ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός: Του σούτινγκ γκαρντ το ανάγνωσμα (Vid)

Από Τζέιμς (Φελντέιν) σε(Μάικ) Τζέιμς, από Μάρκους (Ντένμον) σεΜάρκους (Φόστερ) με λίγο από Λάνγκφορντ και Φριντέτ ο Παναθηναϊκός.
Παναθηναϊκός: Του σούτινγκ γκαρντ το ανάγνωσμα (Vid)

Από τον Τζέιμς (Φελντέιν) στον (Μάικ) Τζέιμς, από τον Μάρκους (Ντένμον) στον Μάρκους (Φόστερ) με λίγο από Λάνγκφορντ και Φριντέτ ο Παναθηναϊκός. Και φυσικά Νέντοβιτς.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν και οι σούτινγκ γκαρντ του. Από την περίοδο 2015-2016 και την απρόσμενη έλευση του Τζέιμς Φελντέιν. Μέχρι πριν λίγα 24ωρα και τον Μάρκους Φόστερ που δε μπόρεσε να παίξει πίσω από τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και θα τις δούμε μία προς μία.

2015-2016: Ο Παναθηναϊκός φέρνει αναπάντεχα Φελντέιν

Η ιστορία του Τζέιμς Φελντέιν είναι κάπως περίεργη. Ο Αμερικανός ήρθε στον Παναθηναϊκό από… σπόντα και μετά τον τραυματισμό του Λευτέρη Μποχωρίδη. Ήταν τότε που οι «πράσινοι» αποφάσισαν να μοιράσουν τα χρήματα που είχαν για σέντερ. Να πάνε σε μια φθηνότερη λύση (Κούζμιτς με 270 χιλιάδες) ώστε να φτάσουν τα χρήματα και για γκαρντ. Οι 140 χιλιάδες που περίσσεψαν πήγαν στον Φελντέιν. Αναλογικά με τα χρήματα που πήρε δεν το λες και τόσο κακό deal πάντως.

Ο Δομινικανός ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο με τα… διπλάσια! Δεν έμεινε παραπάνω από δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό όμως. Είχε 8,4 πόντους-2,1 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ την πρώτη του χρονιά. Και 6,7 πόντους- 2 ασίστ και 1,1 ριμπάουντ τη δεύτερη, με 38% στα τρίποντα. Την πρώτη χρονιά τα… έβγαλε τα λεφτά του. Τη δεύτερη, με τα διπλάσια, όχι…Και με τον Μάικ Τζέιμς μπροστά του.

2016-2017: Και ο Παναθηναϊκός φέρνει τον Τζέιμς

Ο Μάικ Τζέιμς είχε γίνει στόχος του ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού από τότε που απέκλεισε τους «πράσινους» ως παίκτης της Μπασκόνια, στα πλέι οφ. Αν και άρχισε επεισοδιακά η σεζόν με τον Τζέιμς να… σπάει το χέρι του επάνω στην πόρτα επειδή είχε εκνευριστεί με τον Αργύρη Πεδουλάκη, η συνέχεια ήταν καλύτερη. Ο Τζέιμς τελείωσε τη σεζόν με 13,1 πόντους και 3 ασίστ.

Την επόμενη χρονιά αφού πήγε σε Πέλικανς και Σανς, τελικά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό: 16,2 πόντοι- 4,1 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ. Αλλά και με το κασέ του να έχει εκτοξευτεί! Η Αρμάνι έριξε χρήματα… Πιο μετά η ΤΣΣΚΑ. Τη συνέχεια τη ξέρετε.

2017-2018:  Η περίπτωση του Μάρκους Ντένμον

Ο Μάρκους Ντένμον ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2017. Κι αυτός με την επιγραφή «λαβράκι» αλλά όχι δοκιμασμένος σε υψηλό επίπεδο. Πιο πριν είχε παίξει στην Σαλόν, στην Τόφας, στην Μπρίντιζι, στην Ιστανμπούλ και στην Γκαζιαντέπ. Εκεί ήταν ο τελευταίος του σταθμός όταν τον βρήκαν οι «πράσινοι».

