ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ BC

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Το τέλος μιας εποχής

Σαν σήμερα το 2012, έκλεινε το κεφάλαιο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τον Παναθηναϊκό μετά από 13 χρόνια κοινής συμπόρευσης κι επιτυχιών
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Το τέλος μιας εποχής

Μια κοινή δήλωση σ’ ένα δελτίο Τύπου που απλώς επιβεβαίωνε ότι μια ιστορική συνεργασία σταματούσε… Με 149 λέξεις η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποχαιρετούσε κι ευχαριστούσε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, λέγοντάς του πάντως «εις το επανιδείν φίλε» στο τέλος. Με μια δήλωση 378 λέξεων, ο Ζοτς έκανε το ίδιο, αφήνοντας όμως και κάποιες αιχμές.

Ήταν το τέλος μιας ξεχωριστής σχέσης που κάποιοι περίμεναν ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Από τις 8/6/1999 όταν στον τελευταίο όροφο του Hilton ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος παρουσίασαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μέχρι τις 13/6/2012 όταν κι ανακοινώθηκε το τέλος, η ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν συναρπαστική. Και γράφτηκε κυρίως από την άριστη σχέση των τριών προσώπων που αναφέραμε.

Το impact ήταν εντυπωσιακό. Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο, προκειμένου να πιάσει τόπο η επένδυσή τους. Με 2 σερί πρωταθλήματα ήδη (ο Σούμποτιτς έκανε δουλειά σε άλλα επίπεδα όπως π.χ στην αλλαγή νοοτροπίας) η διοικητική ηγεσία των «πρασίνων» ήθελε να φτάσει στην ευρωπαϊκή κορυφή περισσότερες φορές. Να δημιουργήσει δυναστεία στην Ελλάδα…

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκανε τον Παναθηναϊκό πιο επαγγελματικό. Είχε (και έχει) τον τρόπο του. Και ταυτόχρονα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου που του έδωσαν εν λευκώ την ομάδα. Από την πλευρά τους ήταν πάντα εκεί ώστε να ικανοποιήσουν κάθε του επιθυμία.

ΠΟΤΕ ΚΟΝΤΕΨΕ ΝΑ… ΦΥΓΕΙ

Ο μύθος αναφέρει ότι με την πρώτη «ρήξη», τον Δεκέμβριο του 1999 ουσιαστικά μπήκαν οι διαχωριστικές γραμμές. Μετά από μια ήττα (χωρίς επιπτώσεις) από την Αλμπα στο ΟΑΚΑ, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ζήτησε εξηγήσεις. Υπήρξε μια παρεξήγηση, αλλά ακόμα ήταν στην αρχή η σχέση τους… Ακόμα μάθαιναν ο ένας τον άλλο.

Λίγο μετά υπήρξε νέα σύγκρουση του Ομπράντοβιτς με τον Αλβέρτη. Και… κακός χαμός στα αποδυτήρια του κλειστού της Δάφνης. Ο τρόπος που το χειρίστηκε ο Ζοτς άλλαξε την κατάσταση. Λίγους μήνες μετά ο Ομπράντοβιτς έλεγε ότι ο Αλβέρτης «είναι ο καλύτερος αρχηγός που είχε ποτέ».

Και βέβαια το 2002 θα ήταν δύσκολη χρονιά για τον Ομπράντοβιτς αν δεν κατακτούσε την Euroleague και με δεδομένο ότι θα ακολουθούσε διετία λιτότητας (λόγω μετακόμισης στο Σπόρτιγκ για τα Ολυμπιακά έργα).

Το 2010 στη φιέστα της ομάδας ο Ζοτς ανακοινώθηκε από μικροφώνου, αλλά δεν είχε συμφωνήσει κατά 100%… Τέλος η σεζόν 2011-2012 ήταν η τελευταία και στη διάρκειά της φαινόταν καθαρά ότι έρχεται το τέλος. Η απόφαση του Παύλου και του Θανάση να αποχωρήσουν ήταν ειλημμένη, κάποια πράγματα δεν τα χειρίστηκε καλά καμία από τις δύο πλευρές… Είχε έρθει η φθορά. Αλλά τίποτα δεν άλλαξε τα όσα έγιναν.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΖΟΤΣ

Τι άφησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό; Πέντε τρόπαια Euroleague (2000-2002-2007-2009 και 2011). Έντεκα πρωταθλήματα (έχασε μόνο του 2002 και του 2012) και 7 κύπελλα (2003-2005-2006-2007-2008-2009-2012). Σύνολο 23 τίτλους σε 13 χρόνια… Δύο triple crown (2007 και 2009) και συμμετοχή ακόμα σε 6 τελικούς: Έναν στη Σουπρολίγκα (2001), άλλον έναν στο πρωτάθλημα (2012) και πέντε στο Κύπελλο (2000-2001-2010-2011). Κι επίσης συμμετοχή σε άλλα τρία φάιναλ φορ πέραν των επιτυχημένων (2001-2005 και 2012).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Το τέλος μιας εποχής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College