ΑΓΓΛΙΑ

Premier League: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη φετινή σεζόν

Οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων για τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν και ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει η Premier League. Πέρυσι με εξαίρεση τον πρωταθλητή το ενδιαφέρον για όλα τα υπόλοιπα μέτωπα ήταν ανοιχτό έως το φινάλε. Φέτος ενδεχομένως να είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως θα είναι και πάλι αρκετά δύσκολο να σπάσει το...
Premier League: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη φετινή σεζόν

Οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων για τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν και ήρθε η στιγμή να ξεκινήσει η Premier League. Πέρυσι με εξαίρεση τον πρωταθλητή το ενδιαφέρον για όλα τα υπόλοιπα μέτωπα ήταν ανοιχτό έως το φινάλε. Φέτος ενδεχομένως να είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως θα είναι και πάλι αρκετά δύσκολο να σπάσει το δίδυμο των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Είναι σαφής η απόσταση από τους υπόλοιπους όσο και εάν βελτιώθηκε από το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν και μετά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όσο και εάν ενισχύθηκε η Τσέλσι. Η Premier League δύσκολα θα πέσει στα χέρια κάποιου άλλου, αλλά ενδεχομένως να μη δούμε τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πρώτους δύο και τους υπόλοιπους.

Άρσεναλ, Τότεναμ και Έβερτον αναμένονται καλύτερες, ενώ ερωτηματικό είναι το εάν θα καταφέρει να κάνει δεύτερη τόσο καλή σεζόν η Λέστερ, η οποία θα έχει και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η Γουλβς θα είναι και πάλι στις καλές ομάδες, ενδεχομένως και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Λίγο πολύ οι υπόλοιπες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Μπορεί η Μπέρνλι ή η Γουέστ Χαμ στα χαρτιά να είναι ελαφρώς καλύτερες, όμως, πολλές φορές από λεπτομέρειες μπλέκει κανείς στη ζώνη του υποβιβασμού. Οι τρεις που ανέβηκαν, η Άστον Βίλα και η Μπράιτον θεωρητικά είναι η πεντάδα που θα ζοριστεί αρκετά. Παρεμπιπτόντως, είναι αναμφίβολα ωραίο να βλέπεις ξανά στην Premier League τη Λιντς, η οποία στον πάγκο της έχει τον Μαρσέλο Μπιέλσα.

Πάμε να δούμε την κάθε ομάδα ξεχωριστά, έχοντας κάτι στο μυαλό μας. Πολλές ομάδες έως τώρα έχουν κάνει ελάχιστες προσθήκες. Οι μεταγραφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και όταν αυτό συμβεί ενδεχομένως να έχουν αλλάξει οι ισορροπίες κυρίως στις μικρομεσαίες ομάδες. Μπόνους το τι αξίζει να προσέξετε και τι προτείνει η γνωστή ιστοσελίδα whoscored.com.

Premier League: Η ανάλυση των 20 μονομάχων

Άρσεναλ

Τελείωσε τη σεζόν με τίτλο και έτσι ξεκίνησε και τη φετινή. Με τον Μικέλ Αρτέτα στον πάγκο της κάτι δείχνει να αλλάζει. Έχει ακόμα χτυπητές αδυναμίες, αλλά βρίσκει πλέον τον τρόπο να παίρνει και σημαντικές νίκες σε μεγάλα ματς. Όλα δείχνουν ότι ο Ομπαμεγιάνγκ θα ανανεώσει και αυτό θα δώσει ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση σε όλους στο κλαμπ. Την έχουν ανάγκη στη νέα προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει. Ποιος μπορεί να είναι ο φετινός στόχος; Υποθετικά η τετράδα. Ρεαλιστικά δεν είναι φαβορί η Άρσεναλ, αλλά θα το παλέψει. Ερωτηματικό το πόσο σταθερή μπορεί να παρουσιαστεί ώστε να αποφύγει τις πολλές γκέλες.

Έγινε η αγορά του Πάμπλο Μάρι, ενώ τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν για τον Γκαμπριέλ Μαγκαλάες. Βραζιλιάνοι στόπερ και οι δύο, όπως και ο Νταβίντ Λουίζ. Στο κέντρο της άμυνας είναι αναγκαίο να υπάρχει σιγουριά. Να δούμε εάν το καταφέρει ο Μαγκαλάες γιατί ακόμα και ο Λουίζ έχει προβλήματα. Ο Ουίλιαν θα δώσει κάποιες λύσεις μεσοεπιθετικά, ενώ έχοντας παραστάσεις από πέρυσι θα είναι καλύτεροι και οι Σάκα, Ενκέτια. Πεπέ και Λακαζέτ πρέπει να προσφέρουν περισσότερα εάν οι Λονδρέζοι θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω στην Premier League. Οι «κανονιέρηδες» διαθέτουν αρκετούς παίκτες-στοιχήματα, όπως οι Εζίλ, Θεμπάγιος και Τορέιρα. Εάν εκείνοι κάνουν μία καλή σεζόν, όλα θα αλλάξουν.

Τι περιμένουμε να δούμε: Σίγουρα τον Μαγκαλάες, αλλά και τον Πεπέ. Η πρώτη χρονιά είναι πάντα δύσκολη. Ήρθε η ευκαιρία του να δείξει εάν είναι γι’ αυτό το επίπεδο.

Άστον Βίλα

Από τις χειρότερες ομάδες της περσινής σεζόν. Ίσως χειρότερη και από την Μπόρνμουθ που τελικά υποβιβάστηκε. Σώθηκε πάντως. Ο Ντιν Σμιθ είχε πει ότι «εάν παραμείνουμε στην κατηγορία, έχουμε σίγουρα τη δύναμη για να ανταγωνιστούμε του χρόνου κάποιες ομάδες». Μένει να το αποδείξει. Με τόσα κενά που έχει στο ρόστερ της και κυρίως μεταξύ των γραμμών της η Άστον Βίλα, θα χρειαστεί να βελτιώσει πολλά για να εξασφαλίσει την παραμονή της. Και προς το παρόν οι μεγαλύτερες αλλαγές έχουν γίνει εκτός των τεσσάρων γραμμών. Έφυγε ο Χεσούς Γκαρσία Πίταρτς και προσελήφθη για τη θέση του αθλητικού διευθυντή ο Γιόχαν Λάνγκε από την Κοπεγχάγη, ενώ βοηθός προπονητή θα είναι στο εξής ο Κρεγκ Σέξπιρ. Ο γνωστός, που ήταν στη Λέστερ βοηθός του Ρανιέρι και μετέπειτα προπονητής.