Προσέξτε: Στην Σαλόν, τη σεζόν 2012-2013 είκε 12,9 πόντους με 37% στα τρίποντα. Την επόμενη χρονιά στην Τουρκία είχε μια μικρή πρόοδο (13,9 πόντους στην Τόφας) όπως και την μεθεπόμενη στην Ιταλία (14,4 με την Μπρίντιζι). Η επιστροφή του στην Τουρκία ήταν παραγωγική. Τη σεζόν 2015-2016 είχε 15,3 πόντους στην Ίστανμπουλ ΒΒ και τη σεζόν 2016-2017 είχε 16,1 με την Γκαζιαντέπ! Φαινόταν έτοιμος για την εκτόξευση

Στον Παναθηναϊκό είχε 5,6 πόντους στην Euroleague σουτάροντας πάντως πολύ καλά έξω από τα 6,75μ. (ποσοστό 41,7%) και 8,7 στην Basket League.  Το συμβόλαιο (550 χιλιάδες) για το δεύτερο χρόνο ήταν βαρύ… Οι Ζεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς από την Κίνα έδωσαν τη λύση. Έκαναν συμβόλαιο για 1 εκατομμύριο ευρώ στον Ντένμον, ο Παναθηναϊκός γλίτωσε 550 χιλιάδες και πήρε κι ένα καλό ποσό (400 χιλιάδες). Ήδη είχε αποκτηθεί ο Κιθ Λάνγκφορντ και ο Ντένμον περίσσευε.

2018-2019: Ψώνισε εμπειρία με Λάνγκφορντ

Τη σεζόν 2018-2019 ο Παναθηναϊκός έφερε έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς σκόρερ στα ευρωπαϊκά γήπεδα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για τον Κιθ Λάνγκφορντ που είχε 10,7 πόντους με 44% στα δίποντα και 39% στα τρίποντα.

Ήταν η λιγότερο παραγωγική σεζόν στην καριέρα του στην Euroleague… Περίπου στα ίδια επίπεδα που ήταν τη σεζόν 2011-2012 στη Μακάμπι (10,8 πόντοι). Και φυσικά μιλάμε για ένα παίκτη που ήταν δύο φορές πρώτος σκόρερ της Euroleague (το 2014 στο Μιλάνο και το 2017 στο Καζάν).

2019-2020: Η περίπτωση του Τζίμερ Φριντέτ

Ο Φριντέτ ήρθε με τις περγαμηνές μιας σπουδαίας κολεγιακής καριέρας. Με τις συστατικές επιστολές ενός σεσημασμένου σουτέρ να τον συνοδεύουν. Που όμως δεν κατάφερε να παίξει στο ΝΒΑ ανάλογα με τις προσδοκίες… Και παράλληλα με ύψος 1,87 μέτρα δε μπορούσε να παίξει στο «1» αλλά ούτε και να κάνει κάτι παραπάνω από το να σουτάρει! Και κυρίως είχε μάθει πλέον το μπάσκετ του πρωταθλήματος Κίνας. Ελεύθερο, χωρίς άμυνες, πολλά σουτ και τρέξιμο πάνω- κάτω.

Στον Παναθηναϊκό είχε καλή παραγωγή (12,9 πόντοι). Σούταρε πολύ καλά στα τρίποντα (41,7%) με 45/108. Έχασε μόλις 4 από τις 88 βολές. Αλλά ήταν αδύναμος κρίκος στην άμυνα και το… κινέζικο μπάσκετ δε μπορούσε να το βρει στην Euroleague.

2020-2021: Ο Νέντοβιτς και ο Φόστερ

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: Ο Φόστερ δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στο ρόλο πίσω από τον Νέντοβιτς. Ήρθε από εξαιρετική σεζόν στη Χολόν (20,2 πόντοι) κι απ’ όταν ήρθε ο Μακ ο χώρος του περιορίστηκε ακόμα περισσότερο. Ο ίδιος ήταν μακριά από το παιχνίδι του κι επέμενε στα μακρινά σουτ ενώ το δυνατό του σημείο ήταν πάντα η διείσδυση. Με 6 πόντους μέσο όρο στην Euroleague και με το ρόλο του να μειώνεται σημαντικά, ήταν θέμα χρόνου η αποχώρηση. Κι έγινε επίσημη όταη η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Τελικά απ’ όλη τη σεζόν του Μάρκους Φόστερ μας έμεινε αυτό το παιχνίδι

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός: Του σούτινγκ γκαρντ το ανάγνωσμα (Vid)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College