Κουρμπέλης στο Sportime: «Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό»


Λάμπρος Γκαραγκάνης

Κουρμπέλης στο Sportime: «Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό»


Ο Δημήτρης Κουρμπέλης μίλησε αποκλειστικά στο Sportime για το όνειρό του, να επιστρέψει με το «τριφύλλι» στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ανταπόκριση από το Όστερμπεϊκ

Διαφορετικός Ιούλιος για τον Δημήτρη Κουρμπέλη. Στο Χίλζε, το καλοκαίρι του 2018, δεν πρόλαβε να κάνει περισσότερες από 1-2 προπονήσεις. Τσαντισμένος ήταν, γιατί του έλειπε. Θηρίο στο κλουβί…

Ο Ιούλιος του 2019, παρά το μικροπρόβλημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, σαφώς καλύτερος. Ο αρχηγός είναι «παρών», πιο χρήσιμος από ποτέ στον σχεδιασμό του Γιώργου Δώνη. Πλαισιωμένος, πλέον, από παίκτες είτε με μεγαλύτερη εμπειρία σε σχέση με πέρυσι ή με πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αν και δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια, από τις ως τώρα εμπειρίες του το μυαλό κάνει «μπαμ» πως έχει πήξει. Λίγα λόγια, προσπάθεια για πολλές πράξεις. Για επιτεύγματα, γεγονότα, όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια. Ο ηγετικός χαφ του Παναθηναϊκού μιλά σπάνια. Λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής από το Όστερμπεϊκ του Άρνεμ για την Αθήνα μίλησε στο Sportime.

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης για όλα…

Ο Παναθηναϊκός του παρόντος και του μέλλοντος. Οι αποφάσεις που πήρε και δεν μετάνιωσε για αυτές. Η σχέση του με τον κόσμο. Η αποστροφή για τα επεισόδια, τα οποία ενδεχομένως στέρησαν το σβήσιμο της ευρωπαϊκής ποινής από πέρυσι. Το μέλλον του και η προοπτική του εξωτερικού. Η επιθυμία να φορέσει ξανά το «τριφύλλι» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το γηπεδικό ζήτημα και η εθνική ομάδα.

Σε σχέση με πέρυσι ήταν διαφορετική για εσένα αυτή η προετοιμασία. Οι προσωπικοί στόχοι για τη νέα σεζόν ποιοι είναι;

«Έχασα το προηγούμενο καλοκαίρι το μεγαλύτερο διάστημα της προετοιμασίας, λόγω τραυματισμού. Φέτος, πράγματι, είμαι καλά από την αρχή. Μόνο θετικό είναι αυτό. Σε ατομικό επίπεδο θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ την ομάδα μου».

Ο Παναθηναϊκός επιχειρεί μία επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα. Με τι θα είσαι ευχαριστημένος στο τέλος της περιόδου που αρχίζει;

«Η χρονιά είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη. Μπορούμε να κάνουμε μεταγραφές ελεύθερα, δεν έχουμε το -6. Μας ταλαιπώρησαν αυτά πέρυσι. Θέλω να έχουμε υγεία, να προχωράμε βήμα-βήμα όπως κάθε φορά. Δουλεύουμε καλά, είμαστε πολλά ίδια πρόσωπα και με τις κατάλληλες προσθήκες που γίνονται και θα γίνουν, θα είμαστε συνεχώς σε ανώτερο επίπεδο. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά καλά πράγματα».

Κουρμπέλης: «Η ψαλίδα μικραίνει»

Ο Γιώργος Δώνης μίλησε για πρωταθλητισμό. Στον Παναθηναϊκό είναι υποχρέωση ανεξαρτήτως συνθηκών από τη μία. Από την άλλη, είναι έτοιμη η ομάδα;

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίτλο, για παράδειγμα. Όμως φέτος θέλω να μας κρίνουν όλοι διαφορετικά. Οι δημοσιογράφοι, ο κόσμος. Δεν έχουμε δικαιολογίες. Δεν υπάρχουν άλλοθι. Η χρονιά θα είναι καλύτερη. Δεν θα υπάρχει σχέση με πέρυσι».

Το γεγονός πως δεν υπάρχει -6. Πως μπορείτε να κάνετε μεταγραφές. Μικραίνει την ψαλίδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές;

«Μικραίνει η ψαλίδα εννοείται. Είναι μεγάλο συν να μπορεί να ενισχυθεί το ρόστερ χωρίς περιορισμούς. Γίνεται δουλειά από το επιτελείο να βρεθούν οι κατάλληλοι και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις».

«Επέλεξα να μείνω, έπραξα το σωστό»

Έχεις περάσει στον Παναθηναϊκό από όλα τα δύσκολα στάδια από την ημέρα που ήρθες. Τώρα είσαι αρχηγός, σημείο αναφοράς. Οι αποφάσεις που πήρες ήταν όλες σωστές;

«Δεν έχω μετανιώσει για ό,τι έχω κάνει. Έτσι ένιωσα πως έπρεπε να κάνω, έτσι έκανα. Σκέψεις πάντα περνάνε από το μυαλό».

Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να είσαι πρωταθλητής με τον ΠΑΟΚ…

«Επέλεξα να μείνω, θεωρώ πως έπραξα το σωστό με την παραμονή μου στον Παναθηναϊκό».