Μεταγραφικά, οι «χωριάτες» τίναξαν την μπάνκα στον αέρα αποκτώντας τον Όλι Γουάτκινς. Πρόκειται για Άγγλο φορ που έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία τους. Με τις επιδόσεις των περσινών επιθετικών τους, είναι απαραίτητο να βγει αυτή η κίνηση για να μην έχουν νέα προβλήματα στο σκοράρισμα. Θα χρειαστεί ακόμη τερματοφύλακας γιατί ο Χίτον είναι τραυματίας και ένας παίκτης που θα δώσει στηρίγματα στον Γκρίλις. Ο ΜακΓκίν τον πρώτων μηνών ήταν εξαιρετικός, αλλά μετά εξαφανίστηκε. Με τον Σκωτσέζο ανεβασμένο και τους Χούριχεϊν και Τρεζεγκέ πιο συνεπείς, κάτι γίνεται.

Τι περιμένουμε να δούμε: Μία πραγματικά καλή χρονιά από τον Γκρίλις, αυτή που θα του χαρίσει τη μεταγραφή που βάσει ταλέντου αξίζει.

Γουέστ Μπρομ

Δύο χρόνια πριν υποβιβάστηκε ως ουραγός. Πέρυσι τερμάτισε δεύτερη, αν και έκανε πολύ κακό φινάλε στη σεζόν (τρεις νίκες στα τελευταία 13 ματς), ανέβηκε και θα δώσει τη δική της μάχη για να παραμείνει στην Premier League. Σε πρώτη φάση φαίνεται πως ξεκινάει με σημαντικό μειονέκτημα. Σχεδόν όλες οι ομάδες είναι καλύτερες. Είναι πολλοί οι παίκτες που δεν έχουν παραστάσεις από την κατηγορία και αυτό συνήθως δεν βγαίνει σε καλό. Υπάρχουν και γνώριμες φιγούρες όπως ο αρχηγός Λίβερμορ και οι Ρόμπινσον, Ντιανγκανά, Όσιν και Ρόμπσον-Κανού, αλλά δύσκολα κάποιος εξ αυτών να κάνει τη διαφορά. Εξαίρεση ίσως ο Όστιν, ο οποίος όταν αντέχουν τα γόνατά του και βρίσκει φόρμα, μπορεί να σκοράρει σε σερί παιχνίδια.

Όταν η πιο ακριβή μεταγραφή μέχρι τώρα είναι ο Ντιανγκανά, που δεν ξεχώρισε στη Γουέστ Χαμ, αντιλαμβάνεται κανείς πως υπάρχει συγκεκριμένο ταβάνι ποιοτικά. Και το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως αυτό το ρόστερ θα το διαχειριστεί ο Σλάβεν Μπίλιτς. Ναι, αυτός ανέβασε τη Γουέστ Μπρομ, αλλά τον έχουμε δει στο παρελθόν στη Γουέστ Χαμ να κάνει απίθανα πράγματα. Αναμένεται να γίνουν κάποιες ακόμη μεταγραφές και από αυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το εάν θα αυξηθούν οι πιθανότητες παραμονής της στην κατηγορία.

Τι περιμένουμε να δούμε: Το ενδιαφέρον στρέφεται στον Ματέους Περέιρα, τον Βραζιλιάνο που πέρυσι στην Championship έβγαλε οκτώ γκολ και μοίρασε 16 ασίστ!

Γουέστ Χαμ

Είναι μία ομάδα με καλούς παίκτες, χωρίς συνοχή και δέσιμο. Κάποια αφορμή βρίσκεται συνήθως για να φαγωθούν μεταξύ τους οι άνθρωποι του κλαμπ. Φέτος ήταν η πώληση του Ντιανγκανά. Το ξεκατίνιασμα στα social media έκανε κρότο. Το ξεκίνησε ο αρχηγός Νομπλ και ακολούθησαν οι Ράις και Γουίλσιρ. Μόνο καλό δεν έκανε η όλη ιστορία στους Λονδρέζους, οι οποίοι ετοιμάζονται να δώσουν μάχη για άλλη μία σεζόν προκειμένου να παραμείνουν στην κατηγορία. Σε αντίθεση με άλλα καλοκαίρια, μάλιστα, δεν έχουν δοθεί χρήματα φέτος. Ο λόγος είναι πως ειδικά οι Μανουέλ Πελεγκρίνι και Μάριο Ουσίγιος ξόδεψαν αλόγιστα και τώρα γίνεται μία προσπάθεια εξορθολογισμού.

Με τους Αντόνιο, Αλέρ, Σνόντγκρας, Γιαρμολένκο, Φελίπε Άντερσον, Λανσίνι και Φορνάλς κάθε ομάδα τέτοιου βεληνεκούς της Premier League θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη μεσοεπιθετικά. Το πρόβλημα είναι στα μετόπισθεν. Εκεί που η Γουέστ Χαμ τα τελευταία χρόνια πονάει πολύ. Καλός ο Φαμπιάνσκι, αλλά με αυτή την αμυντική λειτουργία διαρκώς εκτίθεται. Μοναδική αγορά έως τώρα ο Σούτσεκ, που έπαιζε ως δανεικός από τον Ιανουάριο. Συνθέτει ένα καλό δίδυμο στα χαφ με τον Ράις και ίσως έτσι συμμαζευτεί η κατάσταση αμυντικά. Πρέπει, όμως, να αποκτηθεί και στόπερ που να μην είναι τόσο αργός όσο οι υπόλοιποι. Ποιότητα υπάρχει, αλλά τα «σφυριά» δεν αποπνέουν υγεία, ενώ έχουν και έναν προπονητή ξεπερασμένο, τον Ντέιβιντ Μόγιες. Αν καταφέρουν να σωθούν; Βάσει υλικού θα είναι κατόρθωμα να υποβιβαστούν.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Μόγιες να παίρνει επιτέλους το 100% από τους μεσοεπιθετικούς του. Κανονικά παίκτες όπως οι Φελίπε Άντερσον, Αντόνιο και Αλέρ θα έπρεπε να προκαλούν προβλήματα σε κάθε άμυνα.

