ΑΓΓΛΙΑ

Premier League 2022-23: Όσα αξίζει να δείτε φέτος και τι να περιμένετε από κάθε ομάδα

Το Sportime.gr παρουσιάζει τους 20 μονομάχους της Premier League που ξεκινάει, τους στόχους τους και τους παίκτες που αναμένεται να ξεχωρίσουν.
Premier League 2022-23: Όσα αξίζει να δείτε φέτος και τι να περιμένετε από κάθε ομάδα

Έφτασε η ώρα να ξαναδούμε το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, την Premier League. Το περσινό φινάλε ήταν εκπληκτικό σε όλα τα επίπεδα και ευχή κάθε ποδοσφαιρόφιλου είναι να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον μέχρι τέλους και φέτος.

Φαβορί και αουτσάιντερ έχει ο καθένας για όσα διακυβεύονται. Ωστόσο, μιλάμε για ένα πρωτάθλημα και οι εκπλήξεις μπορεί να μη λείψουν. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ θεωρητικά είναι ένα κλικ πάνω από τους υπόλοιπους και μετά οι Τσέλσι, ΤότεναμΆρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ακολουθούν.

Γουέστ Χαμ, Λέστερ, Γουλβς, Νιούκαστλ μαζί ίσως με τις Άστον Βίλα και Κρίσταλ Πάλας αποτελούν πιθανότατα την επόμενη κατηγορία και όλοι οι υπόλοιποι μάλλον βρίσκονται στο ίδιο καζάνι με μικρές διαφορές.

Φούλαμ, Μπόρνμουθ και Νότιγχαμ Φόρεστ είναι οι τρεις που ανέβηκαν και θα παλέψουν με την παραμονή, ενώ Λιντς, Μπράιτον, Έβερτον, Σαουθάμπτον και Μπρέντφορντ ενδέχεται να ζοριστούν. Φυσικά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο πράγματα.

Το ένα είναι ότι οι μεταγραφές δεν έχουν τελειώσει και κάποιες προσθήκες ίσως αλλάξουν τα δεδομένα. Το δεύτερο είναι ότι για πρώτη φορά θα έχουμε Μουντιάλ μέσα στη σεζόν. Κάποια κλαμπ θα επηρεαστούν παραπάνω είτε γιατί θα τραυματιστούν παίκτες τους είτε γιατί θα τους χάσουν για περισσότερο καιρό και έτσι εκείνοι θα επιστρέψουν κουρασμένοι. Πάμε να δούμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά!

Premier League 2022-23: Η ανάλυση των 20 μονομάχων

Άρσεναλ

Την περσινή σεζόν ξεκίνησε κάκιστα, το βρήκε στην πορεία και στο φινάλε λύγισε από τις απουσίες. Το βασικό θέμα της Άρσεναλ ήταν η έλλειψη εναλλακτικών. Η Premier League με 12-13 παίκτες δεν βγαίνει και οι Λονδρέζοι το κατάλαβαν χάνοντας το Champions League. Κάποτε στην Αγγλία υπήρχε ένα αστείο πως ό,τι και εάν γίνει, η Άρσεναλ θα βγει τέταρτη. Πλέον αυτός είναι ο στόχος και δεν είναι εύκολος να επιτευχθεί. Κυρίως γιατί ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί πολύ τελευταία. Υπάρχει ένας κορμός καλών παικτών, αλλά χρειάζεται και η αντίστοιχη ενίσχυση για να μπορέσουν οι «κανονιέρηδες» να μπουν στην τετράδα. Κάτι τέτοιο έως τώρα δεν έχει συμβεί.

Οι ποδοσφαιριστές που έως τώρα αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά είναι οι Γκαμπριέλ Ζεσούς και Ολεκσάντρ Ζιντσένκο. Αμφότεροι γνωρίζουν το πρωτάθλημα και στη Μάντσεστερ Σίτι απέκτησαν μία νοοτροπία πρωταθλητή. Σημαντικό αυτό, αλλά δεν φτάνει πάντως. Είναι ερωτηματικό το κατά πόσο μπορούν να πάρουν στις πλάτες τους τη νέα τους ομάδα. Σίγουρα, πάντως, δεν υπήρχε φορ με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Ο Φάμπιο Βιέιρα είναι το νέο ενδιαφέρον στοίχημα. Εάν βγει ο Πορτογάλος, οι Λονδρέζοι θα έχουν μία καλή επιπλέον επιλογή μεσοεπιθετικά, εκεί που το ταλέντο δεν λείπει. Δεν γίνεται, άλλωστε, να τραβούν το κουπί οι ίδιοι διαρκώς (Έντεγκααρντ, Σμιθ-Ρόου, Σάκα, Μαρτινέλι). Θα χρειαστούν και άλλες μεταγραφές σε μία σεζόν που η πίεση για την τετράδα μεγαλώνει. Ως νέα προσθήκη μπορεί να θεωρηθεί και ο Γουίλιαμ Σαλιμπά.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τους δύο της Σίτι τους ξέρουμε, τους περσινούς της Άρσεναλ επίσης και γι’ αυτό η μεγαλύτερη απορία είναι το τι μπορεί να καταφέρει ο Φάμπιο Βιέιρα.

Στην Premier League ο Φάμπιο Βιέιρα

Άστον Βίλα

Η σεζόν που μας πέρασε είχε πολλά σκαμπανεβάσματα για την ίδια. Δεν ξεκίνησε καλά, άλλαξε προπονητή, ο Στίβεν Τζέραρντ τη βοήθησε, αλλά κι εκείνος κάπου στην πορεία δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει πλήρως την Άστον Βίλα. Φέτος η 14η θέση στην Premier League δεν θα είναι αρκετή. Ο στόχος είναι η 10άδα. Φυσικά με τόσες καλές ομάδες, δεν είναι εύκολο να τα καταφέρει. Ξεκινάει, όμως, με τον ίδιο προπονητή, με μία σημαντική περσινή βάση και έχοντας κάνει αρκετές καλές μεταγραφές. Από πολύ νωρίς, μάλιστα, ενσωματώθηκαν οι περισσότεροι και έτσι η λογική λέει πως θα βρεθεί γρήγορα χημεία με τους υπόλοιπους.

