×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Μέσα στο 2019: Λεωφόρος για Βοτανικό ή Athens Alive!


    Λάμπρος Γκαραγκάνης

Μέσα στο 2019: Λεωφόρος για Βοτανικό ή Athens Alive!


Ο ρόλος του Νίκου Μπελαβίλα, Προέδρου και Διευθύντος Συμβούλου της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ και πιθανού υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων, σε συνάρτηση με τη στέγαση του Παναθηναϊκού. Πώς συνδέεται η ιστορική Λεωφόρος με τα δύο πλάνα νέου γηπέδου του «τριφυλλιού».

Το 2019 θα είναι έτος εκλογικό και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Κυκλοφόρησε ως πληροφορία ότι πρώτος υποψήφιος στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων θα είναι ο Νίκος Μπελαβίλας. Αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Είναι ήδη Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, με τον δρόμο του να διασταυρώνεται άμεσα μ’ αυτόν του Παναθηναϊκού. Είτε με την υπάρχουσα ιδιότητα, είτε μ’ αυτήν του Δημάρχου εφόσον γίνει οριστική η επιλογή του από το κόμμα της συγκυβέρνησης κι εκλεγεί. Ο Νίκος Μπελαβίλας θα βρίσκεται στο κέντρο αποφάσεων αναφορικά με τη στέγαση των «πράσινων», εφόσον η Λεωφόρος Αλεξάνδρας εμπλέκεται με τις αναπλάσεις που αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια στην πρωτεύουσα.

Μία, απλά, πολιτική χροιά. Δεν πρόκειται για προβεβλημένο πρόσωπο, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η βαθιά του γνώση για την Αθήνα μπορεί να δημιουργήσει ένα ρεύμα απέναντι στον, άλλων χαρακτηριστικών, Κώστα Μπακογιάννη. Η ΑΑΑΕ έχει βασικό έργο την ανάπλαση της πόλης, σε πρώτη φάση αναφορικά με το Εμπορικό Τρίγωνο στο κέντρο, τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας και την υπογειοποίηση του δρόμου, την ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων και την κατάληξη του Ελαιώνα!

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΛΕΒΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΔΗ

Ο Νίκος Μπελαβίλας συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στου Γουδή, μεταξύ άλλων. Τον Μάρτιο του 2017, όταν η διοίκηση Μπαλτάκου στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό αποτέλεσε συνομιλητή της Πολιτείας για γήπεδο στην περιοχή, ήταν κάθετος ότι δεν μπορεί να γίνει. Τονίζοντας, με σκληρό λόγο, ότι όποιος εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το πλάνο αυτό (το χαρακτήρισε δημόσια ως ανόητο!) υπήρξε αδιάβαστος και κοινωνός μίας καταστροφικής επιλογής, ικανής να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό! Παλαιότερα είχε εκφραστεί με απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την ανάπλαση στο Ελληνικό, η οποία παραμένει ακόμη στάσιμη.

Για την απόπειρα Μπαλτάκου για του Γουδή η επιχειρηματολογία του ήταν ξεκάθαρη: Η περιοχή βρίσκεται σε επαφή με μεγάλα νοσοκομεία. Τα δύο στρατιωτικά και τα δύο πολιτικά. Βρίσκεται εντός της Β’ Ζώνης προστασίας Υμηττού. Βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου και για να κατασκευαζόταν τέτοιο έργο θα έπρεπε να καταστραφούν εκατοντάδες στρέμματα υψηλού πράσινου, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του Ιλισσού.

Από τις 23 Φεβρουαρίου το Sportime έκανε λόγο για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ, η οποία τότε είχε πιθανότερο ηγέτη της προσπάθειας τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όρισε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Νίκο Μπελαβίλα. Σύμφωνα με τον Νόμο 4539/2018 «σκοπός της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης των Αθηνών, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών». Μεταξύ άλλων αυτά…

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΟΑΚΑ Ή ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Ο Παναθηναϊκός θα κληθεί τα επόμενα χρόνια να κάτσει στο τραπέζι για λύση του γηπεδικού ζητήματος. Στην παρούσα φάση υπάρχει το τροχοδρομημένο πλάνο του Βοτανικού και η προοπτική του Athens Alive, η οποία βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Το ζήτημα της ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ είναι τι θα γίνει, φυσικά, με τη Λεωφόρο κι εκεί θα προκύπτει η μεγάλη ευκαιρία δημιουργίας νέου γηπέδου κι έχει σημασία αν ο κ. Μπελαβίλας έχει και διαφορετική ιδιότητα, πέραν του προέδρου της ΑΑΑΕ, όταν έρθει η ώρα…

Πολύ σύντομα, μέσα στο 2019 το πιθανότερο, η νέα διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Άμεση συνάρτηση θα έχουν αυτές με τη στέγαση του σωματείου για τις πολλές επόμενες δεκαετίες. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι αντίθετος με το πλάνο του Βοτανικού, το οποίο σίγουρα θα συζητηθεί διότι αποτελεί νόμο του κράτους. Προεδρικό Διάταγμα, που θα πρέπει να πάψει να βρίσκεται σε ισχύ αν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό για τη Λεωφόρο. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ «τρέχει» το Athens Alive, το οποίο δεν έχει σχέση με τον Δήμο της Αθήνας, αλλά με τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Η Λεωφόρος (εντός του Δήμου Αθηναίων), όμως, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα των αναπλάσεων που θ’ αποφασιστούν κι αποτελεί το «όχημα» δημιουργίας νέας στέγης για το ποδοσφαιρικό τμήμα και τα τμήματα του Ερασιτέχνη.

Με λόγια απλά. Πιθανώς και το επόμενο έτος ο Παναθηναϊκός συνολικά θα κληθεί ν’ αποφασίσει, συζητώντας με τους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες και τους αντίστοιχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τι πρέπει να πάρει για να δώσει τη Λεωφόρο στο πλαίσιο της σειράς αναπλάσεων. Ως τότε επιβάλλεται να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα ενότητας στο σωματείο, ώστε να γίνει η επιλογή της καταλληλότερης λύσης κι αυτής που θα είναι η πιο συμφέρουσα για το «τριφύλλι». Το όνομα του Νίκου Μπελαβίλα, είτε με την τωρινή ιδιότητά του είτε στο μέλλον με θεσμική όσον αφορά την αυτοδιοίκηση, θ’ ακούγεται όλο και πιο συχνά.


Τελευταία Νέα