Γουλβς

Πολλοί την έμαθαν από τα ματς με τον Ολυμπιακό. Δεν ήταν τόσο καλή εκεί. Γενικότερα οι «λύκοι» μετά την καραντίνα δεν έβγαλαν το ίδιο πρόσωπο. Παραμένουν, πάντως, από τις καλές ομάδες της Premier League. Ο στόχος θα είναι και φέτος το πλασάρισμα στη δεκάδα. Από εκεί και πέρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν θα είναι εύκολο να τα καταφέρουν, αλλά πιθανότατα θα παλέψουν μέχρι τέλους με την ίδια δοκιμασμένη συνταγή. Η τριάδα στην άμυνα δεν θα αλλάξει, ενώ ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο είναι από τους προπονητές που πορεύεται με την ίδια ενδεκάδα σχεδόν σε κάθε ματς. Παρεμπιπτόντως προς το παρόν δεν επεκτείνει το συμβόλαιό του, το οποίο εκπνέει σε έναν χρόνο.

Θετικό ότι δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά ματς φέτος, αν και συνολικά το διαχειρίστηκε καλά η Γουλβς πέρυσι. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς θα καλυφθεί το κενό του Ντόχερτι. Δεν ήταν ένα απλό δεξί μπακ αλλά ένας από τους πιο κομβικούς επιθετικά παίκτες των «λύκων». Ελάχιστα δεξιά μπακ είναι τόσο σημαντικά σε μία ομάδα. Πλην του Άρνολντ της Λίβερπουλ ενδεχομένως να μην υπήρχε άλλος με τέτοια επιρροή. Οι υπόλοιποι έμειναν, ενώ πουλήθηκε και ο Έλντερ Κόστα. Με τα δικά του χρήματα και του Ντόχερτι έγινε η υπέρβαση για τον Φάμπιο Σίλβα. Ένας ακόμη ταλαντούχος Πορτογάλος για μπροστά και… πακέτο πήγε και ο Βιτίνια δανεικός. Αποκτήθηκε και ο Μαρσάλ λόγω για να δώσει λύσεις στα μετόπισθεν λόγω και του τραυματισμού του Γιόνι Κάστρο, ενώ το κουπί κυρίως θα τραβήξουν ξανά οι γνωστοί με πρώτους τους Χιμένες και Τραορέ.

Τι περιμένουμε να δούμε: Καμία ομάδα στην Αγγλία δεν ξέρει την αγορά της Πορτογαλίας όπως η Γουλβς. Όταν, λοιπόν, δίνει 40.000.000 ευρώ για τον 18χρονο Φάμπιο Σίλβα πάει να πει ότι υπάρχει λόγος. Τον έχουμε ήδη λοκάρει και περιμένουμε.

Έβερτον

Κάθε χρόνο και ένα νέο ξεκίνημα. Από τη στιγμή που άλλαξε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και άρχισαν να δίνονται χρήματα για μεταγραφές τα λάθη διαδέχονται το ένα το άλλο. Ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο πέμπτος προπονητής σε αυτό το χρονικό διάστημα. Όταν τον ακούς, λοιπόν, να λέει ότι «πρέπει να ενισχυθούμε παντού» σημαίνει ότι κάτι δεν έγινε σωστά τα προηγούμενα χρόνια. Φαίνεται και από το πώς πήγε η Έβερτον και σε ποια θέση τερμάτιζε. Ο φετινός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την αποφυγή της μετριότητας και την επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εφικτό θεωρητικά με το ρόστερ που έχουν τα «ζαχαρωτά», αλλά και δύσκολο. Ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος αφού εκτός των έξι υπάρχουν οι Γουλβς, Λέστερ και η οποιαδήποτε έκπληξη ξεπεταχτεί.

Απώλειες σημαντικές δεν υπήρξαν. Ο Σναϊντερλίν δεν έπιασε ποτέ, ο Σιντιμπέ γύρισε στη Μονακό και ο Μπέινς σταμάτησε. Ίσως στα αποδυτήρια φανεί η απουσία του τελευταίου. Δεν έχει πολλούς παίκτες-προσωπικότητες η Έβερτον. Το μεγάλο της πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν έχει και παίκτες να σκοράρουν. Από 13 γκολ οι Ριτσάρλισον και Κάλβερτ-Λιούιν πέρυσι και ο τρίτος (Μπερνάρντ) είχε τρία! Πολύ καλές οι προσθήκες των Ντουκουρέ και Άλαν, ενώ μαζί με τον Χάμες Ροντρίγκες θα συνθέσουν μία νέα τριάδα στο κέντρο. Ίσως αυτό να είναι το κλειδί για μία καλύτερη επόμενη ημέρα. Θα χρειαστεί και κάτι ακόμη πάντως.

Τι περιμένουμε να δούμε: Την πρώτη σεζόν του Χάμες Ροντρίγκες στην Premier League. Η προσαρμογή στην Αγγλία για τέτοιους παίκτες δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά έχει έναν προπονητή που τον στηρίζει και τον πιστεύει πάρα πολύ.

Κρίσταλ Πάλας

Από τις πλέον βαρετές ομάδες του πρωταθλήματος. Έχει έναν μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού, δεν διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό το ρόστερ της κάθε καλοκαίρι και πορεύεται με έναν σταθερά παρωχημένο προπονητή. Παρόλα αυτά ο Ρόι Χόντσον βρίσκει τον τρόπο με σχετική άνεση να κρατάει την ομάδα του στην Premier League. Δεν είναι εύκολο, αν δει κανείς το ρόστερ της Κρίσταλ Πάλας. Βέβαια, είναι η ένατη ομάδα σε αμοιβές ποδοσφαιριστών. Εντυπωσιακό δεδομένης της ποιότητας που έχει. Παίζει κλειστά, γκολ βάζει με μεγάλη δυσκολία και περιμένει σχεδόν τα πάντα μεσοεπιθετικά από τον Ζαχά και τα στημένα.