Αρχικά ο μάγος, όπως τον αποκαλούν στο Μπέρμιγχαμ, Κουτίνιο παρέμεινε. Στο εξάμηνο που αγωνίστηκε στους «χωριάτες», έδειξε πως μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όσα ματς είναι καλός. Υπήρχαν, βέβαια, και άλλα που χανόταν. Αποτελεί πολυτέλεια πάντως. Αποκτήθηκε και ο Ντιέγκο Κάρλος για το κέντρο της άμυνας, ενώ το ίδιο δρομολόγιο έκανε και ο Λούντβιγκ Αουγκούστινσον. Ο 29χρονος στόπερ πιθανότατα θα κάνει δίδυμο με τον Τάιρον Μινγκς. Εάν δέσουν, θα λυθεί σε σημαντικό βαθμό το αμυντικό θέμα που υπάρχει. Ο Ρόμπιν Όλσεν θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό για τον εξαιρετικό Εμιλιάνο Μαρτίνες και πολλά περιμένουν οι άνθρωποι του κλαμπ να δώσει ο Μπουμπακάρ Καμαρά. Τέλος, υπάρχουν δύο πολύ καλοί πλάγιοι μπακ (Ντιν και Κας), δύο φορ που κάνουν τη δουλειά τους (Ινγκς και Γουότκινς) και ελπιδοφόροι νέοι (με πρώτο τον Ράμσεϊ) έστω κι αν πουλήθηκε ο Κάρνεϊ Τσουκουεμέκα. Λογικό, λοιπόν, να κοιτάει για το κάτι παραπάνω η ομάδα του Τζέραρντ.

Τι περιμένουμε να δούμε: Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ όλους σε ατομικό επίπεδο έχει ο Μπουμπακάρ Καμαρά. Οι συστάσεις που τον συνοδεύουν είναι πολύ καλές και η Άστον Βίλα είχε ανάγκη από έναν χαφ που να συνδέσει άμυνα και μεσαία γραμμή.

Στην Premier League ο Μπουμπακάρ Καμαρά

Γουέστ Χαμ

Έχει αρχίσει να τρυπάει το ταβάνι της. Κάθε χρονιά είναι και καλύτερη με τον Ντέιβιντ Μόγιες. Τερμάτισε έβδομη και στο -2 από την έκτη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ πήγε έως τα ημιτελικά του Europa League, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κάτοχο Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Συγκαταλέγεται πλέον στις πολύ καλές αγγλικές ομάδες και έχει κάθε λόγο να κοιτάει ψηλά και του χρόνου. Εάν το big 6 είναι δυνατό, δεν θα το σπάσει, αλλά από εκεί και κάτω είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα, στο οποίο θα μπορούσε να αναδειχτεί ακόμη και πρωταθλήτρια. Έχει τον προπονητή, τον κορμό και την ποιότητα με τις μεταγραφές που έγιναν, για να τα καταφέρει.

Αν δεν υπήρχε η Ευρώπη, η Γουέστ Χαμ θα τερμάτιζε ψηλότερα πέρυσι. Κάπου άφησε την Premier League, ενώ πλήρωσε και ένα ντεφορμάρισμα του Μάικλ Αντόνιο κάποια στιγμή. Είχε ανάγκη από έναν συμπαραστάτη ο Άγγλος φορ και αυτός αποκτήθηκε, είναι ο Τζανλούκα Σκαμάκα. Έγιναν ακόμη οι μεταγραφές των Νάγιεφ Αγκέρ, ενός στόπερ που ήταν απαραίτητος, Φλιν Ντόουνς και η αγορά του Αλφόνς Αρεολά. Πιο σημαντικό φυσικά είναι ότι έμειναν οι Ντέκλαν Ράις και Τζάροντ Μπόουεν, δύο παίκτες που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε ρόστερ των λεγόμενων μεγάλων. Υπάρχουν πολλοί ακόμη καλοί παίκτες. Από τα «σφυριά» έφυγαν μόνο ρολίστες και ο για πολλά χρόνια αρχηγός, Μαρκ Νομπλ. Σημαντικό το πώς θα είναι τα αποδυτήρια χωρίς εκείνον.

Τι περιμένουμε να δούμε: Με διαφορά από τον δεύτερο τον Τζανλούκα Σκαμάκα, για τον οποίο γίνεται μεγάλος ντόρος εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.

Γουλβς

Από τη στιγμή που ανέβηκε στην Premier League, είναι μία σταθερά καλή ομάδα. Έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων και κυρίως του big 6 στο οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα με το αγωνιστικό της στυλ. Παίζει κλειστά, ζορίζει τα φαβορί, ζορίζεται με τους υπόλοιπους. Έχει την ποιότητα για να πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα και το πόσο ψηλά θα πάει, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ένας αρκετά βασικός είναι το να βρει τον ρυθμό του ο Ραούλ Χιμένες. Η περσινή σεζόν ήταν αναγνωριστική για εκείνον μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και για τον Πέδρο Νέτο, τον πιο χαρισματικό μεσοεπιθετικό των «λύκων».

Ερωτηματικό αποτελεί το μέλλον του Αντάμα Τραορέ. Ο κύκλος του φαίνεται να έχει κλείσει, αλλά εάν παραμείνει, θα προσφέρει. Πλήγμα ο τραυματισμός του Τσικίνιο που έκανε καλό φινάλε στη σεζόν, αλλά για τα πλάγια υπάρχει μεταξύ άλλων και ο γνωστός μας Ντάνιελ Ποντένσε. Αγοράστηκε ο Χουάνγκ Χι-Τσαν, όμως, 1-2 κινήσεις ακόμα μεσοεπιθετικά θα βοηθούσαν. Σημαντική η παραμονή του Ρούμπεν Νέβες και κατά τα άλλα πρωταγωνιστές αναμένεται να είναι οι ίδιοι. Μαρσάλ και Ρομέν Σαΐς αποχώρησαν και τη θέση του δεύτερου πήρε ο Νέιθαν Κόλινς. Ο Μπρούνο Λάζε στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία έδειξε αρκετά καλά στοιχεία και εάν συνεχίσει έτσι και του φέρουν κάποιους ακόμη παίκτες, η Γουλβς θα είναι και του χρόνου ένας δύσκολος αντίπαλος για όλους.

Τι περιμένουμε να δούμε: Το νέο πρόσωπο είναι ο Νέιθαν Κόλινς, αλλά από τη στιγμή που ξέρουμε τι μπορεί να κάνει σε αυτό το επίπεδο, το βλέμμα θα στραφεί κυρίως στον Πέδρο Νέτο. Εάν είναι απολύτως εντάξει, έχει την ποιότητα να κάνει σεζόν μεταγραφής.

Έβερτον

Πέρυσι ήταν κάκιστη και λίγο έλειψε να υποβιβαστεί. Μπορεί να πάει χειρότερα φέτος; Η απάντηση είναι «ναι» βλέποντας τι μεταγραφές έχει κάνει, τι ρόστερ έχει και τι προπονητή. Άλλα χρόνια η Έβερτον προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Τώρα κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν ουτοπικό. Ακόμα και η δεκάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάλλον θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία ακόμη αρκετά δύσκολη σεζόν, εκτός και εάν γίνει κάποια θεαματική έκπληξη και ταυτόχρονα υπάρξει σημαντική ενίσχυση μεταγραφικά. Το τελευταίο δεν είναι τόσο πιθανό από τη στιγμή που πολλοί έχουν αμφιβολίες για το διαθέσιμο μπάτζετ των «ζαχαρωτών» και την οικονομική τους κατάσταση.

