menu

«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: Ανοίγει ο δρόμος για το γήπεδο της ΑΕΚ και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια

Βαγγέλης Λάσκαρης
«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: Ανοίγει ο δρόμος για το γήπεδο της ΑΕΚ και μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: 6 ώρες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας και συμφώνησε κατά πλειοψηφία σε 12+1 τροποποιήσεις της διαχειριστικής μελέτης για το Άλσος.

«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: 6 ώρες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας και συμφώνησε κατά πλειοψηφία σε 12+1 τροποποιήσεις της διαχειριστικής μελέτης για το Άλσος.

«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: Καθοριστική η παρουσία της παράταξης «Ξανά Μαζί» του Παντελή Γρετζελιά η οποία κατέθεσε πολυσέλιδη εμπεριστατωμένη πρόταση για όλες τις τροποποιήσεις και ζήτησε να συμπεριληφθεί 13ο σημείο που θα αφορά στην νέα χωροθέτηση των τεσσάρων παιδικών χαρών που προβλέπονται εντός του Άλσους. Η παράταξη του Παντελή Γρετζελιά επισήμανε και άλλα σημεία που αφορούσαν στην χρηστικότητα του χώρου και την ασφάλεια των επισκεπτών, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στις τελικές αποφάσεις.

Μεγάλο μέρος από την πολύωρη συζήτηση αναλώθηκε στο θέμα της δημιουργίας αναβαθμών στο νότιο τμήμα του Άλσους. Όπως αποσαφηνίστηκε, κανένα από τα δικαιώματα του Δήμου δεν εκχωρείται και η δημιουργία τους γίνεται για λόγους ασφάλειας και αισθητικής. Θα δημιουργηθούν 3 πέτρινα σκαλοπάτια με δενδροφύτευση που υπερκαλύπτει το ισοζύγιο πρασίνου.

«Αγιά Σοφιά-OPAP Arena»: Η άρνηση Συμβούλων

Εντύπωση προκάλεσε η άρνηση συμφωνίας από ορισμένους Συμβούλους στον σχεδιασμό που προτάθηκε για την κατασκευή του νέου αναψυκτήριου. Ζήτησαν την κατάθεση σχεδίου από την τεχνική υπηρεσία και την μη εξάντληση του επιτρεπόμενου χώρου ανάπτυξης. Θυμίζουμε ότι ούτε το 2016 είχε κατατεθεί μελέτη για την κατασκευή του αναψυκτηρίου. Κατατέθηκε 2 χρόνια αργότερα.

Στο θέμα της απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την φιλοξενία ζώων, όλοι συμφώνησαν ότι αυτό είναι αναπόφευκτο και ότι θα επιδιωχθεί να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου τα ζώα να ξαναεπιστρέψουν στο Άλσος, δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ. Σε αυτό είχε επιμείνει και ο κ. Κωνσταντινίδης στις συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής. Ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε τα ζώα να μεταφερθούν σε εγκατάσταση στο βόρειο τμήμα, κατασκευή που δεν επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΚ: Αυτό είναι το εσωτερικό της «Αγιάς Σοφιάς-OPAP ARENA» (pics)

Στην τροποποίηση 2 κατόπιν εισήγησης του κ. Γρετζελιά προτάθηκε να γίνει περίφραξη στο σημείο εφόσον το επιτρέψει ο Δασάρχης.

Στην τροποποίηση 4 ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε να μεταφερθεί η μπάρα αλλά όχι το φυλάκιο. Η πρότασή έλαβε 7 ψήφους.

Στην τροποποίηση 4 ο Χ. Τομπούλογλου πρότεινε να παραμείνουν στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα. Η πρόταση έλαβε 4 ψήφους.

Στην τροποποίηση 6 ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε να έρθει σχέδιο από την τεχνική υπηρεσία και να περιοριστεί ο χώρος ανάπτυξης των καθισμάτων. Η πρόταση έλαβε 9 ψήφους.

Στην τροποποίηση 8α η Διοίκηση συμφώνησε με την πρόταση Γρετζελιά να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιστρέψει ο χώρος φιλοξενίας των ζώων στο Άλσος. Ο Δήμαρχος μάλιστα ενημέρωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Στην τροποποίηση 8α ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις στο βόρειο τμήμα του άλσους. Η πρόταση έλαβε 13 ψήφους.

Στην τροποποίηση 8β ο κ. Γρετζελιάς πρότεινε να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής στον υπό κατεδάφιση χώρο του τένις. Η πρόταση έλαβε 30 ψήφους.

Η τροποποίηση 9 επαναδιατυπώθηκε μετά από εμπεριστατωμένη πρόταση του κ. Γρετζελιά. Τελικά αποφασίστηκε να γίνουν 7 μεγάλες πύλες και για οχήματα, επιπλέον 4 πύλες μόνο για πεζούς και 3 πόρτες που θα προβλέπονται στην μελέτη για την δημιουργία των αναβαθμών.