Αφού αναφερθήκαμε στον Ιβοριανό να σημειωθεί ότι έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει. Με νύχια και με δόντια φαίνεται πως για ακόμη μία σεζόν οι «αετοί» προσπαθούν να τον κρατήσουν. Θα είναι η καλύτερη μεταγραφή τους, εάν το κάνουν και καταστροφή σε περίπτωση που αποχωρήσει. Κατά τα άλλα έκαναν την πιο ακριβή τους προσθήκη της τελευταίας τριετίας με τον Έζε της ΚΠΡ ευελπιστώντας πως θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο επιθετικοί και απρόβλεπτοι. Τέλος, οι Λονδρέζοι πέρυσι τελείωσαν το πρωτάθλημα με πρώτο σκόρερ τον Αγιού τον εννιά γκολ. Αυτό τα λέει όλα για το πρόβλημα που υπάρχει μπροστά. Και εάν δεν το λύσει ο νεοαποκτηθείς Μπατσουαγί η χρονιά θα είναι αρκετά ζόρικη.

Τι περιμένουμε να δούμε: Ακούγονται πολύ καλά λόγια για τον Έζε. Πέρυσι το κοντέρ στην Championship έγραψε 14 γκολ και οκτώ ασίστ. Έχει σίγουρα την προσοχή μας.

Λέστερ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Μπρένταν Ρότζερς θα παρουσιάσει ξανά μία καλή ομάδα. Το θέμα, όμως, είναι να καταφέρει να ξεκινήσει καλά. Γιατί μετά την περσινή καθίζηση (τέσσερις νίκες στα 17 τελευταία ματς) και την απώλεια της τέταρτης θέσης, ενδεχομένως η ψυχολογία των παικτών του να είναι εύθραυστη. Προσθέστε φέτος και το Europa League. Το επιπλέον ματς μέσα στη σεζόν δεν θα βγει αναίμακτα γιατί το ρόστερ των «αλεπούδων» δεν είναι και τόσο μεγάλο. Πέρυσι λιγότερες αλλαγές έκαναν μόνο οι Σον Ντάις και Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Η Ευρώπη, όμως, ίσως περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η είσοδος στη δεκάδα φαντάζει ως το επικρατέστερο σενάριο, αλλά το πόσο ψηλότερα θα πάει η Λέστερ, θα εξαρτηθεί από τους παίκτες-κλειδιά που έχει. Με Βάρντι, Μάντισον και Τίλεμανς καλά, όλα γίνονται.

Κενά υπάρχουν στο ρόστερ, αλλά μεταγραφές δεν έχουν κλείσει. Για την ακρίβεια αποκτήθηκε μόνο ο Καστάν. Πρόκειται για δεξιό μπακ, που παίζει θεωρητικά και αριστερά. Ένας για δύο θέσεις; Πουλήθηκε ο Τσίλγουελ στην Τσέλσι, ενώ στο άλλο άκρο της άμυνας ο πολύ καλός Ρικάρντο Περέιρα παραμένει εκτός με σοβαρό τραυματισμό. Οι νεαροί Τόμας και Τζάστιν θα πάρουν κάποιες ευκαιρίες, ενώ θα χρειαστεί να είναι πιο σταθεροί οι Μπαρνς και Αγιόθε Πέρεθ.

Τι περιμένουμε να δούμε: Πώς θα καλυφθεί το κενό του Τσίλγουελ, τον Καστάν που αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα και τη διαχείριση του Ρότζερς με τα ευρωπαϊκά ματς.

Λίβερπουλ

Πήρε πέρυσι το πολυπόθητο πρωτάθλημα με εμφατικό τρόπο και φέτος θα κληθεί για πρώτη φορά να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Αν και ο Γιούργκεν Κλοπ είπε πως «δεν θα υπερασπιστούμε τίποτα, θα επιτεθούμε». Θα κοντραριστεί πιθανότατα με τη Μάντσεστερ Σίτι και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να κάνει τρίτη σχεδόν αλάνθαστη σεζόν. Την πρώτη έφτασε τους 97 βαθμούς χάνοντας το πρωτάθλημα, τη δεύτερη τους 99 φρενάροντας μάλιστα μετά την καραντίνα. Φέτος; Η Σίτι δεν μπόρεσε πέρυσι να πάει για τρίτη σερί σεζόν τόσο ψηλά, η Λίβερπουλ; Αυτό περιμένουμε να δούμε έχοντας στο μυαλό μας ότι μιλάμε για την ίδια ομάδα. Μεταγραφές, άλλωστε, για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγιναν.

Πλην του Τσιμίκα, φυσικά, ο οποίος θα δώσει ορισμένες ανάσες στον Ρόμπερτσον. Άντε να πιάσουμε ως… μεταγραφή και τον Μιναμίνο. Συνεπώς, οι ίδιοι θα πρέπει να τραβήξουν και πάλι το κουπί. Ενδεχομένως και να τα καταφέρουν, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Ο Λόβρεν έφυγε και με τους Γκόμεζ και Ματίπ να βγάζουν τραυματισμούς η λογική λέει πως πρέπει να αποκτηθεί στόπερ, ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα στα χαφ. Θα φύγει ο Βαϊνάλντουμ για να αποκτηθεί ο Τιάγκο Αλκάνταρα ή τελικώς δεν θα υπάρξουν αλλαγές εκεί; Πιο έτοιμος να βοηθήσει φέτος ο Τζόουνς που θα πάρει ίσως τον χρόνο που είχε πέρυσι ο Λαλάνα.

Τι περιμένουμε να δούμε: Είναι εντυπωσιακό να έχουμε έναν συμπατριώτη μας στην καλύτερη ομάδα της τελευταίας διετίας στον κόσμο βάσει των τίτλων που κατέκτησε. Φυσικά, λοιπόν, το βλέμμα θα είναι στραμμένο στον Τσιμίκα όποτε του δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστεί.

Λιντς

Κάθε ομάδα που κατακτάει το πρωτάθλημα στην Championship δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα παραμείνει και στην Premier League. Το είδαμε πέρυσι και με τη Νόριτς. Είναι εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις. Ωστόσο, η Λιντς φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Αυτό ελπίζουν και οι περισσότεροι φίλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αναμφίβολα ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι η μεγαλύτερη ατραξιόν αυτής της ομάδας. Με εκείνον στον πάγκο ξέρουμε και τι θα δούμε. Ένα σύνολο παικτών που θα τρέχει ασταμάτητα, θα πρεσάρει και θα προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Λιντς θα βρει τον τρόπο στο τέλος να παραμείνει έστω και εάν δεν είναι απλό αυτό.