Οι Μέρσεϊσαϊντερς έχασαν τον καλύτερο παίκτη τους, Ριτσάρλισον, και προς το παρόν δεν τον έχουν αντικαταστήσει. Πήραν δύο ποδοσφαιριστές της Μπέρνλι, που υποβιβάστηκε, συν τον Ρούμπεν Βινάγκρε ως εναλλακτική λύση. Ο Τζέιμς Ταρκόφσκι είναι καλύτερος από τους στόπερ που υπήρχαν στο «Γκούντισον Παρκ», ο Ντουάιτ ΜακΝιλ έχει την ποιότητα για να βοηθήσει στα εξτρέμ, αλλά χρειάζονται αρκετά ακόμη για να γίνει η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ πιο ανταγωνιστική. Εκτός της όποιας ενίσχυσης κομβικό ρόλο θα παίξει και ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν. Πέρυσι με τόσους τραυματισμούς έχασε πάνω από τα μισά ματς. Εάν ρολάρει, θα αποτελέσει μία νέα μεταγραφή και θα δώσει βαθμούς με τα γκολ του. Με τα έως τώρα δεδομένα, το πιο πιθανό είναι να τερματίσει η Έβερτον στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας της Premier League.

Τι περιμένουμε να δούμε: Ο Ντουάιτ ΜακΝιλ έμοιαζε με όαση μεσοεπιθετικά στην αντιποδοσφαιρική Μπέρνι τα προηγούμενα χρόνια. Κάπου έμεινε στάσιμος και σε μία ομάδα με διαφορετική φιλοσοφία ίσως καταφέρει να λάμψει ξανά.

Κρίσταλ Πάλας

Στο φινάλε αυτής της σεζόν θα κλείνει μία δεκαετία στην Premier League. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβει κανείς πως η Κρίσταλ Πάλας έχει καθιερωθεί και έχει αλλάξει στόχους. Προσπαθεί πια να βρίσκεται κοντά στη δεκάδα. Τα προηγούμενα χρόνια είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να τα καταφέρνει παίζοντας κυρίως αναχρονιστικά. Ο Πατρίκ Βιεϊρά αποφάσισε να αλλάξει εντελώς το στυλ παιχνιδιού. Αυτό είχε ρίσκο, αλλά το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι «αετοί» έγιναν ελκυστικοί, έκαναν σημαντικές νίκες, τερμάτισαν δωδέκατοι και φιλοδοξούν σε κάτι αντίστοιχα καλό. Το υλικό υπάρχει. Μοναδικό ερωτηματικό το πώς θα καλυφθεί το κενό του Κόνορ Γκάλαχερ.

Βασικός πρωταγωνιστής όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Γουίλφριντ Ζαχά, ο οποίος πέρυσι έβαλε περισσότερα γκολ από κάθε άλλη σεζόν (14). Το θέμα είναι ότι μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και η όλη κατάσταση ίσως κάπως τον επηρεάσει. Εάν όχι μαζί με τους Εμπερέτσι Έζε και Μάικλ Ολίσε μπορούν να αναστατώσουν κάθε άμυνα. Αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους και οι φορ. Στα χαφ ο Σεΐκ Ντουκουρέ αποκτήθηκε για να δώσει ζωντάνια και να αντικαταστήσει πρακτικά τον Σεϊκού Κουγιατέ, ο Κρις Ρίτσαρντς θα αποτελέσει άλλη μία λύση στο κέντρο της άμυνας και ο Σαμ Τζόνστον θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό στη θέση του τερματοφύλακας. Μεσοεπιθετικά, πάντως, θα χρειαστεί κάτι ακόμη για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.

Τι περιμένουμε να δούμε: Οι Λονδρέζοι έχουν αρκετούς ενδιαφέροντες παίκτες όπως οι Ζαχά, Ολίσε και Έζε που τους ξέρουμε και γι’ αυτό τα βλέμματα θα στραφούν κυρίως στον Ντουκουρέ και το τι μπορεί να κάνει.

Ο Ντουκουρέ στην Premier League

Λέστερ

Πέρυσι τερμάτισε όγδοη και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχία. Ενδεικτικό του πόσο έχει ανέβει ο πήχης για τη Λέστερ τα τελευταία χρόνια. Μετά τη χρονιά του πρωταθλήματος χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα, αλλά επανήλθε. Κατέκτησε το Κύπελλο, παίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έφτασε να παλεύει ακόμη και για την τετράδα. Τη σεζόν που μας πέρασε, έκανε κοιλιά. Υπάρχουν, όμως, και δικαιολογίες. Πρώτη όλων οι πολλοί τραυματισμοί. Παίκτες όπως οι Τζέιμι Βάρντι, Τζόνι Έβανς, Τζέιμς Τζάστιν, Γουέσλεϊ Φοφανά και Ρικάρντο Περέιρα έχασαν σημαντικό μέρος της σεζόν. Κάπως έτσι παρατηρήθηκε μεγάλη αστάθεια. Εάν φέτος ο στόχος είναι η πρώτη δεκάδα, μπορεί να επιτευχθεί. Το κάτι παραπάνω, δύσκολα θα έρθει παρόλο που υπάρχουν παικταράδες όπως οι Τζέιμς Μάντισον και Γιούρι Τίλεμανς.

Το βασικό είναι πως μάλλον κάτι δεν πάει καλά με όσα (δεν) έχει κάνει η Λέστερ στο μεταγραφικό παζάρι. Ο Μπρένταν Ρότζερς είπε ευθέως πως «η ειλικρινής μου άποψη είναι πως με αυτό το ρόστερ, δεν μπορούμε να πάμε εκεί που θα ήθελα». Ο λόγος είναι ότι δεν έχει γίνει ούτε μία μεταγραφή! Ακούγεται απίστευτο, αλλά οι «αλεπούδες» δεν έχουν πάρει ούτε έναν παίκτη. Ταυτόχρονα έχασαν τον αρχηγό τους Κάσπερ Σμάιχελ, ενώ πολλά είναι τα σενάρια και για τους Φοφανά, Τίλεμανς και Μάντισον. Αν πουληθούν, δεν θα αντικατασταθούν εύκολα. Με τα τωρινά δεδομένα το ρόστερ έχει αρκετούς καλούς παίκτες, αλλά και αισθητές αδυναμίες. Νέες απώλειες θα ζορίσουν και άλλο την κατάσταση.

Τι περιμένουμε να δούμε: Δεν υπάρχει ούτε ένα νέο πρόσωπο αυτή τη στιγμή, οπότε σε πρώτη φάση η αναμονή είναι στο αν θα γίνουν μεταγραφές. Κατά τα άλλα, ο Κίεραν Ντιούσμπερι-Χολ έχει αρχίσει να τραβάει τα βλέμματα από τους λιγότερο γνωστούς.

