ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Καλίνινγκραντ: Μια πόλη γεμάτη… μυστήριο!

Το Καλίνινγκραντ που θα φιλοξενήσει τον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ανήκει στην Ρωσία αλλά βρίσκεται... εκτός Ρωσίας!!!
Καλίνινγκραντ: Μια πόλη γεμάτη… μυστήριο!

Θα είναι σαν να παίζει στη Ρωσία αλλά δεν θα βρίσκεται μέσα στην Ρωσία! Το Καλίνινγκραντ, όπου θα γίνει ο αγώνας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Παναθηναϊκό την Παρασκευή (3/1) ανήκει στην Ρωσική επικράτεια. Αλλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα σύνορα της Ρωσίας.

Ένα πολύ μικρό κομμάτι γης… Μικρότερο από την Ουαλία που «πέφτει» επάνω στην Βαλτική θάλασσα, το Καλίνινγκαρντ δεν έχει κοινά σύνορα με την Ρωσία. Αν και της ανήκει! Για την ακρίβεια η Ρωσία πέφτει 483 χιλιόμετρα ανατολικά από το Καλίνινγκραντ. Το κέντρο της πόλης απέχει 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λιθουανία και μόλις 48 από τα αντίστοιχα με την Πολωνία!

Ακριβώς εκεί βρίσκεται. Ανάμεσα στην Πολωνία και την Λιθουανία. Και μάλιστα επειδή είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται χαμός και σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα σύνορα!

Μπορείτε να το δείτε και στον χάρτη.

Όπως βλέπετε στον χάρτη το Καλίνινγκραντ απέχει πολύ από τη Ρωσία… αλλά ανήκει στη Ρωσία

Πάμε και στα χρηστικά/ιστορικά στοιχεία.

Ουσιαστικά το Καλίνινγκραντ είναι ο Ρωσικός θύλακας στην Βαλτική θάλασσα. Είχε στρατηγική σημασία στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και οι Σοβιετικοί, όταν είχαν στην κυριαρχία τους όλη την περιοχή με την Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, άλλαξαν πολλά στην πόλη. Ελάχιστα προπολεμικά μνημεία έχουν παραμείνει.

Καλίνινγκραντ σημαίνει πόλη του Καλίνιν

Όπως δεν άλλαξε και το όνομα. Καλίνινκγραντ σημαίνει «η πόλη του Καλίνιν». Ο Μιχαήλ Καλίνιν, ήταν ένα από τα πρώτα μέλη των Μπολσεβίκων (από το 1905 συγεκριμένα) που πρωταγωνίστησε στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πολλές πόλεις άλλαξαν όνομα (όπως πχ το Λένινγκραντ που έγινε Αγία Πετρούπολη) αλλά όχι το Καλίνινγκραντ.

Ο Μιχαήλ Καλίνιν έδωσε το όνομα στην πόλη

Η ιστορία της πόλης χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Τότε που άνηκε στην Αυτοκρατορία της Πρωσίας, πριν το 1255. Αργότερα που ονομάστηκε Κόνιγκσμπεργκ, από το 1255 ως το 1945 και ήταν μέλος της Γερμανικής επικράτειας. Από το 1945 και μετά ανήκει στην Ρωσία.

Στην διάσκεψη του Πότσδαμ το 1945, οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το Κόνιγκσμπεργκ που μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ, θα ανήκει πλέον στην ΕΣΣΔ. Από το 1991 και μετά, έγινε μέλος της Ρωσικής επικράτειας.

Μόνο που τότε αυτή η απομόνωση από την υπόλοιπη Ρωσία, συνδυαστικά με την είσοδο της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, δημιούργησε κάποια ζητήματα. Όλοι οι στρατιωτικοί αλλά και πολιτικοί χερσαίοι δεσμοί μεταξύ της περιοχής και της υπόλοιπης Ρωσίας, θα έπρεπε να περάσουν μέσα από τα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Πραγματοποιήθηκαν μέσω ειδικού εγγράφου διευκόλυνσης διέλευσης και σιδηροδρομικής μετεπιβίβασης, ειδικές ρυθμίσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Το 2018, το Καλίνινγκραντ φιλοξένησε κάποιους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου.

Το Yantarny Sports Palace όπου η ΤΣΣΚΑ θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό

Το 2009 χτίστηκε το Yantarny Sports Palace που θα γίνει ο αγώνας του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ. Εκεί αντιμετώπισε η ΤΣΣΚΑ και την Αρμάνι Μιλάνο.

Και για να καταλάβετε: Η αποστολή της ΤΣΣΚΑ ταξίδεψε 1.088 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, βγήκε από τη Ρωσική επικράτεια όπου ξαναμπήκε, αφού… πέρασε πάνω από άλλες χώρες, όταν έφτασε στο Καλίνινγκραντ.

Θεαματικό, έτσι;

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καλίνινγκραντ: Μια πόλη γεμάτη… μυστήριο!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College