Από εκεί και πέρα, μεταγραφές έγιναν και ήταν αναγκαστικό για μία ομάδα που προέρχεται από την Championship. Η πιο εντυπωσιακή είναι αυτή του Ροντρίγκο. Πρόκειται για τον παίκτη που καλείται να πάρει πάνω του επιθετικά την ομάδα. Έλντερ Κόστα, Κοχ και Μεσλέ οι υπόλοιποι. Εάν δούμε και τον Ντράξλερ, που ως φήμη αιωρείται, τότε τα «παγώνια» μεσοεπιθετικά θα έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Μπάμπλο Φερνάντεθ και Μπάμφορντ θα δώσουν επίσης λύσεις, ενώ για τα μετόπισθεν ο Μπιέλσα βρίσκει τον τρόπο. Πέρυσι η ομάδα του δέχτηκε τα λιγότερα γκολ στην κατηγορία.

Τι περιμένουμε να δούμε: Εννοείται τον Ροντρίγκο, τον γερόλυκο Πάμπλο Φεράντεθ και φυσικά τις αντιδράσεις του Μαρσέλο Μπιέλσα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Έχοντας ως δεδομένο το πόσο την άλλαξε η άφιξη του Μπρούνο Φεράντες, η φετινή χρονιά θα είναι θεωρητικά καλύτερη. Από τα φαβορί για την τετράδα, αλλά πρωτάθλημα; Μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Τη χρονιά που μας πέρασε τερμάτισε στο -33 από τη Λίβερπουλ και -15 από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τέτοιες διαφορές δεν μπορούν να καλυφθούν από τη μία στιγμή στην άλλη στην Premier League. Συν τοις άλλοις ακόμη και η καλή Γιουνάιτεντ που στη μετά καραντίνας εποχή βρήκε φόρμα, είχε και στραβοπατήματα που δεν συγχωρούνται σε ένα πρωτάθλημα που το σηκώνει πια όποιος κάνει σχεδόν τέλεια χρονιά. Ας μην ξεχνάμε, επιπλέον, πως στα δύο κομβικά ματς με Τσέλσι και Σεβίλλη, η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ηττήθηκε.

Σε αυτά να προσθέσουμε πως φέτος θα πρέπει να διαχειριστεί το Champions League και πως δεν έγιναν μεταγραφές πλην του Φαν ντε Μπέεκ. Πολύ καλή κίνηση, παρεμπιπτόντως, ο Ολλανδός σε μία θέση που πονούσε η Γιουνάιτεντ. Ενδιαφέρον το πώς θα χωρέσει μαζί με τους τέσσερις ψηλά (Ράσφορντ, Μαρσιάλ, Γκρίνγουντ, Φερνάντες) και τον Πογκμπά, αφού κάποιος πρέπει να κόβει. Ως μεταγραφή θεωρείται και ο Χέντερσον. Πέρυσι δεν υπήρχε η δυνατότητα να βγει ο ντεφορμέ εδώ και μία διετία Ντε Χέα, φέτος όμως θα υπάρχει. Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα παρουσιαστεί ο Μαγκουάιρ μετά από όσα έγιναν στη Μύκονο.

Τι περιμένουμε να δούμε: Φυσικά το μοναδικό νέο πρόσωπο, τον Φαν ντε Μπέεκ, αλλά και τους τέσσερις μπροστά. Σε κάποια ματς θα κρύβουν την μπάλα, αλλά διάρκεια θα έχουν;

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Premier Legaue

Μάντσεστερ Σίτι

Θα πάει και φέτος για τον τίτλο. Η λογική λέει ότι θα είναι καλύτερη από πέρυσι ή αν θέλετε πιο σταθερή. Θα παίξει και πάλι ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, θα έχει κάποια κενά στα μετόπισθεν και θα είναι ουσιαστικά η επιβλητική και «γεμάτη» από λύσεις ομάδα που ξέρουμε. Αλλαγές πολλές δεν έχει. Αποχώρησε, βέβαια, ο Νταβίντ Σίλβα και η απώλειά του θα είναι κομβική. Οχι τόσο αγωνιστικά όσο στα αποδυτήρια. Το είδαμε και με τον Κομπανί αυτό. Τέτοια κενά δεν καλύπτονται αμέσως. Στα αρνητικά ότι λόγω του Champions League οι παίκτες της σταμάτησαν αργότερα και ότι η νέα αποτυχία εκεί θα στοιχειώνει για άλλη μία σεζόν τους «πολίτες» ψυχολογικά.

Από εκεί και πέρα, οι μεταγραφές που έχουν γίνει έως τώρα είναι δύο. Χρειαζόταν οπωσδήποτε ένας στόπερ ακόμη και αποκτήθηκε ο Άκε της Μπόρνμουθ. Από τους καλούς κεντρικούς αμυντικούς σε μία ομάδα που υποβιβάστηκε. Να τον δούμε και τι θα κάνει σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά τα στοιχεία του ταιριάζουν με αυτά που ζητάει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Ισπανός Φεράν Τόρες είναι ο άλλος, που θα κληθεί να καλύψει το κενό του Σίλβα. Θα πάρει, βέβαια, παραπάνω χρόνο τόσο ο Μπερνάρντο Σίλβα, που πέρυσι είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, όπως και ο Φόντεν. Ντε Μπρόινε, Αγκουέρο και Στέρλινγκ θα είναι ξανά σημαντικοί, αλλά θα χρειαστεί μεγαλύτερη ισορροπία αμυντικά.

