Παναθηναϊκός: Χωρίς άμυνα, δεν έχει επιστροφή


Νίκος Μπουρλάκης

Παναθηναϊκός: Χωρίς άμυνα, δεν έχει επιστροφή


Κάποτε ο Παναθηναϊκός είχε για  trade mark την άμυνα του. Όμως φέτος και στους πρώτους 8 αγώνες κάτι τέτοιο όχι απλώς δε φαίνεται αλλά αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα». Τα στοιχεία που βρίσκουμε στην Euroleague είναι αντιπροσωπευτικά της κακής κατάστασης της «πράσινης άμυνας»

Ο Παναθηναϊκός δέχεται 84,5 πόντους ανά αγώνα κι έχει την 3η χειρότερη άμυνα στην Euroleague πίσω από την Χίμκι και την Άλμπα. Και όχι μόνο αυτό.

Οι «πράσινοι» έχουν την 4η χειρότερη επίδοση (πίσω μόνο από Χίμκι, Φενέρμπαχτσε και Ζαλγκίρις) σε ό,τι αφορά στα εύστοχα τρίποντα των αντιπάλων (9,75 για την ακρίβεια). Αλλά και την 6η χειρότερη επίδοση αντίστοιχα στα εύστοχα δίποντα (19,88 κατά μέσο όρο). Σημειωτέον ότι οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού σουτάρουν με 37% στα τρίποντα αλλά το ποσοστό αυτό ανέβηκε ανησυχητικά στις τέσσερις σερί ήττες όπου έγινε… πάρτι. Ειδικά στην Ισπανία από Βαλένθια και Μπασκόνια.

Όμως τα πλέον ανησυχητικά μαντάτα έρχονται από την κατηγορία των λαθών. Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού κάνουν μόλις 10,75 λάθη ανά αγώνα, κάτι που σημαίνει ότι ουδόλως αισθάνονται την «πράσινη» άμυνα. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει τόσο χαμηλή επίδοση στα λάθη του αντιπάλου. Η αμέσως χειρότερη, η Ζαλγκίρις έχει 11,3. Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού, επίσης, μοιράζουν 19,63 ασίστ ανά αγώνα και μόνο η Άλμπα (21,38 αντίστοιχα) έχει χειρότερη επίδοση από την ελληνική ομάδα.

Και βέβαια εδώ έχουμε την απόλυτη εικόνα του «πάρτι» που κάνουν οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στην αναλογία ασίστ/λαθών: 19,73/10,75 δηλαδή 182,56% που εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει αντίπαλος οποιασδήποτε από τις 18 ομάδες στην Euroleague.

Αν σε όλα αυτά βάλουμε ότι η Μπάγερν σκοράρει 80,4 πόντους ανά αγώνα. Πετυχαίνει επίσης 21,50 δίποντα (2η σε όλη την Euroleague) και μόλις 7,3 τρίποντα (17η) με ποσοστά στο 36% (11η)… Ότι κάνει μόλις 13 λάθη (η 6η καλύτερη επίδοση στην Euroleague) και 16,4 ασίστ… Μπορούμε να αντιληφθούμε πόσα πράγματα θα πρέπει να διορθώσει ο Παναθηναϊκός προκειμένου να επιστρέψει στις νίκες


Sportime Extras