Λίβερπουλ

Πέρυσι πήγε να κάνει το ακατόρθωτο. Έμεινε μέχρι τέλους μέσα σε τέσσερις τίτλους. Πήρε τους δύο, αλλά το φινάλε ήταν πικρό γιατί έχασε τους πιο σημαντικούς. Η Λίβερπουλ είναι στο top 5 των καλύτερων ομάδων του κόσμου και για πολλούς αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι δυο τους θα κοντραριστούν ξανά για τον τίτλο εκτός απροόπτου και με αυτούς ξεκίνησε η ποδοσφαιρική σεζόν, η οποία βρήκε τους Μέρσεϊσαϊντερς να σηκώνουν το Community Shield. Στις λεπτομέρειες κρίνονται συνήθως οι δικές τους μονομαχίες με τους «ρεντς» να έχουν χάσει δις την κούπα για έναν βαθμό. Αυτό σημαίνει πως πέρα από συνέπεια, χρειάζεται και τύχη. Ίσως φέτος να είναι η δική τους χρονιά.

Στη μετά Μάικλ Έντουαρντς εποχή τα πάντα κύλησαν ρολόι στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Από πολύ νωρίς έκλεισαν. Αν θέλει κανείς να βρει ένα ψεγάδι, είναι η μη απόκτηση μέσου. Μάλλον ήταν αναγκαία μία μεταγραφή εκεί. Χάλασε του Ορελιέν Τσουαμενί και τα χρήματα πήγαν για τον Ντάργουιν Νούνιες. Για πρώτη φορά επί Γιούργκεν Κλοπ η Λίβερπουλ θα στηριχτεί τόσο σε ένα κλασικό εννιάρι. Είναι κομβικό το πώς θα πάει ο Ουρουγουανός γιατί ένα θέμα κόντρα σε κλειστές άμυνες καλών ομάδων, υπήρχε. Σε τρεις τελικούς πέρυσι η Λίβερπουλ δεν έβαλε γκολ. Με την αποχώρηση του Σαντιό Μανέ γράφτηκε το τέλος μίας ιστορικής τριάδας, ενώ έφυγαν και αρκετοί ρολίστες (Γουίλιαμς, Μιναμίνο, Οριγκί, Γκρούγιτς). Τέλος, αποκτήθηκαν οι νεαροί Φάμπιο Καρβάλιο και Κάλβιν Ράμσεϊ. Πιο έτοιμος για να βοηθήσει είναι ο πρώτος και ακούγονται ήδη πολύ καλά λόγια για τον Πορτογάλο.

Τι περιμένουμε να δούμε: Εντυπωσίασε με την Μπενφίκα, πήρε τη μεταγραφή για το κορυφαίο επίπεδο και ήρθε η στιγμή να διαπιστώσουμε τι μπορεί να κάνει ο Ντάργουιν Νούνιες έχοντας στο πλάι του τους Μοχάμεντ Σαλάχ και Λουίς Ντίας.

Λιντς

Πέρυσι έπαιξε με τη φωτιά, αλλά στο τέλος δεν την πάτησε. Με ένα γκολ στο 90+4 του Τζακ Χάρισον έμεινε στην Premier League και ξεκινάει φέτος από την ίδια αφετηρία. Ο στόχος είναι η σωτηρία και τα ζόρια δεν θα λείψουν. Ο Τζέσι Μαρτς έκανε προετοιμασία, χτίζει τη δική του ομάδα και αναμένουμε να μας δείξει τι μπορεί να αλλάξει. Έχασε τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του και το πώς θα πορευτούν τα «παγώνια» χωρίς αυτούς, είναι άξιο απορίας. Δεν υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη με την ποιότητα του Ραφίνια, ενώ ο Κάλβιν Φίλιπς είναι από τους κορυφαίους αμυντικούς αμυντικούς χαφ του πρωταθλήματος. Το μόνο παρήγορο είναι πως με τόσους τραυματισμούς, έχασε τη μισή περσινή σεζόν και η Λιντς πορεύτηκε έτσι χωρίς εκείνον.

Μπρέντεν Άαρονσον, Λούις Σινιστέρα, Τάιλερ Άνταμς, Ράσμους Κρίστενσεν, Μαρκ Ρόκα και Ντάρκο Γκιάμπι αποκτήθηκαν και έτσι ουσιαστικά όσα χρήματα είχαν μπει στα ταμεία από τις πωλήσεις, ξοδεύτηκαν. Θα υπάρχουν περισσότερες λύσεις και το θέμα είναι εάν βγει και η απαιτούμενη ποιότητα. Σίγουρα θα αναδειχτούν νέοι πρωταγωνιστές, ενώ είναι σημαντικό να βρει ρυθμό και ο Πάτρικ Μπάμφορντ, που τους τελευταίους μήνες πιο συχνά έκανε αποθεραπεία, παρά έπαιζε. Κλείνοντας, έχουν λόγους για να αισιοδοξούν στο «Έλαντ Ρόουντ» πως η επόμενη σεζόν θα είναι λιγότερο αγχωτική, ειδικά εάν περιοριστούν οι τραυματισμοί.

Τι περιμένουμε να δούμε: Είναι τόσα τα νέα πρόσωπα που σίγουρα δεν θα πλήξουμε. Λούις Σινιστέρα ο κύριος που ίσως αξίζει περισσότερο την προσοχή όλων, ο διεθνής Κολομβιανός εξτρέμ που έφτασε έως τον τελικό του Conference League με τη Φέγενορντ.

Ο Λουίς Σινιστέρα στην Premier League

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο περσινός εφιάλτης τελείωσε, αλλά μία ομάδα που κατέρρευσε τότε και τερμάτισε στο -35 από την κορυφή, πόσο βελτιωμένη μπορεί να παρουσιαστεί; Ο προπονητής άλλαξε και είναι η σειρά του Έρικ τεν Χαγκ να προσπαθήσει να μεταμορφώσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σίγουρα είναι καλός προπονητής, αλλά δεν έχει εμπειρία από την Premier League και γενικότερα από τόσο υψηλού επιπέδου ομάδες όσο καλά και εάν τα πήγε στον Άγιαξ. Παρέλαβε ένα χάος αγωνιστικά, διαλυμένα αποδυτήρια και διάφορες ακόμη παθογένειες που φάνηκαν και από το πώς λειτουργούν μεταγραφικά οι «κόκκινοι διάβολοι». Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι τάσεις φυγής του Κριστιάνο Ρονάλντο και ο μειωμένος χρόνος για προετοιμασία λόγω του Μουντιάλ.