Τι περιμένουμε να δούμε: Από τη στιγμή που ο Φεράν Τόρες είναι ο νέος στην Premier League, αυτόν. Άντε και τον Φόντεν που κάθε χρόνο βελτιώνεται και φαίνεται ότι έχει το πακέτο για να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Μάντσεστερ Σίτι Premier League

Μπέρνλι

Για πέμπτη σερί σεζόν βρίσκεται στην Premier League. Μπορεί να είναι μία αντιτουριστική ομάδα, που δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο και δύσκολα κάθεται να τη δει όποιος δεν έχει κόλλημα με την Αγγλία, όμως, είναι απόλυτα επιτυχημένη. Τα τελευταία χρόνια δεν αγχώνεται καν για την παραμονή, ενώ έφτασε προ τριετίας να βγει και στην Ευρώπη. Όλα αυτά με μηδαμινό μπάτζετ. Φυσικά κλειδί είναι ο προπονητής της. Από τους υποτιμημένους τεχνικούς ο Σον Ντάις. Ικανός να κατεβάσει την ίδια ενδεκάδα σε όλα τα ματς, να μην κάνει ούτε μία αλλαγή και στο τέλος να πάρει αυτό που θέλει. Τα καταφέρνει τόσα χρόνια με πολύ μικρό μπάτζετ, γιατί να μην μπορέσει και φέτος;

Υπήρχαν χρονιές που η Μπέρνλι έχανε κομβικούς παίκτες όπως οι Τρίπιερ, Κιν, Ινγκς και Χίτον. Φέτος η μοναδική πραγματική απώλεια ήταν ο Χέντρικ. Χαρτ και Λένον δεν προσέφεραν ούτως ή άλλως. Δεν προκαλεί εντύπωση που δεν έχει γίνει καμία μεταγραφή ενδεκάδας έως τώρα. Ο στόχος είναι ένας, η παραμονή. Η Μπέρνλι θα παίζει και πάλι… ξύλο, με βαθιές μπαλιές προς τους φορ της και εκείνοι θα προσπαθήσουν να κάνουν το χρέος τους. Μην περιμένετε να δείτε ποδόσφαιρο. Η χρονιά θα είναι δύσκολη, ο ανταγωνισμός μεγάλος, αλλά η παραμονή στο φινάλε είναι πιθανό να έρθει.

Τι περιμένουμε να δούμε: Σε ένα ρόστερ που δεν έχει αλλάξει τίποτα το πιο ενδιαφέρον θα είναι η σεζόν του Πόουπ. Έρχεται Euro και έχει τη δυνατότητα με καλή χρονιά να διεκδικήσει ακόμα και τη θέση του βασικού στην Αγγλία. Κατά τα άλλα, το μεγάλο project είναι ο ΜακΝιλ.

Μπέρνλι Premier League

Μπράιτον

Η πρώτη χρονιά του Γκράχαμ Πότερ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Ο στόχος, πάντως, επιτεύχθηκε. Έστω και εάν αγχώθηκε αρκετά, η Μπράιτον σώθηκε. Έβγαλε, βέβαια, αρκετά προβλήματα. Ήταν ευάλωτη αμυντικά, δεν είχε το εύκολο γκολ με εξαίρεση τον Μοπέ, αλλά υπήρχαν χειρότεροι. Ενδεχομένως να ισχύει και για φέτος αυτό. Εάν, όμως, πορευτεί με τη συγκεκριμένη λογική, θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Ούτως ή άλλως είναι από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή. Ίσως να βρίσκεται μέχρι τέλους σε αυτή τη φάση. Το εάν θα ξεφύγει για άλλη μία χρονιά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ράιαν και Ντανκ είναι ενδεχομένως οι πιο σταθεροί της παίκτες. Στα μετόπισθεν προστέθηκε ο Φέλτμαν από τον Άγιαξ, μία μεταγραφή σχεδόν απαραίτητη, ενώ επέστρεψε από τον δανεισμό του και ο Γουάιτ. Η Λιντς επιμένει να τον αγοράσει, ακούγονται και άλλες ομάδες, αλλά ίσως μείνει στο φινάλε. Μεταγραφή και ο νεαρός Φαν Χέκε. Στα χαφ το κουπί θα το τραβήξουν οι ίδιοι, αλλά υπήρξε και μία προσθήκη που ίσως αλλάξει τα δεδομένα. Ο λόγος για τον Λαλάνα που έφυγε από τη Λίβερπουλ. Εάν δεν βγάλει προβλήματα τραυματισμών ο Άγγλος μεσοεπιθετικός, έχει την ποιότητα να δώσει σημαντικές λύσεις. Ο Μοπέ φαίνεται πως θα είναι η αιχμή του δόρατος, αλλά οι Κόνολι, Τροσάρντ και Γκρος πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα φέτος. Ίσως να χρειάζεται και μία ακόμη προσθήκη μπροστά.

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Λαλάνα στην πρώτη του χρονιά μακριά από το «Άνφιλντ». Ήθελε να πάει κάπου που θα παίζει σταθερά και εάν βρει ρυθμό θα ξεχωρίζει στην Μπράιτον.

Μπράιτον Premier League

Νιούκαστλ

Μία ακόμη χρονιά δεν ξεκινά για εκείνη αισιόδοξα. Ο λόγος είναι πως χάλασε το deal με τους Άραβες. Λίγους μήνες πριν διαβάζαμε για την ομάδα που θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα και θα πάει σταδιακά να μπει σφήνα στους υπόλοιπους μεγάλους της Premier League. Το χειρότερο για τους οπαδούς της Νιούκαστλ δεν είναι ότι δεν μπήκαν οι Άραβες (αν και το σίριαλ συνεχίζεται), αλλά ότι παραμένει ο Μάικ Άσλεϊ. Ίσως ο πιο αντιπαθής ιδιοκτήτης στους φίλους της ομάδας του. Παρόλα αυτά αποφάσισε να κάνει κάποιες μεταγραφές και συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές είναι αρκετά εύστοχες.

Σπάνια εντυπωσιάζεσαι από τους παίκτες που θα πάνε στον αγγλικό Βορρά. Ωστόσο, μετά το περσινό φιάσκο με τον Ζοέλιντον ο Στιβ Μπρους θα έχει έναν καλό φορ, τον Κάλουμ Γουίλσον, ενώ αποκτήθηκε και ο Ράιαν Φρέιζερ. Προ διετίας οι δυο τους τα… έσπασαν στην Μπόρνμουθ. Αξιόπιστος ο Χέντρικ, καλή η μεταγραφή του Τζαμάλ Λιούις, παίκτη που ήθελαν επίσης οι Λίβερπουλ και Λέστερ. Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς δεν λείπουν τα προβλήματα με πρώτο τον τραυματισμό του Ντουμπράβκα. Δεν υπάρχει ισάξιος τερματοφύλακας στο ρόστερ. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πάντως, όλα δείχνουν πως η Νιούκαστλ θα παραμείνει για άλλη μία χρονιά. Εάν έχουν κέφια οι Σεν-Μαξιμέν και Αλμιρόν ίσως κάνει και ένα πλασάρισμα κοντά στην δεκάδα.

