ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός: Κάντο όπως στην Βαρκελώνη

Τότε που ο Παναθηναϊκός έκανε το break κόντρα στην Μπαρτσελόνα το τεχνικό τιμ κλήθηκε σε σεμινάριο της Ευρωλίγκας και ο Καλάθης μεγάλωσε
Παναθηναϊκός: Κάντο όπως στην Βαρκελώνη

Στην ιστορία των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να σπάσει δύο φορές το πλεονέκτημα έδρας του αντιπάλου του. Και τις δύο έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου. Η πρώτη ήταν το 1996, όταν επικράτησε 2-1 της Μπένετον Τρεβίζο, με την μυθική τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Ζέλικο Ρέμπρατσα στην τελευταία φάση.

Η δεύτερη ήταν το 2011, με την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα (3-1) κι αφού έγινε break στον δεύτερο αγώνα στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην Βαρκελώνη όχι για την σειρά που την «καθάρισε» με 2 νίκες στο ΟΑΚΑ, αλλά για το φάιναλ φορ όπου κατέκτησε το 6ο και τελευταίο τρόπαιο της ιστορίας του.

Όταν ο Νικ έγινε… άντρας

Ηταν η σειρά που ένα… παιδί έγινε άντρας. Δίπλα στον αξεπέραστο Δημήτρη Διαμαντίδη, που τότε έζησε την πλέον αποθεωτική σεζόν της καριέρας του (MVP τόσο της σεζόν όσο και του φάιναλ φορ, μέλος της καλύτερης πεντάδας, κορυφαίος αμυντικός και πρώτος στις ασίστ), στάθηκε ένα νεαρό παιδί που αυτή τη στιγμή είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού κι εκ των κορυφαίων της Ευρωλίγκας.

Ο λόγος φυσικά για τον Νικ Καλάθη. Τον Νικ ο οποίος στα πλέι οφ του 2011 εκτοξεύθηκε στους 7,8 πόντους από τους 4,1 της κανονικής περιόδου και τους 2,2 του Top16. Κι επίσης στις 2,3 ασίστ από την μια που είχε αντίστοιχα στις δύο προηγούμενες φάσεις.  Και στα 25’41’’ κατά μέσο όρο από τα 11’36’’ της Κανονικής Περιόδου και τα 11’28’’ του Top16…

Έβγαλε το λάδι στον Ναβάρο

O Καλάθης ήταν το κλειδί της επιτυχίας στην (απαρχαιωμένη) άμυνα 1-4 καθώς εκείνος κυνηγούσε παντού τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο ενώ οι υπόλοιποι συμπαίκτες του ηταν σε διάταξη ζώνης. Αποτέλεσμα; Ο Ναβάρο των 20 πόντων στο Top16 έπεσε στους 12 στα πλέι οφ. Και κυρίως από τις περίπου 15 προσπάθειες που έπαιρνε στο Top16 έπεσε στις 9 στα πλέι οφ. Ηταν σπουδαία η δουλειά του Καλάθη.

Ο καθένας με το dvd του

Γενικά το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού είχε πάρει «άριστα» στην προετοιμασία εκείνου του αγώνα. Ο Δημήτρης Ιτούδης, τότε, είχε ετοιμάσει ατομικό φάκελο για κάθε παίκτη. Μέσα υπήρχαν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Μπαρτσελόνα, τόσο γραπτά όσο και σε dvd. Κι επίσης σε ό,τι αφορά στο ατομικό μαρκάρισμα του καθενός, υπήρξε και… ξεχωριστό dvd το οποίο μελέτησαν. Για την εποχή ήταν ο πλέον πρωτοποριακός τρόπος προετοιμασίας.

Η αρνηση για το σεμινάριο

Μάλιστα δύο μήνες μετά, ο Τσάβι Πασκουάλ (που είχε ηττηθεί στη σειρά) ως υπεύθυνος της Ευρωλίγκας για προπονητικά σεμινάρια είχε προσκαλέσει τον Δημήτρη Ιτούδη για να διδάξει. Ποιο ηταν το θέμα του; Η προετοιμασία της αναμέτρησης των πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα. Φυσικά ο Ιτούδης και ο Ομπράντοβιτς αρνήθηκαν. «Μασημένη τροφή» δεν ήθελαν να δώσουν…

Ψυχρά κι επαγγελματικά

Μάλιστα η ψυχολογική προετοιμασία είχε παίξει μεγάλο ρόλο τότε στην σειρά. Ο Ομπράντοβιτς και ο Ιτούδης δεν έλεγαν τα τετριμμένα «σαν να είμαστε στο μηδέν- μηδέν». Αντίθετα… «Είμαστε στο ένα- ένα και πάμε να πάρουμε δύο ματς στην έδρα μας» τους έλεγαν… Και ζητούσαν κάτι άλλο. «Μακριά από συναισθήματα. Η δουλειά μας είναι ψυχρή, επαγγελματική»… Πόσο δίκιο είχαν!

Και φυσικά πέτυχαν…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Κάντο όπως στην Βαρκελώνη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College