ΠΑΡΑFOOTBALL

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας όπου δρομολογούνται εξελίξεις στον ΠΑΟ

Τι θα δείξει η υπογραφή ή όχι του νέου τηλεοπτικού συμβολαίου μέσα στον Μάρτιο για την διάδοχη κατάσταση στον σύλλογο, σ’ έναν μήνα που παίζονται τα πάντα Η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει, θεωρητικά, τελειώσει και θα πάψει να υπάρχει στο τέλος της σεζόν. Πιθανότατα και η Super League, η οποία ιδρύθηκε γι’ αυτόν ακριβώς...
Ο Μάρτιος είναι ο μήνας όπου δρομολογούνται εξελίξεις στον ΠΑΟ

Τι θα δείξει η υπογραφή ή όχι του νέου τηλεοπτικού συμβολαίου μέσα στον Μάρτιο για την διάδοχη κατάσταση στον σύλλογο, σ’ έναν μήνα που παίζονται τα πάντα

Η κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων έχει, θεωρητικά, τελειώσει και θα πάψει να υπάρχει στο τέλος της σεζόν. Πιθανότατα και η Super League, η οποία ιδρύθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο Μάρτιος είναι κομβικός μήνας για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε καθεστώς τιμωρίας από την UEFA. Γι’ αυτό και η 5η θέση είναι κομβική, διότι και να μην βρεθεί επόμενη ημέρα που θα μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα και να κυνηγήσει την άρση της ποινής το «τριφύλλι» θα εκτίσει τον ένα χρόνο τη σεζόν 2018/2019.

 

Ωστόσο προέχουν άλλα. Η άδεια για συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα, για την οποία γίνεται αγώνας δρόμου. Ως τις 31 Μαρτίου, ουσιαστικά ως την Παρασκευή 30 δηλαδή, οι «πράσινοι» επιβάλλεται να έχουν φτάσει σε πολύ συγκεκριμένους στόχους για την εξασφάλιση συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία της νέας σεζόν! Αυτή τη στιγμή ούτε το άρθρο 30 για ειδικευμένο υπεύθυνο Τύπου δεν πληρούν.

 

Τον τρέχοντα μήνα πρέπει, σε γενικές γραμμές, να ετοιμαστούν οικονομικά στοιχεία (ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης, κατάσταση ταμειακών ροών, οικονομική επισκόπηση) και να έχουν τακτοποιηθεί (πληρωμή ή εξόφληση) ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες, νυν και πρώην εργαζομένους, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να έχει συνταχθεί πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης! Με τα υπάρχοντα δεδομένα όλα τούτα μοιάζουν δύσκολο να τακτοποιηθούν και να είναι πλήρης ο φάκελος, αλλά πρέπει για να βρίσκεται ο Παναθηναϊκός και του χρόνου στη μεγάλη κατηγορία… Το ποσό που απαιτείται για διακανονισμούς και τήρηση δόσεων σε οφειλές υπολογίζεται σε 2 με 2,5 εκατ. ευρώ. Τον ακριβή αριθμό τον γνωρίζουν μονάχα οι επί των οικονομικών της ΠΑΕ!

Τι μπορεί η υπάρχουσα διοίκηση;

Από που ν’ αρχίσει κανείς και που να τελειώσει όσον αφορά την επόμενη τηλεοπτική ημέρα του Παναθηναϊκού, μετά τη διάλυση της κεντρικής διαχείρισης. Σίγουρα δεν ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που έχουν συμφωνήσει με τη Nova, με την οποία η σχέση του είχε επάνω και κάτω. Πέρασαν περίπου δεκατρείς μήνες από την απόφαση του τότε αντιπροέδρου Τάκη Μπαλτάκου να πιέσει με εξώδικο για καθυστερούμενη καταβολή δόσης από την πλευρά του συνδρομητικού καναλιού, απειλώντας το εντός έδρας παιχνίδι με τον Λεβαδειακό να μεταδοθεί από άλλον τηλεοπτικό φορέα. Τελικά, τίποτα δεν έγινε. Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν είχε ισχυρές βάσεις, αφού καμία δόση από τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν μπορούσε και δεν μπορεί ν’ αξιοποιηθεί ως ρευστό για κάλυψη υποχρεώσεων, αφού αποτελούσε κι αποτελεί εγγύηση σε τραπεζικό δανεισμό της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση η Nova θέλει τον Παναθηναϊκό στις τάξεις της, έχουν ήδη υπάρξει επαφές των δύο πλευρών (όπως, πιθανότατα, της ΠΑΕ με την Cosmote), όμως μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Μάρτιο; Αν ο Παναθηναϊκός δεν αδειοδοτηθεί ή δεν γίνει λιγότερο αυστηρός ο κανονισμός αδειοδότησης, πώς μπορεί να έχει ισχύ ένα τριετές (για τόσα χρόνια γίνεται η κουβέντα) συμβόλαιο; Συν τοις άλλοις, πρόκειται για μία απερχόμενη διοίκηση, η οποία φαίνεται ότι ετοιμάζει το «μαγαζί» για… ξου! Ηθικά και μόνο έχει την αρμοδιότητα να δεσμεύσει μία συμφωνία πιθανό επενδυτή; Μπορεί η διοίκηση Κωνσταντίνου, υπό τη σκέπη του Γιάννη Αλαφούζου, να λάβει αυτήν την απόφαση που ίσως προγκήξει κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος με τη σειρά του θα θέλει τόσο σημαντικό κομμάτι των εσόδων να το διαπραγματευτεί και να το κλείσει ο ίδιος; Ακόμη κι επάνω από 4 εκατ. να είναι η πρόταση της Nova (δύσκολο να γίνει άλλη πιο ανταγωνιστική), ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι σ’ ενδεχόμενη διοικητική αλλαγή το νέο καθεστώς δεν θα θέλει περισσότερα εφόσον φέρει την κανονικότητα σε σχέση με το τώρα;