Τάιρελ Μαλάσια, Λισάντρο Μαρτίνες και Κρίστιαν Έρικσεν είναι οι τρεις παίκτες που έχουν αποκτηθεί. Όσο καλά και να πήγε ο τελευταίος στην Μπρέντφορντ, υπάρχει για εκεί ο Μπρούνο Φερνάντες. Οι άλλοι δύο θεωρητικά θα είναι καλύτεροι από όσους ήδη βρίσκονταν στο ρόστερ. Χρειάζονται, πάντως, ένας ακόμη στόπερ, ένας δεξιός μπακ και ένας χαφ εάν δεν αποκτηθεί τελικά ο Φρένκι ντε Γιονγκ. Πολ Πογκμπά, Αντρέας Περέιρα, Τζέσι Λίνγκαρντ, Έντινσον Καβάνι, Χουάν Μάτα και Νεμάνια Μάτιτς έφυγαν μεταξύ άλλων. Ρεαλιστικός στόχος είναι η τετράδα και αυτός θα επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχει σαφές αγωνιστικό πλάνο, ηρεμία στα αποδυτήρια και ανέβουν παίκτες όπως οι Φερνάντες και Ράσφορντ. Τέλος, ως μεταγραφή μπορεί να θεωρηθεί ο Αντονί Μαρσιάλ.

Τι περιμένουμε να δούμε: Κυρίως το πώς θα αλλάξει την κατάσταση ο Τεν Χαγκ και σε επίπεδο παικτών το αν μπορεί ο Μαρτίνες να συμμαζέψει το περσινό αμυντικό χάος.

Μάντσεστερ Σίτι

Ένα μόνο στατιστικό αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσο καλή και συνεπής είναι η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Έχει πάρει τέσσερα από τα πέντε τελευταία πρωταθλήματα. Συνεπώς εύλογα θεωρείται και φέτος από πολλούς το φαβορί έστω και εάν οι διαφορές με τη Λίβερπουλ είναι ελάχιστες. Μπορεί ο μεγάλος στόχος πια να είναι το Champions League, όπου οι αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά με τέτοιο ρόστερ δεν γίνεται να αδιαφορήσουν οι «πολίτες» για την Premier League. Η λογική λέει πως θα πάνε μέχρι τέλους για άλλη μία σεζόν. Σε νοκ άουτ ματς έχουν θέματα, αλλά η διάρκειά τους και η ικανότητά τους να παίρνουν νίκες σε έναν μαραθώνιο, είναι εντυπωσιακή.

Από εκεί και πέρα, το ρόστερ άλλαξε ως έναν βαθμό. Τρία προβλήματα είχε η Μάντσεστερ Σίτι. Το ένα ήταν η έλλειψη κλασικού φορ. Το έλυσε παίρνοντας ίσως ό,τι καλύτερο υπήρχε στην αγορά. Αποκτήθηκε ο Έρλινγκ Χάαλαντ αντί του Γκαμπριέλ Ζεσούς που πουλήθηκε στην Άρσεναλ. Το δεύτερο ήταν στη θέση του αμυντικού χαφ πίσω από τον Ρόντρι. Έφυγε ο Φερναντίνιο, πήγε ο Κάλβιν Φίλιπς. Πολύ καλή επιλογή, αρκεί να μείνει υγιής. Το τρίτο ήταν η θέση του αριστερού μπακ. Ο Ολεκσάντρ Ζιντσένκο έφυγε, αλλά ακόμη ο επόμενος δεν έχει βρεθεί γιατί η υπόθεση του Μαρκ Κουκουρέγια ναυάγησε. Ως αναβάθμιση μπορεί να θεωρηθεί η μεταγραφή του Στέφαν Ορτέγκα, ενώ ενσωματώθηκε και ο Χούιλιαν Άλβαρες. Θα λείψει ο Ραχίμ Στέρλινγκ, σημαντικό που έκλεισε η υπόθεση του Ριγιάν Μαχρέζ ανανεώνοντας.

Τι περιμένουμε να δούμε: Όλος ο πλανήτης εκτός απροόπτου θα παρακολουθεί τον Έρλινγκ Χάαλαντ, που τα κολλούσε για πλάκα σε Ζάλτσμπουργκ και Ντόρτμουντ. Άλλο επίπεδο, άλλες απαιτήσεις, αλλά και άλλοι συμπαίκτες!

Μπόρνμουθ

Τερμάτισε δεύτερη στην Championship, επιστρέφει στην Premier League μετά από μία διετία και φιλοδοξεί πως θα μείνει εκεί. Μόνο που δεν είναι εύκολο αυτό. Για κάθε ομάδα που ανεβαίνει, ο βασικός στόχος είναι ένας, η παραμονή. Χρειάζονται αρκετά για να επιτευχθεί αυτό. Καλές μεταγραφές και παίκτες που να γνωρίζουν την πρώτη κατηγορία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα καταφέρνουν και ορισμένα εξαιρετικά σύνολα. Το έκανε στο παρελθόν τη Μπόρνμουθ με τον Έντι Χάου, το είδαμε πέρυσι και με την Μπρέντφορντ. Μπορούν τα «κεράσια» να επαναλάβουν το κατόρθωμα άλλων ετών; Οι πιθανότητες είναι συντριπτικά εναντίον τους πάντως.

Το ρόστερ τους θυμίζει ομάδα της Championship. Οι παίκτες που γνωρίζουν από τόσο υψηλό επίπεδο είναι ελάχιστοι και ουδείς εξ αυτών έχει καταφέρει στο παρελθόν να κάνει τη διαφορά. Ο πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν Ντόμινικ Σολάνκε είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, καθώς κάποια χρόνια πριν ο ντόρος γύρω από το όνομά του ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Ο Ντέιβιντ Μπρουκς υπήρξε επίσης πολύ μεγάλο ταλέντο, αλλά ένα σοκαριστικό πρόβλημα υγείας τον πήγε πίσω, ενώ παίκτες όπως οι Φίλιπ Μπίλινγκ, Τζέφερσον Λέρμα, Τζούνιορ Στάνισλας και Λιούις Κουκ αποτελούν αξιόπιστες λύσεις. Ωστόσο, το ρόστερ ακόμα είναι ελλιπές κυρίως μεσοαμυντικά, ενώ θα χρειαστούν και 1-2 κινήσεις μπροστά με παίκτες που θα εξελιχθούν σε σημεία αναφοράς. Τουλάχιστον υπάρχει ένας καλός προπονητής στον πάγκο, ο Σκοτ Πάρκετ.

Τι περιμένουμε να δούμε: Για έναν παίκτη έχει δώσει λεφτά η Μπόρνμουθ, τον Μάρκους Ταβερνιέ. Στα 23 του ο Άγγλος εξτρέμ είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω και αυτή είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να διαπιστωθεί το ταβάνι του.