Τι περιμένουμε να δούμε: Το δίδυμο των Γουίλσον – Φρέιζερ. Μπορεί η Μπόρνμουθ των πολλών τραυματισμών να υποβιβάστηκε πέρυσι, όμως, συνδυάζονται με κλειστά μάτια και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Νιούκαστλ Premier League

Σαουθάμπτον

Σημείο αναφοράς της περσινής σεζόν εκείνο το 0-9 από τη Λέστερ. Πόσες ομάδες θα μπορούσαν να βγουν πιο δυνατές μετά από τέτοια ήττα; Οι «Άγιοι» το έκαναν γιατί έχουν έναν καλό προπονητή, τον Ραλφ Χάζενχουτλ. Σημαντικό, βέβαια, ότι τον στήριξε κατευθείαν ο Μάρτιν Σέμενς, ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας. Μαζί έχτισαν και το φετινό ρόστερ. Για την ακρίβεια οι αλλαγές που έκαναν ήταν ελάχιστες. Μην περιμένετε να δείτε κάτι διαφορετικό. Ο Κάιλ Γουόκερ-Πίτερς, που ήταν δανεικός, αγοράστηκε για να καλύψει το κενό του Σέντρικ Σοάρες και ο Μοχάμεντ Σαλισού είναι πρακτικά το μόνο νέο πρόσωπο. Να θεωρήσουμε μεταγραφές και τους Χόεντ και Καρίγιο που γύρισαν από δανεισμούς; Σημαντικό, πάντως, να δώσουν λύσεις και κυρίως ο δεύτερος, εάν τελικά μείνει.

Ομάδες με καλό προπονητή συνήθως βρίσκουν τη λύση και παραμένουν στην Premier League. Αυτό εκτιμάμε πως θα συμβεί φέτος και με τη Σαουθάμπτον. Υπάρχει, πάντως, και ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί. Θα κάνει δεύτερη εκπληκτική σεζόν ο Ινγκς; Γιατί ο βασικός λόγος που τερμάτισε στην 11η θέση η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ο Άγγλος φορ. Εάν όχι, θα πρέπει να βρει γκολ και από άλλους. Οι Λονγκ και Ομπαφέμι δύσκολα θα ματώσουν τα δίχτυα, αλλά ίσως ο Τσε Άνταμς μετά από την πρώτη του αναγνωριστική και κάκιστη σεζόν στο «Σεντ Μέρις».

Τι περιμένουμε να δούμε: Τον Σαλισού, αφού δεν υπάρχει άλλος που να μην ξέρουμε. Κατά τα άλλα το εάν ο Ινγκς μπορέσει να κάνει δεύτερη τόσο καλή χρονιά.

Σαουθάμπτον Premier League

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Με την ίδια συνταγή… Από τη στιγμή που του βγήκε πέρυσι, έτσι θα πορευτεί και φέτος ο Κρις Γουίλντερ. Μιλάμε για τον προπονητή που ανέβασε τις «λεπίδες» και τις κράτησε με μεγάλη άνεση στην Premier League την αμέσως επόμενη χρονιά. Συνεπώς ξέρει κάτι παραπάνω. Τριάδα στην άμυνα, δύο μπακ που θα ανεβαίνουν (Μπάλντοκ και Στίβενς), σκληράδα στα χαφ και μακρινές μπαλιές για να φτάσει η μπάλα στους φορ. Ελκυστικό ποδόσφαιρο δύσκολα θα παίξουν, αλλά θα είναι λογικά ουσιαστικοί και κάπως έτσι θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους, δηλαδή να μην υποβιβαστούν.

Μεταγραφές που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον, δεν έγιναν. Για έναν παίκτη δόθηκαν μόνο λεφτά και αυτός ήταν ο Ράμσντεϊλ. Λογικό από τη στιγμή που αποχώρησε ο Χέντερσον. Ο αντικαταστάτης του ενδεχομένως να είναι ένα κλικ χειρότερος, αλλά η αμυντική λειτουργία της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι τέτοια που κρύβει κάποιες φορές τις αδυναμίες του τερματοφύλακά της. Κατά τα άλλα έγιναν μεταγραφές κυρίως νεαρών Βρετανών ποδοσφαιριστών με φόντο το μέλλον. Υπάρχει και ο Μπέργκε, ο οποίος είχε αποκτηθεί Ιανουάριο και μετά την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα του αναμένεται καλύτερος. Θα χρειαστεί, πάντως, ένας εκ των Σαρπ, ΜακΓκόλντρικ, ΜακΜπέρνι ή Μουσέ φέτος να συνδέεται περισσότερο με τα δίχτυα ώστε να αποφευχθούν οι περιπέτειες. Οι δύο τελευταίοι ήταν οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας τους στο περσινό πρωτάθλημα έχοντας από… έξι γκολ έκαστος.

Τι περιμένουμε να δούμε: Μάλλον τον Μπάλντοκ λόγω του ότι ακούγεται πως μπορεί να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας. Από τα καλά δεξιά μπακ του πρωταθλήματος.

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ Premier League

Τότεναμ

Έτοιμοι να δείτε την πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν του Ζοζέ Μουρίνιο; Πέρυσι ανέλαβε προσπαθώντας να σώσει την κατάσταση. Δεν τα κατάφερε αφήνοντας εκτός τετράδας την ομάδα του και χωρίς τίτλο. Προσαρμόστηκε, είχε την προετοιμασία για να περάσει όσα πράγματα ήθελε και θα δούμε τι μπορεί να καταφέρει. Δεν θεωρώ πως ταιριάζει με τη φιλοσοφία του κλαμπ και το έχω αναλύσει στο παρελθόν. Με τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ανεβαίνουν επίπεδο, η Τότεναμ θα πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω για να μπορέσει να βγει στο Champions League. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της.