Ο κ. Αλαφούζος, μέσα σ’ όλα αυτά, θα ήθελε σίγουρα να συνάψει τώρα νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο για τα επόμενα τρία χρόνια, ώστε να δυναμώσει τα μελλοντικά χρηματοοικονομικά στοιχεία, τους οικονομικούς πόρους και το πλάνο βιωσιμότητας. Θ’ άνοιγε ένας σημαντικός δρόμος για την εξασφάλιση άδειας. Οχι επειδή θα έπαιρνε άμεσα μετρητά, διότι η εξόφληση τακτοποιείται σε δόσεις, αλλά με το τηλεοπτικό συμβόλαιο ως εγγύηση θα μπορούσε να συνάψει ένα τραπεζικό δάνειο που θα εξυπηρετείται από τα χρήματα αυτά. Οπως συμβαίνει μέχρι στιγμής…

Κύρια πηγή εσόδων

Ο Παναθηναϊκός, αυτή τη στιγμή, καλά-καλά δεν έχει τμήμα μάρκετινγκ. Ετσι κι αλλιώς η βασική πηγή εισροής χρημάτων ήταν, είναι και θα είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Από τη μία τον Γιάννη Αλαφούζο θα τον βόλευε άμεση σύναψη συμφωνίας με κάποια από τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες, από την άλλη ο αντίλογος είναι ότι δεν μπορεί η υπηρεσιακή του διοίκηση να λάβει μία τόσο σοβαρή και δεσμευτική σε εύρος χρόνου απόφαση. Το τι θα γίνει, θα φανεί μέσα στον μήνα.

Δύο επισημάνσεις εδώ: Αν το υπάρχον διοικητικό καθεστώς αποφασίσει να υπογράψει άμεσα τηλεοπτικό συμβόλαιο (εκτός κι αν αυτό είναι σε συνεννόηση με ενδεχόμενο επενδυτή, με τον οποίο διαπραγματεύεται), ίσως είναι και προάγγελος παραμονής! Και τη νέα σεζόν. Το Sportime έχει αφήσει μικρό παράθυρο να συμβεί αυτό, αφού άλλη τέτοια χρονιά – έστω και με ΠΑΕ με μικρό μπάτζετ κι αυτοχρηματοδοτούμενη από τα έσοδά της – δεν βγαίνει… Ως ενδεχόμενο ας κρατηθεί.

Δεύτερον το πλέον δημοφιλές σενάριο διαδοχής που κυκλοφορεί, για ευνόητους λόγους και (η αλήθεια είναι) μόνο με ενδείξεις δεν καθιστά τη Nova ως φαβορί κι ας είναι αυτή τη στιγμή. Δεν πέρασε, άλλωστε, πολύς καιρός που ο μπασκετικός Παναθηναϊκός (στις εγχώριες διοργανώσεις) έκανε το… ταξίδι στην Cosmote TV. Προς το παρόν, πάντως, τα πάντα βρίσκονται σε επίπεδο φήμης.

Ο μεγάλος φόβος!

Κυριακή 6 Μαΐου, με την Ξάνθη στη Λεωφόρο ολοκληρώνεται η φετινή μαρτυρική χρονιά για το «τριφύλλι». Ουσιαστικά ένα δίμηνο, του οποίου οι εξελίξεις θα καθορίσουν την επόμενη χρονιά και το ευρύτερο μέλλον του συλλόγου. Το ιδανικό θα ήταν μέσα στον τρέχοντα μήνα να έχει προκύψει επόμενη ημέρα. Να έχει κατασταλάξει το πράγμα, ώστε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για ομαλή μετάβαση στη διάδοχη κατάσταση.

Να εξασφαλιστεί η άδεια για συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα και να επιχειρηθεί η σύνταξη επιχειρηματολογίας και απτών στοιχείων, τα οποία θα είναι ικανά να άρουν την τιμωρία από την UEFA. Υπάρχουν ερωτηματικά κι ανοικτά μέτωπα. Οπως κατέγραψε προ ημερών το Sportime «έπαιξε» η αναζήτηση νέου τεχνικού διευθυντή. Μέσω επίσημων δηλώσεων του Βασίλη Κωνσταντίνου, τέθηκε θέμα συζήτησης με τον Μαρίνο Ουζουνίδη για επέκταση του συμβολαίου του με πλάνο, μάλιστα, Πανιώνιου, Πλατανιά κι Εργοτέλη όπως δήλωσε δημόσια ο πρόεδρος των «πράσινων»!

Είναι αρμόδια η διοίκηση αυτή, υπηρεσιακή ούσα, να λάβει τέτοιες αποφάσεις από τη στιγμή που φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο; Να προσλάβει τεχνικό διευθυντή, ν’ ανανεώσει τον προπονητή, να υπογράψει νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο; Ο μεγάλος φόβος θα πρέπει να είναι πως θα ξημερώσει η 7η Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, στο «τριφύλλι». Εκεί που, ουσιαστικά, θ’ αρχίσει ο προγραμματισμός της νέας σεζόν επίσημα. Υπάρχουν… πληγές, τα οποία πρέπει να κλείσουν. Μπορεί να μην ήρθε -3 ως τώρα και δύσκολα θα έρθει άμεσα. Κάθε σφάλμα, όμως, τις επόμενες 60 ημέρες μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο και να δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπειες για τον πολύπαθο Παναθηναϊκό…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Μάρτιος είναι ο μήνας όπου δρομολογούνται εξελίξεις στον ΠΑΟ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.