Μπράιτον

Έδωσε αρκετά λεφτά τα πρώτα δύο καλοκαίρια μετά την άνοδό της για να σταθεροποιηθεί στην Premier League. Τα κατάφερε και έκτοτε η Μπράιτον είναι αρκετά κοντρολαρισμένη. Έχει έναν κορμό, στηρίζεται συνήθως σε καλούς προπονητές, το πλάνο της είναι σαφές και όλο αυτό λειτουργεί. Πέρυσι έκανε την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της. Τερμάτισε ένατη, είχε 10 πόντους παραπάνω (51) από το προηγούμενο ρεκόρ συγκομιδής της και έσπασε το ρεκόρ τερμάτων της (42). Ο Γκρέιαμ Πότερ έχει δημιουργήσει ένα καλό σύνολο που στο φινάλε πετυχαίνει αυτό που θέλει. Ο στόχος και φέτος είναι η παραμονή με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος. Οι «γλάροι» εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βρουν ομάδες να βάλουν από κάτω. Συν τοις άλλοις, έχουν τον τρόπο τους να παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο και εκείνο που πρέπει να βελτιώσουν κάποια στιγμή, είναι η αποτελεσματικότητά τους. Χάνουν πολλά εύκολα γκολ με αποκορύφωμα τις εκτελέσεις πέναλτι.

Από εκεί και πέρα, έχουν μία πολύ σημαντική απώλεια και πιθανότατα σύντομα να ακολουθήσει και δεύτερη. Δεν θα καλυφθεί εύκολα το κενό του Ίβες Μπισούμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μαρκ Κουκουρέγια. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως ήταν οι παίκτες με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στο ρόστερ μαζί με τον Λεάντρο Τροσάρντ. Δύσκολο να βρεθούν ισάξιοι αντικαταστάτες. Έχουν αποκτηθεί ο φορ Χούλιο Ενσίσο και ο εξτρέμ Σάιμον Αντίνγκρα. Ουσιαστικά, δηλαδή, το βάρος έπεσε μπροστά προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στο γκολ. Εάν τα καταφέρουν αυτοί, η Μπράιτον δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Σημαντικό, βέβαια, θα είναι και το ποιοι θα αντικαταστήσουν τους Μπισούμα και Κουκουρέγια.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον διεθνή Παραγουανό Χούλιο Ενσίσο, τον παίκτη που έπεισε τους ανθρώπους της Μπράιτον ότι μπορεί να τους βοηθήσει να λύσουν ένα πρόβλημα που τους ταλαιπωρεί χρόνια τώρα.

Μπρέντφορντ

Ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περσινής σεζόν. Κατάφερε να σωθεί κόντρα στα προγνωστικά. Το κλειδί ήταν η εξαιρετική της οργάνωση ως κλαμπ, αυτή που την έκανε σταδιακά να ανεβαίνει επίπεδο. Όλα λειτουργούν ρολόι στη συγκεκριμένη ομάδα. Χωρίς τα πολλά λεφτά, αλλά με ξεκάθαρο πλάνο, η Μπρέντφορν σταδιακά εξελίσσεται. Ξεκίνησε ιδανικά, κάπου ήρθε η κατάρρευση και στη συνέχεια η μεταγραφή του Κρίστιαν Έρικσεν της έδωσε άλλον αέρα. Θα τα καταφέρει τη νέα σεζόν χωρίς τον Δανό; Ιδού το ερώτημα. Ήταν κομβικός στο εξάμηνο που έπαιξε προκειμένου να έρθει η παραμονή και η αισθητή αγωνιστική βελτίωση των «μελισσών».

Στην Premier League δεν είναι λίγες οι φορές που μία ομάδα ανεβαίνει από την Championship, εντυπωσιάζει την πρώτη χρονιά και υποβιβάζεται την επόμενη. Αυτό θέλει να αποφύγει η Μπρέντφορντ. Καθοριστικό είναι ότι κράτησε τον Ιβάν Τόνεϊ, όπως και σχεδόν κάθε άλλον σημαντικό περσινό παίκτη της. Στη συνέχεια έκανε κινήσεις που μπορούν να την αναβαθμίσουν. Ο Κιν Λιούις-Πότερ είναι ένας αρκετά ταλαντούχος εξτρέμ που εντυπωσίασε με τη Χαλ και ο Άαρον Χίκεϊ αποτελεί μία ακόμη επιλογή Βρετανού ποδοσφαιριστή, ενδεικτικό της φιλοσοφίας του κλαμπ. Αρκετά έξυπνες μεταγραφές και χωρίς κόστος αυτές των Μπεν Μι και Τόμας Στρακόσια. Ο πρώτος σίγουρα θα βοηθήσει αμυντικά, ο δεύτερος ίσως να κερδίσει τη μονομαχία κάτω από τα δοκάρια με τον κατά τα άλλα μέτριο πέρυσι Νταβίντ Ράγια. Αρκεί το βελτιωμένο ρόστερ για να έρθει η παραμονή;

Τι περιμένουμε να δούμε: Από τα νέα πρόσωπα εκείνος που ιντριγκάρει με το καλημέρα είναι ο Κιν Λιούις-Πότερ και φυσικά πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για το τι θα σκαρφιστούν φέτος ο Τόμας Φρανκ και οι συνεργάτες του.

Νιούκαστλ

Είναι η πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο, αλλά ακόμη κι έτσι θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει ευθέως ανταγωνιστική. Ο Έντι Χάου τη βελτίωσε θεαματικά σε συνδυασμό με τις μεταγραφές που έγιναν και φέτος ο στόχος είναι το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο να μπει στην πρώτη δεκάδα. Συνήθως όταν ξεκινούν τέτοια projects το βασικοί είναι το ποιοι θα τα τρέξουν. Η Νιούκαστλ γι’ αυτό επέλεξε τους Νταν Άσγουορθ (πρώην τεχνικό διευθυντή της Μπόρνμουθ) και Ντάρεν Ιλς, που ήταν στην Ατλάντα. Προς το παρόν «τρελές» μεταγραφές δεν έχουν γίνει. Μεσοαμυντικά «έδεσε» η ομάδα, αλλά μπροστά είναι απαραίτητες κάποιες επιπλέον κινήσεις.

Όσοι έφυγαν, δεν ήταν στα πλάνα του Χάου. Αγοράστηκε ο Ματ Τάργκετ, ενώ αποκτήθηκαν ακόμη οι Νικ Πόουπ και Σβεν Μπότμαν. Εξαιρετικές επιλογές και οι δύο. Για πολλούς ως μεταγραφές πιάνονται και εκείνοι που πήγαν τον Ιανουάριο. Ο Μπρούνο Γκιμαράες με προετοιμασία θα είναι καλύτερος, ο Κίεραν Τρίπιερ, που είχε έναν τραυματισμό, θα προσφέρει περισσότερα. Κάλουμ Γουίλσον, Ράιαν Φρέιζερ και Ζοέλιντον είναι παίκτες που θα ταλαιπωρήσουν τις αντίπαλες άμυνες, αλλά μόνο ο Αλάν Σεν Μαξιμέν μπορεί να κάνει τη διαφορά και χρειάζεται συμπαραστάτες. Το ψάχνουν οι «μάγκπις» για δύο καλές κινήσεις και εάν τις κάνουν, θα έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως μπορούν να παλέψουν και για την επτάδα. Η είσοδος σε αυτή βγάζει υπό προϋποθέσεις στην Ευρώπη.

