ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΑΕΚ – Άρης: Τι λέει η UEFA για φάσεις όπως αυτή των Αθανασιάδη – Φαμπιάνο – Υπάρχει πέναλτι;

Σύμφωνα με βίντεο οδηγό της UEFA προς τους διαιτητές έπρεπε να καταλογιστεί πέναλτι υπέρ του Άρη στη φάση του Αθανασιάδη με τον Φαμπιάνο.
ΑΕΚ - Άρης: Σύμφωνα με βίντεο οδηγό της UEFA προς τους διαιτητές έπρεπε να καταλογιστεί πέναλτι υπέρ στη φάση του Αθανασιάδη με τον Φαμπιάνο.

Πολύ λόγος έγινε για το αν υπάρχει πέναλτι στην επίμαχη φάση του κυριακάτικου (29/1) ντέρμπι ΑΕΚ – Άρης στην Φιλαδέλφεια, ανάμεσα στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Γιώργο Αθανασιάδη και τον αμυντικό των φιλοξενούμενων Φαμπιάνο Λέισμαν.

Ο προεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος έλαβε την πρωτοβουλία να πάριε θέση μέσω της ΚΕΔ, παραθέτοντας την εξής απάντηση που έλαβε, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση του διαιτητή της αναμέτρησης Γκοντίνιο να μην δώσει πέναλτι υπέρ του Άρη.

«Σχετικά με περιστατικό στο 52’ του χθεσινού αγώνα ΑΕΚ-ΑΡΗΣ έλαβα μηνύματα και τηλεφωνήματα από διάφορες πλευρές με αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Για τον λόγο αυτό επικοινώνησα με την ΚΕΔ, αφού δεν μπορώ προσωπικά να εκτιμήσω μια αμφισβητούμενη φάση, ούτε είναι αυτός ο ρόλος μου. Από την ΚΕΔ έλαβα την απάντηση ότι δεν υπήρξε παράβαση κατά της ΑΕΚ, επειδή:

ALERT! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΔΩΡΑ!

1. Ο τερματοφύλακας πρώτα απέκρουσε την μπάλα και μετά συγκρούσθηκε με τον επιτιθέμενο.

2. Ο επιτιθέμενος δεν προσπαθούσε να παίξει με την μπάλα.

3. Ο τερματοφύλακας ήταν προσηλωμένος στην μπάλα όχι στον επιτιθέμενο και η μετέπειτα σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη», σημειώνει η δήλωση Μπαλτάκου.

Από και πέρα όμως υπάρχει μια οδηγία της UEFA προς τους διαιτητές για παρόμοιες περιπτώσεις σύμφωνα με τη  οποία πρέπει να καταλογίζουν πέναλτι. Συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό υλικό (dvd 2021:2) που στέλνει στις Ομοσπονδίες της για την ενιαία εφαρμογή των κανονισμών του παιχνιδιού από όλους τους διαιτητές.

Πρόκειται για τη φάση (F14) που θα δείτε παρακάτω που είναι σχεδόν ολόιδια με αυτή του ΑΕΚ – Άρης. Γι’ αυτή τη φάση η UEFA λέει πέναλτι και κίτρινη κάρτα. Για την ακρίβεια η επεξήγηση της φάσης αναφέρει ως τεχνική ποινή το «πέναλτι» και ως πειθαρχική ποινή τη «κίτρινη κάρτα». Μάλιστα στη συγκεκριμένη φάση ο τερματοφύλακας μαζεύει τη μπάλα μετά το αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον επιθετικό της άλλης ομάδας, εν αντιθέσει με τον Αθανασιάδη που την έδιωξε με γροθιές.

 

Επίσης παραθέτοντας το άρθρο 12 του κανονισμού ποδοσφαίρου αναφέρεται η περίπτωση του επικίνδυνου και βάναυσου παιχνιδιού, κάτι το οποίο δεν αναφέρει καθόλου η δήλωση της ΚΕΔ μέσω του Μπαλτάκου για την επίμαχη φάση στο ΑΕΚ – ‘Αρης: Συγκεκριμένα το άρθρο αυτό σημειώνει ότι «…ένα τάκλιν ή μια διεκδίκηση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός αντιπάλου ποδοσφαιριστή, γιατί χρησιμοποιείται υπερβολική δύναμη ή βαναυσότητα (εχθρότητα), πρέπει να τιμωρείται ως σοβαρό επικίνδυνο (βάναυσο) παιχνίδι. Όποιος παίκτης πηδά με τα πόδια του προς τον αντίπαλο, για να διεκδικήσει τη μπάλα, από μπροστά ή από τα πλάγια ή από πίσω χρησιμοποιώντας το ένα ή και τα δυο πόδια, με υπερβολική δύναμη ή θέτει σε κίνδυνο την σωματική ασφάλεια αντιπάλου, είναι ένοχος σοβαρού επικίνδυνου (βάναυσου) παιχνιδιού».

Από εκεί και πέρα δεν σημειώνεται άλλη παράμετρος, δηλαδή υύτε το αν βρίσκει τη μπάλα ο παίκτης παίζει ρόλο, ούτε αν δικαιούται ειδικής μεταχείρισης γιατί είναι τερματοφύλακας, ούτε έχει καμία απολύτως σχέση το αν ο αντίπαλος έχει κινηθεί προς αυτόν.

Όπως επίσης δεν υπάρχει αναφορά «αναπόφευκτη σύγκρουση», όπως επικαλείται η δήλωση της ΕΠΟ στην ανάλυση της φάσης.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.

ΣΧΟΛΙΑ