ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Ρικ Πιτίνο: Γιατί πρέπει να παραμείνει

Το να «χτίσει» ο Αμερικανός προπονητής τον Παναθηναϊκό του μέλλοντος δεν αποτελεί απλώς στόχο, αλλά επιβάλλεται να συμβεί. Το Sportime αναλύει τους λόγους
Ρικ Πιτίνο: Γιατί πρέπει να παραμείνει

Το θέμα της παραμονής ή όχι του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό θα αποτελέσει κεντρικό θέμα για τις επόμενες ημέρες.Τουλάχιστον μέχρι την 21η Ιουνίου, την ερχόμενη Παρασκευή δηλαδή, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός είπε.

Μάλιστα έδωσε και πιθανότητες που πλέον βρίσκονται -κατά την εκτίμηση του ιδίου- στο 50-50.Είναι θετικό αυτό; Σίγουρα. Έστω κι αν δεν είναι «ναι», τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή.

Το «ναι» του Πιτίνο όμως, θα βάλει τον Παναθηναϊκό σε άλλη διάσταση. Κι εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε στο αν θα πρόκειται για… επιτυχία ή αποτυχία της διοίκησης.

Ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν άλλοι για να προτάξουν τόσο ασήμαντα για το μέγεθος του Παναθηναϊκού πράγματα. Αλλά για το ότι θα πρόκειται για μια συμφωνία, που θα δώσει το δικαίωμα σε κάθε Παναθηναϊκό να πιστεύει ότι η ομάδα ξαναμπαίνει στον δρόμο της λογικής.

Αυτό ακριβώς πρεσβεύει ο Ρικ Πιτίνο. Ο,τι ονειρεύεται ο κάθε Παναθηναϊκός που έχει μεγαλώσει με τις αρχές και τη λογική του Ομπράντοβιτς, του Παύλου και του Θανάση.

Είναι ένας άνθρωπος με τεράστια προσωπικότητα. Σεβαστός σε όλους. Με ικανότητες σαφώς αναμφισβήτητες. Με γνώσεις -γενικότερες και όχι απλώς μπασκετικές- που βάζουν τον Οργανισμό στο επάνω ράφι. Αλλά κυρίως για ένα πράγμα: Για το χτίσιμο νοοτροπίας, χαρακτήρα και προσωπικότητας.

Ο Πιτίνο το απέδειξε αυτό στο σύντομο διάστημα που βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, από τον Δεκέμβριο και μετά. Κατά την ταπεινή μας άποψη το μεγάλο θέμα του Οργανισμού όλα αυτά τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη ξεκάθαρης φιλοσοφίας και συγκεκριμένου στόχου.

Σε όλα αυτά ο Αμερικανός μπορεί να βάλει μια σειρά. Μπορεί, με όλα τα προσόντα και την προσωπικότητα που διαθέτει, να τιθασεύσει ακόμα κι έναν δύσκολο, αυθόρμητο και εκρηκτικό χαρακτήρα όπως του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ. Διότι οι δυο τους πρέπει να συνεργαστούν. Δεν είναι ξεκομμένος ο ένας από τον άλλον.

Ο Πιτίνο θα πει «θα κάνουμε αυτό» και θα είναι «αυτό» που θα πει. Θα πει για «ελληνοποίηση» και θα είναι όντως αυτό που εννοεί. Θα πει για project τριετίας (παράδειγμα) με παίκτες – λαβράκια, που ο ίδιος σίγουρα μπορεί να ανακαλύψει και ο κόσμος θα είναι κοντά. Γιατί θα επιστρέψουμε στο παλιό «ο κόουτς ξέρει». Όπως έλεγαν για τον Ομπράντοβιτς.

Θα κάνει τον Παναθηναϊκό ελκυστικό Οργανισμό για κάθε πιθανός στόχο καθώς η παρουσία του αποτελεί… εγγύηση βελτίωσης, προόδου άρα και… step up για καριέρα κάθε αθλητή.

Δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος προπονητής για τον Παναθηναϊκό που μπορεί να συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω στοιχεία και να έχει τους πάντες στο πλευρό του. Ούτε αντίστοιχα κάποιος άλλος στον οποίο θα μπορούσες να εμπιστευτείς με κλειστά μάτια, εν λευκώ δηλαδή το χτίσιμο της ομάδας. Αυτά ο Πιτίνο τα δικαιούται γιατί τα έχει κατακτήσει.

Γι’ αυτούς τους λόγους η παραμονή του Πιτίνο επιβάλλεται, είναι μονόδρομος. Διότι έτσι θα… κοιτάξουν μπροστά, θα συνεχίσουν σε δρόμο λογικής που άρχισε ο Αμερικανός από τον Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε άλλη (διαθέσιμη) επιλογή θα σημαίνει χτίσιμο από την αρχή,με νέα νοοτροπία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρικ Πιτίνο: Γιατί πρέπει να παραμείνει», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College