Επειδή πολλά ακούγονται για salary cap στην Euroleague καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι είχε κάνει γι’ αυτό ο πρωτοπόρος, Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Και να σκεφτούμε ότι ο αείμνηστος Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε κάνει αυτή την πρόταση. Και όχι μόνο στην Euroleague αλλά και στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου μόνο ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπιζε θέμα οικονομικής άνεσης.

Ο αλησμόνητος παράγοντας του Παναθηναϊκού τα είχε πει τόσο στον Τζόρντι Μπερτομέου όσο και σε άλλους ιδιοκτήτες ομάδων της Euroleague. Τους πίεζε προκειμένου να εφαρμοστεί salary cap και να μπει ένα φρένο στα αλόγιστα έξοδα. Κάπως έτσι οι ιδιοκτήτες δε θα έφταναν στα όρια εξάντλησης ενώ θα έπαιρναν ίσες ευκαιρίες όλες οι ομάδες. Αυξάνοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον της διοργάνωσης.

Συνάντησε σθεναρή αντίσταση απ’ όλους. Μόνο η Μακάμπι ήταν σύμφωνη με αυτή την πρωτοβουλία. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε: Δεν υπάρχει κανένα financial fair play πέρα από κάτι υποτυπώδεις νόμους. Ίσες ευκαιρίες επίσης δεν υπάρχουν. Και παράλληλα τα εγγυημένα συμβόλαια τις αποτρέπουν.

Μιας και μιλήσαμε για εγγυημένα συμβόλαια: Ελάχιστοι θυμούνται επίσης, ότι με εντολή του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου όταν υπήρχαν τα τριετή εγγυημένα, ο Παναθηναϊκός δεν το δέχτηκε και το έκανε μονοετές. Τότε τα τριετή, στις αρχές της διοργάνωσης, τα είχαν πάρει ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ.

Όμως δεν είναι αυτό το εντυπωσιακό όσο το ότι την πρόταση για το salary cap, την είχε κάνει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Σε συνεδρίαση στον ΕΣΑΚΕ, το πρότεινε αλλά το θέμα δεν προχώρησε! Κανείς δεν κατάλαβε το γιατί.

Απλώς να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι τότε ο Παναθηναϊκός δεν είχε… αντίπαλο σε ό,τι αφορά στα οικονομικά. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ουσιαστικά δεν ασχολιόταν με το μπάσκετ και ακόμα η ομάδα δεν είχε περάσει στον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο. Η ΑΕΚ είχε τα προβλήματα με τη διοίκηση Φιλιίππου… Ομάδες με οικονομική δυνατότητα ήταν το Μαρούσι και ο Μακεδονικός (όχι για πολλά χρόνια ακόμα).

Η πρόταση του Θανάση Γιαννακόπουλου θυμίζει την εποχή του μπάσκετ όπου ήταν διακριτό το «θέλω να νικήσω» από το «θέλω να εξοντώσω» που καλλιεργήθηκε από τους «αιώνιους» τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλά νέα για το ΟΑΚΑ και την Euroleague

Τριαντόπουλος: Όταν κλείνει η ανακατανομή της Euroleague θα πούμε συγκεκριμένα για μπάτζετ