×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Ο Γιάννης Αλαφούζος κέρδισε χρόνο


    Sportime Team

Ο Γιάννης Αλαφούζος κέρδισε χρόνο


Παναθηναϊκός: Η πανδημία έχει παγώσει τα πάντα στον χώρο του αθλητισμού και η Ελλάδα δε βρίσκεται σε διαφορετική μοίρα.

Η αρχή του κειμένου ας γίνει με… κομπιουτεράκια, προκειμένου να αποτυπωθεί η σταδιακή ελάφρυνση του χρέους, που τον Ιούνιο του 2018 άγγιζε τα 50.000.000 ευρώ (49.016.382 για την ακρίβεια).

Με συνεχείς Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, το χρέος υποχώρησε κατά περίπου 22.000.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2018-19 και, κατά συνέπεια, μετατράπηκε σε 27.081.000.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 19.790.000. Αν αφαιρεθεί το ποσό των ΑΜΚ που έχουν ολοκληρωθεί στην τρέχουσα χρήση (6.146.000 με απόκλιση +-1.000.000 ευρώ), προκύπτει ο αριθμός 13.644.000 ευρώ.

Για την ιστορία περιλαμβάνουν τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές ύψους 7.191.000, υποχρεώσεις προς φορολογικές αρχές ύψους 3.141.000 και λοιπές υποχρεώσεις ύψους 9.458.000, από τις οποίες ποσό ύψους 7.423.000, οφείλεται σε υποχρεώσεις ποδοσφαιριστών/προπονητών (ρυθμισμένες δόσεις συμβολαίων, πριμ και δεδουλευμένο φόρο ποδοσφαιριστών).

Συνεπώς, χοντρικά μιλώντας, με ένα χρέος από 13.000.000 έως 15.000.000 το καλοκαίρι, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα έχει επανέλθει για τα καλά στον σωστό δρόμο.

Παναθηναϊκός: Όλες οι ειδήσεις

 

Αφεντικό με… όνομα

Η παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου στα κοινά της ομάδας έχει περάσει από χίλια κύματα, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο του 2017 που ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Δυόμισι χρόνια μετά, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών δεν ανήκει ούτε στην Παναθηναϊκή Συμμαχία ούτε στην εταιρεία δικαιωμάτων του Sortivo International.

Ο Mr. ΣΚΑΪ έγινε για πρώτη φορά ιδιοκτήτης με ονομαστικές μετοχές, ενώ αν προστεθούν εκείνες της κυπριακής offshore, το ποσοστό ανέρχεται στο 86,69%, ήτοι περίπου 10% παραπάνω από την 30ή Ιουνίου 2018.

Ολο αυτό το διάστημα ο Γιάννης Αλαφούζος έχει επιδείξει συνέπεια στους αριθμούς και έχει κερδίσει χρόνο, όμως τώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο που αφορά στο αγωνιστικό σκέλος του Παναθηναϊκού.

Μέχρι την επιστροφή στη δράση, η οποία κατά τα φαινόμενα θα καθυστερήσει πολύ, ο ισχυρός άνδρας της ομάδας έχει πολλά περιθώρια για να σκεφτεί πώς θα κινηθεί την ερχόμενη σεζόν.

Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε θέσει εαυτόν στην πόρτα της εξόδου, όμως αυτά τα δυόμισι χρόνια, επί της ουσίας, δεν προέκυψε κάποια μετοχική αλλαγή, πέραν της συρρίκνωσης της Παναθηναϊκής Συμμαχίας.

Αντίθετα, τα δεδομένα των τελευταίων μηνών φανερώνουν ότι ο 62χρονος επιχειρηματίας δείχνει τη διάθεση να επαναφέρει τον σύλλογο σε τροχιά πρωταθλητισμού.

Το γεγονός και μόνο ότι ένα σεβαστό μέρος εκκρεμοτήτων είχε διευθετηθεί πριν από την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα πολύ καλό σημάδι.

 

Συμβόλαια και Ευρώπη

Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η UEFA ως προς το Financial Fair Play.

Δε συνηθίζει η ομοσπονδία να χαρίζεται, ωστόσο για πρώτη φορά (λόγω πανδημίας) υπάρχουν σκέψεις περί… χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Σε περίπτωση που ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετουσιωθεί σε πράξη, θα μειωθεί κι άλλο η ψαλίδα μέχρι την ολική επιστροφή του Παναθηναϊκού στη φυσική του θέση, άρα αυτομάτως ο Γιάννης Αλαφούζος θα έχει καλύψει περισσότερο έδαφος.

Τέλος, ο ισχυρός άνδρας της ομάδας δεν αποκλείεται να επιδιώξει κέρδος όχι μόνο σε χρόνο αλλά και σε χρήμα, ωστόσο όπως ανέφερε το Sportime, στην παρούσα φάση δεν σκέφτεται αναπροσαρμογή των «δυνατών» συμβολαίων.

(Δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Sportime 27/3)


Τελευταία Νέα