ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Το καλύτερο ημίχρονο του Μαρτίνς, η δουλεμένη αλλαγή και οι προτροπές στην ανάπαυλα

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα σούπερ δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην Αϊντχόφεν, με τις παρεμβάσεις του Πέδρο Μαρτίνς, που ήταν δουλεμένες
Ολυμπιακός: Το καλύτερο ημίχρονο του Μαρτίνς, η δουλεμένη αλλαγή και οι προτροπές στην ανάπαυλα

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα σούπερ δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην Αϊντχόφεν, με τις παρεμβάσεις του Πέδρο Μαρτίνς, που ήταν δουλεμένες.

Το πρώτο 45λεπτο ήταν απογοητευτικό απέναντι στην Αϊντχόφεν. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο τα άλλαξε όλα ο Μαρτίνς. Με πλάνο που είχε ήδη σχεδιάσει και δουλέψει στις τελευταίες προπονήσεις.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε δείξει την σκέψη του για αλλαγή του 4-3-3, σε 4-2-3-1 με την παρουσία των Φορτούνη, Μασούρα στην ενδεκάδα.

Η μελέτη της Αϊντχόφεν έδειχνε πως ένα τέτοιο σύστημα θα της προκαλούσε αρρυθμία.

Αλλά δεν ήταν δυνατόν να το ξεκινούνε από την αρχή ο Ολυμπιακός. Ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να βγάλει ανώδυνα το πρώτο 45λεπτο.

Να μείνει πίσω το μηδέν και να «χτυπούσε» στο δεύτερο για να την τελειώσει.

Δεν του βγήκε όμως, αφού η Αϊντχόφεν προηγήθηκε με δύο στημένες φάσεις. Γιατί διαφορετικά δεν απειλούσε.

Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν «τράβαγε» επιθετικά. Ο αντίπαλος έκλεινε τα ατού του με τρεις και τέσσερις παίκτες.

Γιατί ο Ρότζερ Σμιντ αποφάσισε να παίξει με 5άδα στη μεσαία γραμμή, μεταφέροντας την πίεση στα άκρα. Και κυρίως από την αριστερή πλευρά των Πειραιωτών, με τον Μπρούμα, δεδομένα, να έχει θέματα ώστε να μείνει προσηλωμένος στην άμυνα.

Έτσι το άλλαξε ο Μαρτίνς

Η αλλαγή στο πλάνο με την είσοδο στο ματς των Φορτούνη, Μασούρα, σε σχήμα 4-2-3-1, είχε παρθεί αρκετά πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Και ήταν μια σωστή κίνηση. Γιατί ο Φορτούνης ήταν εξαιρετικός. Έδωσε λύσεις στην δημιουργία. Ταυτόχρονα απελευθέρωσε και τον Καμαρά, ώστε να «τρυπήσει» και αυτός την προβληματική άμυνα της Αϊντχόφεν.

Επίσης η παρουσία ακραίων επιθετικών, σε μόνιμη βάση (γιατί στο πρώτο ημίχρονο οι Μπρούμα, Βαλμπουενά, πλαισίωναν περισσότερο τον Ελ Αραμπί), άνοιξε την άμυνα της Αϊντχόφεν.

Παράλληλα σταμάτησε και ο Ντάμφρις να κάνει επελάσεις από την αριστερή πλευρά, μένοντας περισσότερο στα μετόπισθεν.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν ήταν σούπερ επιθετικά κι έβγαζε λύσεις στην άμυνα. Για να έρθουν τα δύο δοκάρια, το γκολ, ποσοστό κατοχής στο 54%, αλλά και 8 από τις συνολικά 12 τελικές προσπάθειες.

Ήταν ίσως το καλύτερο ημίχρονο, από πλευράς παρέμβασης για τον Πέδρο Μαρτίνς. Που στο 76’ έβαλε και τον Χασάν, για να πάει το σχήμα του σε 4-4-2 και να πάρει την πρόκριση.

Το ψυχολογικό ντοπάρισμα

Όσο για την ανάπαυλα, ο Πέδρο Μαρτίνς φρόντισε να τονώσει την ψυχολογία των παικτών του. Γιατί φαινόταν πως είχαν επηρεαστεί από τα δύο γκολ που δέχθηκαν. Πέραν της ανάλυσης της τακτικής, τους τόνισε πόσο τους πιστεύει. Το πόσο μεγάλη ομάδα είναι και πως μπορούν να κάνουν την ανατροπή. Τους ζήτησε να βγουν έξω και να πατήσουν το γήπεδο σε όλο το μήκος και πλάτος.

Στην ψυχολογία βοήθησε και ο Βασίλης Τοροσίδης με τον Φρανσουά Μοντέστο. Ο Κορσικανός ήταν εκεί και προσπάθησε από την μεριά να «φτιάξει» τους παίκτες.

Ιδιαίτερο το ντοπάρισμα και για τον Ζοσέ Σα, που εξακολουθεί να μην είναι στα καλύτερα του.

Διαβάστε επίσης

Άρσεναλ: Αυτούς πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Όταν ο Ελ Αραμπί ξέρανε την Άρσεναλ – Το απίστευτο πάρτι στο Λονδίνο (vids)

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ολυμπιακός: Το καλύτερο ημίχρονο του Μαρτίνς, η δουλεμένη αλλαγή και οι προτροπές στην ανάπαυλα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Χρηστάκος

Με μια μπάλα στο χέρι από μικρός. Κάποια στιγμή ξεκίνησε ερασιτεχνική καριέρα ποδοσφαιριστή στα χωμάτινα γήπεδα! Παράλληλα του άρεσε και να γράφει, γι' αυτά που ζούσε εντός των γραμμών. Γι' αυτό και σπούδασε δημοσιογραφία. Έκανε τα πρώτα βήματα στον Πρωταθλητή (1997-2011). Δούλεψε σε αθλητικά σάιτ Ολυμπιακών αποχρώσεων. Εν συνεχεία πέρασε από τη SportDay (2015-2017) και τώρα στο Sportime (από το 2017). Πλέον η μπάλα έφυγε για τα καλά από τα πόδια και είναι... στο γραπτό!