Τι περιμένουμε να δούμε: Ακούστηκε για αρκετές ομάδες της Premier League στο παρελθόν και ήρθε η στιγμή να δούμε στα αγγλικά γήπεδα τον Σβεν Μπότμαν, τον Ολλανδό αμυντικό που συνοδεύουν πολύ καλές συστάσεις.

Στην Premier League ο Στίβεν Μπότμαν

Νότιγχαμ Φόρεστ

Πάντα είναι ωραίο να βλέπεις ιστορικές ομάδες να επιστρέφουν στην Premier League. Αρκετοί χάρηκαν όταν γύρισε η Λιντς, το ίδιο τώρα και με τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Φυσικά όταν απουσιάζεις από το κορυφαίο επίπεδο από το 1999, ο αρχικός στόχος μόνο ένας μπορεί να είναι, η παραμονή. Ξόδεψε περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ομάδα που ανέβηκε από την Championship. Αυτό δείχνει τις φιλοδοξίες της, αλλά και τα κενά που έπρεπε να καλύψει. Μπόρνμουθ και Φούλαμ είχαν κάποιους παίκτες που γνώριζαν αυτό το επίπεδο. Αντιθέτως, ο Στιβ Κούπερ είχε στα χέρια του ένα ρόστερ που χρειαζόταν σημαντική ενίσχυση, όπως και έγινε.

Περίπου 100.000.000 ευρώ δόθηκαν για να αποκτηθούν οι Ταϊβό Αβονίγι, Νέκο Γουίλιαμς, Ορέλ Μανγκαλά, Μούσα Νιακατέ, Γιουλιάν Μπιανκόν, Ομάρ Ρίτσαρντς, Λιούις Ο’ Μπράιεν, Χάρι Τόφολο, Μπράντον Αγκιλέρα, Τζέσι Λίνγκαρντ, Γουέιν Χένεσεϊ και Ντιν Χέντερσον. Ουσιαστικά θα χτιστεί μία νέα ομάδα, αφού αρκετοί από όσους αναφέραμε, θα πάρουν φανέλα βασικού. Ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει για να παρουσιάσει ένα ομοιογενές σύνολο ο Κούπερ, ο οποίος έχει τις ικανότητες, αλλά όχι τις παραστάσεις από την Premier League. Παίκτες όπως οι Μπρις Σαμπά και Τζεντ Σπενς αποτελούν σημαντικές απώλειες, αλλά οι αντικαταστάτες τους είναι ενδιαφέρουσες επιλογές. Γι’ αυτό και εκτός από τον ενθουσιασμό για την επιστροφή στα σαλόνια, υπάρχει και μία αισιοδοξία πως στο φινάλε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του θα χαμογελούν.

Τι περιμένουμε να δούμε: Είναι η σημαντικότερη μεταγραφή της Νότιγχαμ Φόρεστ, εκείνος που θα κάνει κάτι που δεν συνήθιζε έως τώρα στην καριέρα του, να ηγηθεί. Το πακέτο το έχει ο Τζέσι Λίνγκαρντ για να τα καταφέρει.

Σαουθάμπτον

Είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Το έδειξε πέρυσι. Για ένα χρονικό διάστημα «πετούσε». Ειδικά στο γήπεδό της ήταν εξαιρετική. Έβγαζαν ενέργεια οι παίκτες της, πίεζαν ψηλά, έπαιζαν γρήγορα. Κάποια στιγμή δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Ωστόσο, υπήρχαν χειρότεροι και τερμάτισε 15η. Χωρίς να εντυπωσιάσει πάντως. Φέτος φιλοδοξεί και πάλι να σωθεί χωρίς να έχει ιδιαίτερες περιπέτειες. Δεν είναι απλό το να τα καταφέρει. Το ρόστερ της δεν άλλαξε πολύ. Ο Ραλφ Χάζενχουτλ είναι ένας αρκετά καλός προπονητής και οι «Άγιοι» με εκείνον στον πάγκο μόνο βαρετοί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Το στυλ παιχνιδιού του με την πίεση ψηλά είναι ελκυστικό στο μάτι, αλλά κάποιες φορές και ικανό να οδηγήσει σε διασυρμούς.

Από εκεί και πέρα, δεν έχει χαθεί κανείς από τους σημαντικούς ποδοσφαιριστές προς το παρόν. Παρά τα όσα ακούστηκαν, ο αρχηγός και πιο σταθερός παίκτης Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ παρέμεινε, όπως και οι Μοχάμεντ Σαλισού, Κάιλ Γουόκερ-Πίτερς και Τσε Άνταμς. Ο τελευταίος χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια. Θα έπρεπε να γίνουν 1-2 επιπλέον κινήσεις μπροστά, ειδικά από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Αρμάντο Μπρόγια. Τέσσερις από τις έξι μεταγραφές έχουν μέσο όρο ηλικίας κάτι περισσότερο από 19 χρόνια ζωής και το πώς θα λειτουργήσει αυτό είναι περίεργο. Εξαιρέσεις αποτελούν ο 25χρονος τερματοφύλακας Ματέους Λις και ο 25χρονος χαφ Τζο Αρίμπο.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον διεθνή Νιγηριανό και φιναλίστ του Europa League με τη Ρέιντζερς Τζο Άριμπο, ο οποίος ήταν εξαιρετικός πέρυσι και πήρε την ευκαιρία για να κάνει το παραπάνω βήμα στην καριέρα του.

Τότεναμ

Όσο υπάρχουν οι Χάρι Κέιν και Σον Χιουνγκ-Μιν, μπορεί να ελπίζει για το καλύτερο δυνατό. Η τετράδα, βέβαια, φαντάζει το ταβάνι της. Πέρυσι τα κατάφερε. Μπορεί να το επαναλάβει και φέτος. Εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το δίδυμο που αναφέραμε, ενώ το μυστικό της επιτυχίας στο δεύτερο μισό της σεζόν ήταν πως βρέθηκε και συμπαραστάτης, ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι. Ο Σουηδός «κόλλησε» εξαιρετικά και η τριπλέτα που σχηματίστηκε, δημιούργησε προβλήματα σχεδόν σε κάθε άμυνα. Τώρα που θα υπάρχει από την πρεμιέρα ο 22χρονος, στην Τότεναμ έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Προσθέστε σε αυτό ότι ο Αντόνιο Κόντε θα έχει φέρει την ομάδα στα μέτρα του έχοντας κάνει την προετοιμασία.

