεμάτες με ποδοσφαιρική αγάπη.

Το sportime.gr λοιπόν σας θυμίζει τους «τρικολόρ» που προσγειώθηκαν στον Πειραιά.

Κριστιάν Καρεμπέ (2001-2004)

Μια από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ντύθηκε στα ερυθρόλευκα το 2001. Έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στην καριέρα του με Ρεάλ (Champions League, Διηπειρωτικό) και Εθνική Γαλλίας (Μουντιάλ, Ευρωπαϊκό, Συνομοσπονδιών), ο Κριστιάν Καρεμπέ προσέφερε κύρος, σταθερότητα και εύρος στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού.

Μετά από τρεις σεζόν και πάνω από 90 παιχνίδια συνολικά, ο γεννημένος στη Νέα Καληδονία Καρεμπέ, έφυγε ως νικητής με δύο πρωταθλήματα που εκτόξευσαν το σερί των Πειραιωτών στα επτά συνεχόμενα. Η σχέση του Γάλλου με τον σύλλογο συνεχίζεται και σήμερα, μιας και αποτελεί τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας.

Ντιντιέ Ντομί (2006-2010)

Ο Ντιντιέ Ντομί ήρθε με περγαμηνές από την Εσπανιόλ. Ο Γάλλος αριστερός μπακ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (δύο νταμπλ) και αποτέλεσε μέλος δύο εξαιρετικών ευρωπαϊκών σεζόν των Πειραιωτών (2007-2008 και 2008-2009), με αποκορύφωμα ενδεχομένως το ιστορικό 5-1 εις βάρος της Μπενφίκα στο «Γ. ΚαραΪσκάκης».

Μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος αριστερός οπισθοφύλακας που είχε ο Ολυμπιακός, μιας και είχε χτυπητές αδυναμίες, με κυριότερη το αργό transition. Ωστόσο, αυτό που μπορούσε, το έδινε και με το παραπάνω. Ένας πιστός «στρατιώτης» δηλαδή, που υπηρέτησε χωρίς αντιρρήσεις το πλάνο κάθε προπονητή με τον οποίο συνεργάστηκε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως έμεινε τέσσερις σεζόν στην ομάδα.

Ολυμπιακός: Φρανσουά Μοντεστό (2010-2013)

Ένας από τους πρώτους ξένους στους οποίους στηρίχθηκε ο Ολυμπιακός, στο ξεκίνημα της εποχής Μαρινάκη. Ένας από τους αγαπημένους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και των φιλάθλων της ομάδας, ο Κορσικανός ήρθε από τη Μονακό και βοήθησε τα μέγιστα για τη συνοχή του άξονα. Πέρα από τους τίτλους (2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο), ο Μοντέστο είχε εξαιρετική συνεισφορά και στην ευρωπαϊκή παρουσία του συλλόγου, που το 2012 βρέθηκε μια ανάσα από τους «8» του Europa League.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του με τα «ερυθρόλευκα», το γκολ κόντρα στην Ντόρτμουντ για τους ομίλους του Champions League.

Ένας ακόμα παίκτης που ήρθε για να μείνει, καθώς μόλις κρέμασε τα παπούτσια του, επέστρεψε στον Πειραιά για να αναλάβει αρχικά χρέη σκάουτερ. Πλέον, συνεργάζεται στενά με τον Κριστιάν Καρεμπέ, ως επικεφαλής του τμήματος scouting του κλαμπ.

Ερίκ Αμπιντάλ (2014-2015)

Άλλος ένας παγκοσμίου κλάσης και φήμης ποδοσφαιριστής από τη Γαλλία υπέγραψε στον Ολυμπιακό το 2014. Ο πάνω απ’όλα νικητής της ζωής, Ερίκ Αμπιντάλ αποκτήθηκε από τη Μονακό για να αποτελέσει τον αμυντικό ογκόλιθο των Πειραιωτών. Δυστυχώς όμως αγωνίστηκε μόνο για ένα τετράμηνο στην Ελλάδα. Ύστερα από μόλις εννιά εμφανίσεις, ο διεθνής οπισθοφύλακας ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση λόγω προβλημάτων υγείας.

Ούτε εκείνος όμως έμεινε για πολύ μακριά από τους «ερυθρόλευκος», καθώς ανέλαβε επικοινωνιακό ρόλο σε θέματα μεταγραφικής πολιτικής. Από το 2018, αποτελεί τον γενικό διευθυντή ποδοσφάιρου της Μπαρτσελόνα.

Οι…vintage

Ο Καρεμπέ ήταν ο πρώτος Γάλλος που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού, ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια. Τελευταίος ήταν ο Ρολάν Κουρμπίς, ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα τη σεζόν 1973-1974. Ωστόσο, δεν κατόρθωσε να εκπληρώσιε τις προσδοκίες από τη θητεία του στην Αζαξιό και η παραμονή του στον Πειραιά έληξε άδοξα.

Στη λίστα υπάρχουν και δύο υβριδικές περιπτώσεις. Οι θρυλικοί Ελληνογάλλοι επιθετικοί, Υβ Τριαντάφυλλος (1971-1974) και Ρομέν Αργυρούδης ( 1971-1973) ήρθαν «πακέτο» το 1971. Ο πρώτος έγραψε ιστορία με 58 γκολ σε 80 ματς και ο δεύτερος εντυπωσίασε με 21 τέρματα σε 50 εμφανίσεις. Μαζί πανηγύρισαν το νταμπλ του 1973, ενώ ο Τριαντάφυλλος κατέκτησε το πρωτάθλημα και της επόμενης σεζόν.

Ολυμπιακός: Οι εξαιρέσεις στον κανόνα

Όπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στους ποδοσφαιριστές από τη Γαλλία, υπήρξαν δύο παίκτες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τους Κλοντ Ντιελνά και Αλί Σισοκό. Ο πρώτος, ενώ ανήκε στην ομάδα για δύο χρόνια (2012-2014), δεν μέτρησε ποτέ του επίσημη συμμετοχή. Από την άλλη, ο Σισοκό αποκτήθηκε ως δανεικός από την Άστον Βίλα τον Ιανουάριο του 2017, χωρίς όμως να κατορθώσει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Από τη Γαλλία με αγάπη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.