ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC

«Αυτός ο τσόγλανος, θυμίζει τον εαυτό μου»!

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ετοιμάζεται να βραβεύσει τον Μίλαν Τόμιτς στο φιλικό της Παρασκευής (20/9) με τον Ερυθρό Αστέρα και το sportime θυμάται την έντονη σχέση των δύο πλευρών.
«Αυτός ο τσόγλανος, θυμίζει τον εαυτό μου»!

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ετοιμάζεται να βραβεύσει τον Μίλαν Τόμιτς στο φιλικό της Παρασκευής (20/9) με τον Ερυθρό Αστέρα και το sportime θυμάται την έντονη σχέση των δύο πλευρών.

Από την 1η Οκτωβρίου του 1992 όταν ένας 19χρονος «δαίμονας» ανάγκασε ολόκληρο Ιωαννίδη να υποκλιθεί μέχρι τις 18 Ιουλίου του 2018 όταν και είπαν «εις το επανιδείν» (και όχι «αντίο») η σχέση Ολυμπιακού και Τόμιτς ήταν έντονη.

Καθόλου τυπική… Και σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι Πειραιώτες θα τιμήσουν αύριο (20/9), στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα (όπου κοουτσάρει πλέον ο Τόμιτς) έναν δικό τους άνθρωπο.

Η ιστορία που έγραψαν παρέα είναι μεγάλη. Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα σε τίτλους. Το καλοκαίρι του 1991, ο Ντέγιαν Σίρζιτς (υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Ιωαννίδη στον Αρη) σύστησε στον «Ξανθό» ένα 18χρονο λιγνό αγόρι.

Θα έπαιρνε το όνομα «Γιαννακόπουλος» και μαζί με τους Ντράγκαν Τάρλατς (Κωνσταντινίδη) και Φράνκο Νάκιτς (δεν άλλαξε όνομα, πήρε υπηκοότητα λόγω του πατέρα του που εργάστηκε πολλά χρόνια στην Ελλάδα) θα ήταν οι τρεις ελληνοποιημένοι της ομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τόμιτς: «Ακόμα καλύτερο παιχνίδι την Παρασκευή» (vid)

Όταν ο Τόμιτς ήρθε στην Αθήνα, η μητέρα του που τον συνόδευε έβαλε τα κλάματα: «Κύριε Ιωαννίδη, πάρτε το παιδί μου στον Ολυμπιακό και θα σας το χρωστάω χάρη μια ζωή καθώς έχει χάσει τον πατέρα του». Ο Ιωαννίδης συγκλονίστηκε. «Ξέρω τι σημαίνει να είσαι ορφανός. Εχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν δέκα ετών. Ποτέ δεν το ξεπέρασα. Μη φοβάστε, εδώ θα είναι το σπίτι του».

Την περίοδο 1991-1992 δεν αγωνίστηκε κανείς από τους τρεις λόγω γραφειοκρατίας και την 1η Οκτωβρίου του 1992, στα προκριματικά της Ευρωλίγκας (τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών) ο Ολυμπιακός έβαλε θεμέλια πρόκρισης στην Λιουμπλιάνα. Νίκησε την Ολίμπια με 88-85 και έκανε το μεγάλο βήμα για την είσοδο στους ομίλους.

«Αυτός ο τσόγλανος θυμίζει τον εαυτό μου»

Ο Τόμιτς είχε 20 πόντους με 6/13 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 2/6 βολές σε 38 λεπτά. «Αυτός ο τσόγλανος με κάνει να αισθάνομαι λες και βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέπτη» ήταν η μνημειώδης ατάκα του Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο λιπόσαρκος νεαρός που δεν σου γέμιζε το μάτι, δεν… καταλάβαινε τίποτα. Πρόλαβε να προβοκάρει ακόμα και τον… Μάικλ Τζόρνταν στον αγώνα του Ολυμπιακού με τους Σικάγο Μπουλς στον τελικό του McDonald’s Open στο «Παλέ Ντε Μπερσί» στο Παρίσι. «Καλός είσαι αλλά θες βελτίωση στο σουτ» του είχε πει!

Από εκείνο τον αγώνα του… τσόγλανου στην Λιουμπλιάνα γράφτηκαν ξεχωριστά ρεκόρ:

Στην Basket League 383 αγώνες (οι περισσότεροι από κάθε άλλο παίκτη) και 2.911 πόντοι (δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Πρίντεζη).

Όπως επίσης και 801 ασίστ (δεύτερος πίσω από τον Σπανούλη).

Ο Μίλαν Τόμιτς παραμένει πρώτος στα κλεψίματα (287) στην ιστορία του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Τι νομίζετε; Τσάμπα τον φώναζε «κλεφτοκοτά» ο Ιωάννίδης;

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Αυτός ο τσόγλανος, θυμίζει τον εαυτό μου»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College