Ότι ο Παναθηναϊκός είναι αναγκασμένος να αλλάξει πολλά πράγματα για να αρχίσει να πετυχαίνει τους στόχους του, είναι κοινώς αποδεκτό και καταγεγραμμένο.  

Επιπλέον, η πρόθεση του ιδιοκτήτη του για μεγάλες αλλαγές είναι ξεκάθαρη. Ο Λάζλο Μπόλονι ήταν η αρχή και η σκούπα θα έχει και συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός θα έχει σίγουρα προσθαφαιρέσεις. Ωστόσο, το πόσες θα είναι αυτές, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Θα έχει λόγο και ο προπονητής.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, πάντως, πως αυτή τη στιγμή το μοναδικό συμβόλαιο που λήγει είναι αυτό του Γιοάν Μολό, αφού η υπόθεση του Δημήτρη Καραγιάννη φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο της. Ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει στόπερ για να υπάρχει μία τετράδα την επόμενη σεζόν και να αποφευχθούν αυτά που συνέβησαν στο φινάλε της φετινής σεζόν. Τη μία είδαμε τον Νιάς να παίζει στο κέντρο της άμυνας και να μην ξέρει τη θέση, την άλλη τον Καραγιάννη στο ντέρμπι να εκτίθεται με τον Ολυμπιακό. Όχι ότι έφταιγε μόνο εκείνος κι ενώ λίγες μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη τα είχε πάει καλά.

Δεδομένου ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν συμβόλαιο, θα πρέπει να σπάσει για να αποχωρήσουν. Πάμε, λοιπόν, στο κομμάτι των αποζημιώσεων. Πόσα είναι διατεθειμένος να δώσει ο Γιάννης Αλαφούζος προκειμένου να φύγουν παίκτες; Θα προσμετρηθεί αυτό το ποσό στο μπάτζετ της νέας σεζόν, το οποίο διαρρέεται ότι θα ανέβει;

Υπάρχουν παίκτες με συμβόλαια αρκετά υψηλά και μία διετία μπροστά τους. Το να σπάσουν αυτά, μοιάζει σχεδόν ουτοπικό. Μοναδική εξαίρεση το να βρεθεί ομάδα που θα τα καλύψει σε μεγάλο βαθμό και ο Παναθηναϊκός απλώς θα «τσοντάρει» τη διαφορά.

Σε πρώτη φάση ορισμένοι πρωτοκλασάτοι παίκτες αναμένεται να βγουν στη βιτρίνα. Θα δοθεί εντολή τόσο στους μάνατζέρ τους όσο και σε άλλους, να βρεθούν προτάσεις. Το έργο, όμως, το είδαμε και το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο Μακέντα ήταν προς πώληση και στο τέλος ανανέωσε. Ενδεχομένως ο Ιταλός να είναι και φέτος. Για να μην μπούμε σε ονοματολογία, για πολλούς παίκτες που έχουν μεγάλα συμβόλαια, θα γίνει προσπάθεια να αποχωρήσουν αφήνοντας λεφτά στα ταμεία της ΠΑΕ. Θα μπορέσουν, όμως, να φέρουν προτάσεις; Ο Παναθηναϊκός έχει ξεχάσει να πουλάει και αυτό θα το βρει ξανά μπροστά του.