Στο μεταγραφικό παζάρι τα «σπιρούνια» ήταν αρκετά ενεργά συγκριτικά με ό,τι μας έχουν συνηθίσει. Προφανώς οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί στον Ιταλό τεχνικό, τηρήθηκαν. Αποκτήθηκε ο Ριτσάρλισον, καθώς χρειαζόταν μία ακόμη επιλογή στην επίθεση. Καλός παίκτης ο Βραζιλιάνος, αν κοντρολάρει τον εαυτό του. Στα χαφ προστέθηκε ο Ίβες Μπισούμα, ο οποίος έχει στοιχεία που έλειπαν από τους υπόλοιπους, ενώ ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και η μεταγραφή του Τζεντ Σπενς, του καλύτερου δεξιού μπακ της περσινής Championship. Για το αριστερό άκρο αποκτήθηκε ο Ιβάν Πέρισιτς, ενώ έγιναν και οι μεταγραφές των Φρέιζερ Φόρστερ και Κλεμέν Λενγκλέ. Το ρόστερ άρχισε να γεμίζει χωρίς αυτό να σημαίνει πως η μάχη για την τετράδα θα είναι εύκολη.

Τι περιμένουμε να δούμε: Ριτσάρλισον και Μπισούμα φαινόταν ότι είναι για μεγαλύτερες ομάδες, αλλά αξίζει κανείς να προσέξει τον νεαρό Τζεντ Σπενς που δείχνει να έχει πολύ ψηλό ταβάνι.

Τσέλσι

Πέρυσι έχασε δύο τρόπαια στα πέναλτι. Φέτος φιλοδοξεί να σηκώσει τουλάχιστον μία κούπα. Στα νοκ άουτ ήταν και αναμένεται να συνεχίσει να είναι καλή η Τσέλσι. Ωστόσο, με τέτοιο στυλ παιχνιδιού, δεν είναι εύκολο να κατακτήσεις πρωτάθλημα. Ξεκινάει ως τρίτο φαβορί πίσω από τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Μπορεί να τις προσπεράσει; Σε βάθος χρόνου αυτό επιθυμεί η νέα διοίκηση. Στη μετά Ρόμαν Αμπράμοβιτς εποχή είναι λογικό να γίνουν και αρκετές αλλαγές. Ο Τοντ Μπέλι έχει αποφασίσει να δώσε την μπαγκέτα στον Τόμας Τούχελ και στο ρόστερ γίνονται σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Ραχίμ Στέρλινγκ, Καλιντού Κουλιμπαλί και Μαρκ Κουκουρέγια αποκτήθηκαν, Κάρνεϊ Τσουκουεμέκα και Γκάμπριελ Σλόνινα είναι κινήσεις με φόντο το μέλλον, ενώ θα γίνουν και άλλες μεταγραφές. Έφυγαν οι Αντόνιο Ρούντιγκερ και Αντρέας Κρίστενσεν, ενώ δόθηκε δανεικός και ο Ρομέλου Λουκάκου. Παρά τη φυγή του τελευταίου, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση απόκτησης φορ. Μόνο με τον Κάι Χάβερτς, πάντως, δεν θα βγει η χρονιά. Μετά την εξαιρετική σεζόν που έκανε πέρυσι ο Κόνορ Γκάλαχερ, οι Λονδρέζοι αποκτούν μία έξτρα επιλογή στα χαφ, αλλά θα πρέπει οι Ενγκολό Καντέ και Ζορζίνιο να δώσουν περισσότερα. Κυρίως να μείνει υγιής ο πρώτος. Με αυτόν είναι άλλη ομάδα η Τσέλσι. Το ρόστερ δεν μπορεί να κριθεί από τώρα γιατί σίγουρα θα γίνουν προσθήκες. Παρόλα αυτά απαιτείται μία υπέρβαση για να πάει το τρόπαιο της Premier League στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Τι περιμένουμε να δούμε: Για χρόνια ο Καλιντού Κουλιμπαλί ακουγόταν για διάφορες ομάδες και ήρθε η στιγμή να αποδείξει έστω και σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Στην Premier League o Καλιντού Κουλιμπαλί

Φούλαμ

Η επιτομή του ποδοσφαιρικού ασανσέρ είναι οι «κότατζερς». Την τελευταία πενταετία μετρούν τρεις ανόδους και δύο υποβιβασμούς. Με το που ανέβηκαν το 2018 στην Premier League, αποχαιρέτησαν αμέσως όπως και δύο χρόνια αργότερα. Το θέμα είναι να μην τριτώσει. Σίγουρα θα χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για να έρθει η παραμονή. Δεν είναι εύκολο να το καταφέρουν λόγω του στυλ παιχνιδιού τους. Χτίστηκαν για να παίζουν ποδόσφαιρο, να σκοράρουν, να επιτίθενται. Στην Championship αυτό το στυλ βόλεψε. Η Φούλαμ δεν συνάντησε αντίσταση. Διέλυε τους αντιπάλους της. Σκόραρε 106 γκολ και έγινε η πρώτη ομάδα που πιάνει τριψήφιο αριθμό τερμάτων μετά το 2002 και τη Μάντσεστερ Σίτι (108).

Φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Αλεκσάντρ Μίτροβιτς με 43 τέρματα. Αυτό που γίνεται με τον Σέρβο, είναι άξιο απορίας. Στην Championship δεν σταματιέται, στην Premier League εξαφανίζεται. Εάν βρίσκει δίχτυα, όλα γίνονται, αλλιώς μάλλον θα καταδικάσει τους Λονδρέζους. Ένας από τους παίκτες που τον τροφοδοτούσαν ήταν ο Φάμπιο Καρβάλιο. Σημαντική η απουσία του νεαρού που πήγε στη Λίβερπουλ. Έφυγαν και παίκτες που είχε κλείσει ο κύκλος τους (όπως οι Ανγκισά και Σερί), ενώ αποκτήθηκαν οι Ζοάο Παλίνια, Αντρέας Περέιρα, Μάρον Σόλομον, Κέβιν Μπαμπού και Μπερντ Λένο. Ο Μάρκο Σίλβα είναι ένας αποδεδειγμένα καλός προπονητής, αλλά θα χρειαστούν υπερβάσεις και από πλευράς του.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Ζοάο Παλίνια, τον διεθνή Πορτογάλο χαφ που με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας τα προηγούμενα χρόνια κατέκτησε πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και Σουπερ Καπ Πορτογαλίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Premier League 2022-23: Όσα αξίζει να δείτε φέτος και τι να περιμένετε από κάθε ομάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.