Στην τροποποίηση 9 ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε να παραμείνουν οι είσοδοι ως έχουν. Η πρόταση έλαβε 11 ψήφους.

Στην τροποποίηση 9 ο Χ. Τομπούλογλου πρότεινε να μην συμπεριληφθούν οι είσοδοι των αναβαθμών. Η πρόταση έλαβε 5 ψήφους.

Στην τροποποίηση 11 άλλαξε η χωροθέτηση των WC μετά από πρόταση του κ. Γρετζελιά

Στην τροποποίηση 12 ο κ. Βασιλόπουλος πρότεινε να μην γίνει επιπλέον κιόσκι για την φιλαρμονική. Η πρόταση έλαβε 6 ψήφους.

Προστέθηκε 13η τροποποίηση για νέα χρηστική χωροθέτηση των παιδικών χαρών μετά από πρόταση του κ. Γρετζελιά.

Οι αρχικές τροποποιήσεις

1. Προτεινόμενη μετατόπιση της λιθόκτιστης εισόδου Ε1 επί της οδού Ατταλείας και σύνδεση με την υφιστάμενη οδό εντός του Άλσους για την είσοδο –έξοδο οχημάτων.

2. Προτεινόμενο έργο αναβαθμών εντός ζώνης περίπου 10,00 μ. σε περιοχή του κατά χρήση παραχωρηθέντος στο δήμο τμήματος του Κοινοχρήστου Χώρου του «Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», έναντι του αδιάνοικτου πεζοδρόμου κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του Ο.Τ. 295 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.

3. Προτεινόμενο έργο απορροής ομβρίων υδάτων για την προστασία των διαμορφωμένων πρανών καθώς και μονοπάτι, σε συνέχεια του προτεινόμενου έργου των αναβαθμών, σε περιοχή του κατά χρήση παραχωρηθέντος στο δήμο τμήματος του Κοινοχρήστου Χώρου του «Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας».

4. Χώρος φυλακίου και μπάρα απαγόρευσης εισόδου οχημάτων ανατολικά του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, που βρίσκεται στο πλάτωμα που δημιουργείται σε επαφή με το διαμορφωμένο πεζόδρομο της οδού Δεκελείας, στην αρχή του ασφαλτόδρομου που διασχίζει διαγωνίως το άλσος, ξεκινώντας από την οδό Τρωάδος στα δυτικά και καταλήγοντας στην οδό Ικαρίας στα ανατολικά. (Πύλη Ε3)

5. Προτεινόμενος χώρος Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο κτίριο της πρώην ΕΜΥ( και αποθηκευτικός χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου),το οποίο κτίριο της πρώην ΕΜΥ παραχωρήθηκε στο Δήμο από το ΥΠΕΝ για ίδρυση και λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης με την υπ’ αριθ. 167573/609/11.4.2018 τροποποίηση απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

6. Προτεινόμενος χώρος κατασκευής Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πρώην Κένταυρος) όπως αυτός αποτυπώνεται στο συνημμένο σχέδιο.

7. Προτεινόμενος χώρος κατασκευής δεξαμενής πυρόσβεσης όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνημμένο σχέδιο.

8. Απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του Φιλοζωικού και του γηπέδου τένις.

9. Από το σύνολο των εισόδων του Άλσους διαμορφώνονται και απομένουν έξι (6) είσοδοι ανοιχτοί για πρόσβαση από το κοινό :

Γήπεδο ΑΕΚ (Ε1)
ΠΠΙΕΔ ( αριστερά της εισόδου του κτιρίου – Ε2)
Κένταυρος ( Ε3 )
Χίου (Ε4)
Νέα Ιωνία ( Διαβατήρια – Ε5)
Νέα Ιωνία (Νέα Πύλη- Ε6)

10. Προτεινόμενο έργο κατασκευής λυομένου θεάτρου σύμφωνα με τη παρ.3 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020, όπως αποτυπώνεται στο συνημμένο σχέδιο.

11. Προτεινόμενο έργο κατασκευής τεσσάρων (4) δημοσίων WC σύμφωνα με τη παρ.1 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020, όπως αυτά αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο.

12. Προτεινόμενος χώρος –κιόσκι ψυχαγωγικών εκδηλώσεων πλησίον της λίμνης του Άλσους όπως αυτός αποτυπώνεται στο συνημμένο σχέδιο (Φιλαρμονική).

Το σημείο 5 των προτάσεων του ειδικού παραρτήματος έχει ημερομηνία περαίωσης 11.4.2021 δηλαδή για 3 χρόνια από την ημερομηνία της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι «η υλοποίηση του σκοπού της παραχώρησης, θα ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την έκδοση της απόφασης (167573/609/11.4.2018)» …και η μη τήρηση των όρων συνεπάγεται αυτοδίκαιη ανάκληση της απόφασης παραχώρησης (σημείο 9 των όρων παραχώρησης της αρχικής υπουργικής απόφασης (ΑΔΑ: 7ΣΚΦ4653Π8-3ΗΜ).

Δημοφιλη Αρθρα