Υπάρχει στο μυαλό σου η προοπτική του εξωτερικού; Έχεις 1,5 χρόνο συμβόλαιο ακόμη βέβαια, αλλά σκέφτεσαι το μέλλον; Ή, απλώς, το παρόν;

«Δεν μπορώ να κλείσω την πόρτα σε κανένα ενδεχόμενο. Αν είναι να έρθει κάτι από το εξωτερικό, θα καθίσω και θα το συζητήσω. Όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσω με την ομάδα για το συμβόλαιό μου, επίσης θα είμαι εκεί για να το συζητήσω. Δεν μπορώ να ξέρω από τώρα τι θα φέρει το μέλλον».

«Να είμαστε πιο προσεκτικοί»

Είσαι από τους παίκτες που ο λόγος τους περνάει στον κόσμο. Που μετράει διπλά. Ευθύνη, βάρος, κίνητρο για εσένα; Σε ένα διάστημα, μάλιστα, αμφισβήτησης για την ομάδα.

«Νιώθω υπερηφάνεια. Είναι σημαντικό να είσαι αρχηγός σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο, με τέτοια ιστορία. Εισπράττω την αγάπη των φιλάθλων. Μακάρι να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό».

Έχεις να πεις κάτι στους οπαδούς; Η ερώτηση αφορά τα περυσινά στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Δεν σας χαλάει τη διάθεση, που μία μικρή μερίδα καταστρέφει το άθλημα;

«Εμάς μας βρίσκει αντίθετους όλο αυτό. Όταν ιδρώνεις και βάζεις τα πόδια σου στη φωτιά δεν γίνεται να έχεις το άγχος μήπως γίνει κάτι, όπως στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Εννοείται σε χαλάει. Αυτά θέλουμε να τα αποφύγουμε. Ο κόσμος πέρυσι όλη τη χρονιάς μάς βοήθησε και τον ευχαριστούμε. Πρέπει, όμως, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα μπορούσαμε αν δεν είχαν γίνει αυτά να έχουμε πετύχει τον στόχο μας; Να έχουμε σβήσει την ευρωπαϊκή τιμωρία και να κυνηγάμε τώρα την Ευρώπη».

«Οι νέοι έχουν να δώσουν πολλά»

Ονειρεύεσαι να παίξεις ξανά στην Ευρώπη με τον Παναθηναϊκό;

«Θα μου άρεσε να συμβεί αυτό. Είναι ένα από τα όνειρά μου για το μέλλον. Μακάρι να πραγματοποιηθεί. Έχω παίξει βέβαια, αλλά στα προκριματικά. Σε ομίλους θα ήθελα πολύ να γίνει είτε στο Champions League ή στο Europa».

Το ρόστερ άλλαξε, αλλά πάλι στο φετινό βρίσκονται νέα παιδιά. Υπάρχουν παίκτες να ξεπεταχτούν όπως οι Μπουζούκης και Μαυρομμάτης πέρυσι;

«Πάντα ο Παναθηναϊκός έβγαζε ποδοσφαιριστές. Έκανε τρομερή δουλειά στην Ακαδημία. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και έπαιζα αντίπαλος πόσο μπροστά ήταν από εμάς. Μόνο καλό στον σύλλογο μπορεί να κάνει η καθιέρωση νέων παικτών από τα τμήματα υποδομής. Ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει έτσι. Πέρυσι βγήκε ο Γιάννης και ο Φάνης και τους βλέπουμε, πλέον, με άλλο μάτι. Έγιναν άνδρες. Είμαστε για 2η διαδοχική χρονιά σε αυτή τη διαδικασία. Οι νέοι που έχουμε φέτος, τώρα μαθαίνουν. Έχουν να δώσουν πολλά. Βλέπω ότι υπάρχει ταλέντο και αυτό θα φανεί στο μέλλον».

Μία από τις αλλαγές που είδαμε στην προετοιμασία είναι στη διάταξη. Θα δούμε πιο επιθετικό Παναθηναϊκό φέτος; Ποιο κυριαρχικό;

«Αν και δεν θέλω να στέκομαι στις διαφορές συστημάτων, μια και είναι θέματα του προπονητή, θεωρώ πως θα έχουμε μεγαλύτερη επιθετικότητα. Το 3-5-2 είναι πιο ασφαλές πίσω. Με το 4-3-3 μπορούμε να παίξουμε πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο. Μόλις δέσει η νέα ομάδα, δεν θα έχει καμία σχέση με την περυσινή».

«Επιβάλλεται λύση στο γηπεδικό»

Εξελίσσεται μία προσπάθεια εύρεσης λύσης στο γηπεδικό με το πλάνο στον Βοτανικό. Είναι αυτό που λείπει από τον Παναθηναϊκό το νέο γήπεδο;

«Τόσα χρόνια ένα από τα αγκάθια που εμποδίζουν την ομάδα είναι πως δεν έχει γήπεδο. Βλέπουμε τους άλλους να έχουν φτιάξει όπως ο Ολυμπιακός ή να είναι σε διαδικασία να δημιουργήσουν όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που επιβάλλεται να έχει μία ομάδα. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά».

Ο Παναθηναϊκός τροφοδοτούσε πάντα την εθνική Ελλάδας. Είσαι, πλέον, από τους λίγους διεθνείς; Αλλάζει αυτό;

«Η αλήθεια είναι ότι κυρίως ήμουν εγώ και ο Κολοβέτσιος. Φέτος μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι και θα το καταφέρουμε».

Στα τελικά του Euro θα πάμε;

«Έχουμε έναν θεσμό ευκαιρία για όλους τους εν ενεργεία διεθνείς και όσους περιμένουν. Να περάσουμε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού. Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη, ας ήταν το πρόσφατο δείγμα αρνητικό για την ομάδα. Δρόμος υπάρχει και θα διεκδικήσουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τέλος».


Sportime Extras