Ο Γιούργκεν Κλοπ θα μείνει ως το 2026 στη Λίβερπουλ

Μία, ήδη, θρυλική σχέση παρατείνεται στο χώρο και στο χρόνο, νέα κεφάλαια δόξας ξεκίνησαν ήδη να γράφονται.

Λίβερπουλ και Γιούργκεν Κλοπ συνεχίζουν μαζί ως το 2026 και οι φαν των «ρεντς» έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευλογημένοι.

«Είχα ταλέντο για να παίζω στα τοπικά, αλλά μυαλό για Bundesliga. Αυτό οδήγησε σε μια μικρή καριέρα στη Β’ Κατηγορία…». Τούτη η ατάκα του Κλοπ, συνοπτική περιγραφή της διαδρομής του ως ποδοσφαιριστής, λέει πολλά για το ποιον του ανδρός.

Διαυγής, ειλικρινής, με βαθιά αυτογνωσία και χιούμορ, ατακαδόρος. Ένας άνθρωπος που δίνεται με χίλια σε ένα project. Πιστός και αφοσιωμένος στο σκοπό. Ηγέτης, αλλά και «ένας από εμάς» – για δες, γίνεται τελικά. Στα 21 χρόνια του στους πάγκους, έχει περάσει από 3 μόνο ομάδες: Μάιντς (2001-08, εκεί δηλαδή που διένυσε σχεδόν το σύνολο της καριέρας του ως παίκτης), Μπορούσια Ντόρτμουντ (2008-15, 2 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο) και από το 2015 και έπειτα, Λίβερπουλ.

Μετατρέποντας τους αμφισβητίες σε πιστούς

Τον τόνο τον έδωσε από την «Day 1» που πάτησε στο «Άνφιλντ». Όσοι άκουσαν, κατάλαβαν. Είδαν (σ)το μέλλον. Αυτός ο κατά δήλωσή του «Normal One» είχε έρθει στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Για να μετατρέψει τους «αμφισβητίες σε πιστούς». Για να δείξει ότι με εμπιστοσύνη, σκληρή δουλειά και υγιές κλίμα κανένα εμπόδιο δεν είναι απροσπέλαστο. Κανένα όνειρο απαγορευμένο.

Είναι αυτή η δύναμη του να σαγηνεύει, να εμπνέει. Γεννάται από την απαράμιλλη ικανότητά του να κερδίζει τους συνομιλητές του. Από το σεβασμό που νιώθει για όλους, από το χρόνο που περνά για να ακούσει και να καταλάβει. Μία ενσυναίσθηση τόσο διαφορετική και πάνω από όλα αναζωογονητικά ευεργετική σε ένα χώρο όπως το ποδόσφαιρο, στον οποίο συνήθως κυριαρχούν τα ισχυρά «εγώ». Αυτό ακριβώς του επιτρέπει να κάνει δικούς του τους παίκτες. Ακόμα και τους αναπληρωματικούς. Και στη φωτιά θα πέσουν αν τους το ζητήσει.

Κλοπ, κάνοντας χαρούμενους τους ανθρώπους

Υπό μια έννοια, ο Κλοπ είναι ο περισσότερο επαγγελματίας…. ερασιτέχνης εκεί έξω. Λόγω του ρομαντισμού και της αθωότητας που διαπερνά την απόλυτη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει τη δουλειά του. Το ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν μιλούσε live στην αγγλική τηλεόραση, λίγες ώρες μετά την επικύρωση του τίτλου, είναι τόσο μα τόσο ενδεικτικό. Καταπώς το έθεσε τότε ο άλλοτε κόουτς του συλλόγου, Γκρέιαμ Σούνες: «Αν ο Κλοπ ταιριάζει τόσο με τη Λίβερπουλ, είναι επειδή ενστερνίζεται το συναίσθημα. Η Λίβερπουλ είναι ένα κλαμπ γεμάτο συναισθήματα, με την ιστορία της, τις τραγωδίες της (σ.σ: Χέιζελ το 1985 και Χίλσμπορο το 1989)…».

Πολλοί παραλληλίζουν ανοιχτά τον Γερμανό με τον Μπιλ Σάνκλι. Τον μυθικό προπονητή που επί 15 συναπτά έτη (1959-74) γιγάντωσε τους «ρεντς», σε Αγγλία και Ευρώπη. Ο Μπομπ Πέσλεϊ, πρώην βοηθός του, πήρε τα ηνία και βάδισε στα ίδια βήματα μιας βαριάς κληρονομιάς επιτυχιών. «Ποτέ δεν θα συγκριθώ μαζί τους», είχε πει παλαιότερα ο «Κλόπο». Αφού δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουμε εμείς. Με όσα θαυμαστά έχει πετύχει και πετυχαίνει όσο βρίσκεται στο Νησί, έχει ήδη γίνει θρύλος των «ρεντς».

Στο άγαλμα του Σάνκλι, έξω από το Kop, αναγράφεται το εξής: «He made the people happy» («Έκανε χαρούμενους τους ανθρώπους»). Τα γρανάζια έχουν τεθεί σε κίνηση ώστε στο μέλλον να υπάρχει ακόμα ένα άγαλμα εκεί στις παρυφές του «Άνφιλντ». Θα έχει γυαλιά, καπέλο και ένα πλατύ χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπο. Θα είναι του Γιούργκεν Κλοπ. Και θα έχει ακριβώς την ίδια επιγραφή.

Και όπως λέει το τραγούδι που έχουν σκαρώσει γι’ αυτόν οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ:

“I’m so glad that Jurgen is a Red.

“I’m so glad he delivered what he said.

“Jurgen said to me, you know. We’ll win the Premier League, you know. He said so.

“I’m in love with him and I feel fine.

“I’m so glad that Jurgen is a Red.

“I’m so glad he delivered what he said.

“Jurgen said to me, you know. We’ll win the Premier League, you know. He said so.

“I’m in love with him and I feel fine.”

 

Λίβερπουλ-Κλοπ, μια σχέση συνώνυμο του «You ‘ll never walk alone» 

Η διαδρομή συνεχίζεται. Οι δύο πλευρές είναι σαν μία και αποφάσισαν να το δείξουν έμπρακτα. «Δένοντας» την κοινή τους πορεία ως το 2026. Τότε εκπνέει το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Γερμανός, δύο δηλαδή χρόνια μετά το προηγούμενο.

Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, μία κίνηση γεμάτη ουσία. Ένα μήνυμα συνέχειας και συνέπειας. «Μία δήλωση προθέσεων» είχε πει κατά την προηγούμενη ανανέωση που είχε υπογράψει ο «Κλόπο», προσθέτοντας, πιστός στην τάση του για υπέροχες ατάκες, ότι «αυτά είναι καλά νέα για κάποιους και άσχημα για κάποιους άλλους». Το «You ‘ll never walk alone» ισχύει απόλυτα για τον 54χρονο κόουτς και τους «ρεντς». Περπατάνε μαζί και θα συνεχίσουν να το κάνουν για καιρό ακόμα, θαρρείς για πάντα.

To Quadruple είναι πάντα εφικτό, ο Κλοπ ανανεώνει, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να είναι κανείς φαν της Λίβερπουλ. Αν κι αυτό το κλαμπ δομήθηκε σε πολλά περισσότερα από «απλώς» την επιτυχία. Αντανακλώντας το συναίσθημα στην αγνή μορφή του. Στις χαρές και στις λύπες μαζί. Γι’ αυτό και ο Κλοπ ταίριαξε τόσο τέλεια. Γιατί είναι καμωμένος από το ίδιο υλικό.