Ο Ντόχερτι της Γουλβς είναι η καλύτερη προσθήκη που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα σε μία θέση που πονούσε, αφού ο Οριέ ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων. Περίεργη η μεταγραφή του Χόιμπιεργκ, ενός απλά συμπαθητικού χαφ, ενώ ο Χαρτ αποκτήθηκε αντί του Φορμ. Στα Κύπελλα θα τον βλέπουμε. Να πιάσουμε ως μεταγραφή και τον Λο Σέλσο; Τυπικά αυτό το καλοκαίρι ενεργοποιήθηκε η υποχρεωτική οψιόν αγοράς. Να δούμε εάν μπορεί να βοηθήσει παραπάνω ο Αργεντινός από την πρώτη του μέτρια σεζόν. Απώλεια η φυγή του Βερτόνχεν, αλλά στα στόπερ λύσεις υπάρχουν. Κλείνοντας και πάλι οι ίδιοι θα τραβήξουν το κουπί. Κέιν, Σον και Άλι κυρίως και κάθε συνεισφορά από τους υπόλοιπους θα είναι ευπρόσδεκτη.

Τι περιμένουμε να δούμε: Εάν ο Μουρίνιο έχει κάτι νέο να μας δείξει. Από παίκτες μήπως μπορέσουν να το… σώσουν οι Εντομπελέ και Λο Σέλσο. Κάτω του μετρίου η πρώτη τους σεζόν στο Λονδίνο.

Τότεναμ Premier League

Τσέλσι

Θετικό ήταν το πρόσημο στην πρώτη σεζόν του Φρανκ Λάμπαρντ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ως προπονητής. Τίτλο δεν κατέκτησε, αλλά η είσοδος στην τετράδα μοιάζει με άτυπο τρόπαιο. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είχε το δικαίωμα των μεταγραφών. Έβαλε νεαρούς παίκτες, δούλεψε όσο μπορούσε την ομάδα του και παρουσίασε ένα καλό σύνολο. Φέτος οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τη στιγμή που αποκτήθηκαν και παίκτες. Στις μεταγραφές η Τσέλσι είναι η πρωταθλήτρια. Αναμενόμενο, όμως, αφού ουσιαστικά ψωνίζει για δύο σεζόν. Τα κενά στο ρόστερ της ήταν πολλά και δεν έχουν κλείσει όλα. Χρειάζεται καλύτερος τερματοφύλακας από τον Κέπα και αμυντικός άλλου στυλ. Ο 35χρονος Τιάγκο Σίλβα είναι βαρύς, όπως και οι υπόλοιποι στο ρόστερ.

Από εκεί και πέρα, το πιο πιθανό είναι να κοντραριστεί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την τρίτη θέση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει τη συνέπεια των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Εννοείται πως οι Χάβερτς, Ζιγιέχ και Βέρνερ θα βοηθήσουν. Πιθανότατα θα παίξουν και ωραίο ποδόσφαιρο οι «μπλε», που μεσοεπιθετικά απέκτησαν επιλογές. Αμυντικά, όμως, πώς θα παρουσιαστούν; Πολύ καλή η προσθήκη του Τσίλγουελ, αλλά δεν φτάνει. Παρεμπιπτόντως, κομβικό θα είναι σε αυτό τον τομέα και πώς θα νιώθει φέτος ο Καντέ. Πέρυσι είχε σταθερά ενοχλήσεις στο γόνατο, ενώ και ο προπονητής του ίσως να μην τον χειρίστηκε όπως θα έπρεπε.

Τι περιμένουμε να δούμε: Ο Ζιγιέχ είναι παίκτης που σε κερδίζει από τις πρώτες του ενέργειες, αλλά ίσως αξίζει ακόμα περισσότερη προσοχή στον 21χρονο και τρομερά ταλαντούχο Χάβερτς.

Τσέλσι Premier League

Φούλαμ

Ανέβηκε, έπεσε με τη μία και επέστρεψε… Τερμάτισε ως τέταρτη πέρυσι στην Championship, αλλά μέσω των πλέι οφ πήρε το τελευταίο εισιτήριο για την Premier League. Μπορεί να σταματήσει να είναι ασανσέρ; Δύσκολο φαίνεται. Σε πρώτη φάση, πάντως, οι Λονδρέζοι αποφάσισαν να τα κάνουν όλα αλλιώς φέτος. Ο Σκοτ Πάρκερ δεν προχώρησε στις τρέλες που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, όταν ξοδεύονταν υπέρογκα ποσά σε αμφιβόλου ποιότητας ποδοσφαιριστές. Λίγοι και καλοί είναι οι παίκτες που έχουν αποκτηθεί. Πολύ βασικό ότι πρόκειται για ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν την κατηγορία στην πλειοψηφία τους. Ο Νοκάρ είναι ταλαντούχος και μόνιμο στοίχημα λόγω και της κατάθλιψης που πέρασε στο παρελθόν. Ριντ, Λεμινά και Ρόμπινσον δεν χρειάζεται επίσης να προσαρμοστούν, ενώ οι Αρεολά και Τετέ θα φανεί πόσο θα βοηθήσουν.

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα; Ότι φαίνεται πως θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε παίκτες που είχαν αποτύχει παταγωδώς προ διετίας. Αγκινσά και Σερί ήταν κάκιστοι τη χρονιά που έπεσε η Φούλαμ, αλλά επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους και ενδεχομένως να μείνουν. Οντόι, Κρίστι και Ριμ είναι επίσης μετριότητες για την κατηγορία, όπως και ο Λε Μαρσάν. Και πάνω από όλα η Φούλαμ θα στηριχτεί σε έναν φορ που είναι εξαιρετικός για την Championship, αλλά μπλοκάρει όταν κάνει το παραπάνω βήμα, τον Μίτροβιτς. Μπορεί αυτή τη φορά να είναι πιο συνεπής;

Τι περιμένουμε να δούμε: Στα καλά του ο Νοκάρ είναι ένας μικρός μάγος. Το βλέμμα μας σε αυτόν και τον Μίτροβιτς που θα έχει άλλη μία ευκαιρία να πείσει πως είναι φορ για την Premier League.

Φούλαμ Premier League

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Premier League: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη φετινή σεζόν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.