Τα… παραμύθια για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου!


Λάμπρος Γκαραγκάνης

Τα… παραμύθια για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου!


Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποτελεί μία δικλείδα ασφάλειας, όπως εξελίχτηκε η διαπραγμάτευση Γιάννη Αλαφούζου-Παϊρόζ Πιεμπονγκσάντ και υπάρχει δέσμευση ότι θα καλυφθεί από τον πρώην πρόεδρο των «πράσινων».

Το κλείσιμό της θα καθορίσει την πορεία του deal στην τελευταία του πίστα. Είναι εύκολο να σκούζει ο καθείς «πότε θα βάλει τα λεφτά» κτλ, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στην πρόσκληση-ανακοίνωση της ΑΜΚ αναγράφεται ότι αυτή θα γίνει με καταβολή μετρητών, συμπεριλαμβανομένων της κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων και προκαταβολών και των μετατρέψιμων ομολογιών.

Αυτό σημαίνει ότι στην ΑΜΚ ήδη έχουν… μπει χρήματα και μετοχοποιούνται. Αφορούν, για παράδειγμα, χρήματα που δόθηκαν σε πιστωτές πριν ανοίξει η διαδικασία. Στο τελικό ποσό που θα κλείσει η ΑΜΚ θα φαίνεται ένας αριθμός που θ’ αναγράφεται στο έγγραφο το οποίο θ’ ανέβει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και θα περιλαμβάνει τα πάντα. Δεν θα υπάρχει διαχωρισμός μετρητών και λοιπών (ομολογιών, υποχρεώσεων, προκαταβολών).

Επομένως αφορά καθαρά επικοινωνιακό πόλεμο η προσμονή «να μπουν αύριο τα 20 εκατ. ευρώ». Πρώτον, αφού από εδώ και πέρα δεν θα μπουν 20 εκατ. ευρώ μετρητά όπως αναλύθηκε και δευτερευόντως υπάρχει πρόκληση προς τους μετόχους για άσκηση του δικαιώματος προτίμησης. Κάτι που διαλύει την… ανάγκη άμεσης κάλυψης της ΑΜΚ, η οποία εξελίσσεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Συν τοις άλλοις τα χρήματα θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό της ΠΑΕ στην Τράπεζα Πειραιώς και οι τράπεζες δεν δίνουν τέτοιες πληροφορίες σε κανέναν. Άρα κανείς δεν ξέρει πότε θα μπουν τα χρήματα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ή αν μπαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε…

Είναι πολύ σοβαρές οι ημέρες που διανύει ο Παναθηναϊκός και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι κραυγές γεμάτες αναλήθεια! Λογικό είναι να μην γνωρίζει ο πολύς κόσμος τι ακριβώς ισχύει. Επί Αλαφούζου έγιναν δεκάδες ΑΜΚ και ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά, πλην ελαχίστων, με τις καταλήξεις τους. Η συγκεκριμένη είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι αποτελεί «γέφυρα» αλλαγής διοίκησης και δεν γίνεται να καταντά «όπλο» φαιδρού επικοινωνιακού πολέμου.


Sportime Extras