ΑΓΓΛΙΑ

Τεν Χαγκ: Είναι ο προπονητής που χρειάζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Ο Ολλανδός προπονητής αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτό που στο αγγλικό κλαμπ κανείς δεν κατάφερε μετά το 2013.
Τεν Χαγκ: Είναι ο προπονητής που χρειάζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε επίσημα την πρόσληψη του Έρικ τεν Χαγκ και επιχειρούμε μία πρώτη εκτίμηση για το τι το μέλλον μπορεί να φέρει.

Το SkySports ανάρτησε στα social media μια φωτογραφία του Ολλανδού, αμέσως μετά την επισημοποίηση του χειρότερα φυλαγμένου μυστικού των ημερών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πως θα είναι δηλαδή ο, από το καλοκαίρι, επόμενος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Τι θα τον συμβουλεύατε;» η ερώτηση. «Να φύγει!», η… τρολ απάντηση που μάζεψε τα περισσότερα like. Το χιούμορ (ή σαρκασμός, όπως το δει κανείς) ως ένας τρόπος να ειπωθεί η αλήθεια; Σίγουρα, μεγάλο μέρος αυτής. Γιατί αυτή η δουλειά μόνο η πιο ποθητή στον (ποδοσφαιρικό) κόσμο δεν είναι πια.

Ναι, ναι. Μιλάμε πάντα για ένα από τα τοπ κλαμπ του πλανήτη, για ένα brand name ζηλευτό. Αλλά εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί τόσο τοξικά, ώστε να φτάνει στο σημείο να καταστρέφει επαγγελματίες, να φθείρει ανθρώπους και υπολήψεις σαν σαράκι. Δώρο ή… άδωρο συνεπώς αυτό που περιμένει τον για λίγο ακόμη τεχνικό του Άγιαξ;

Το επόμενο, λογικό, βήμα μετά τον Ράνγκνικ

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει από τώρα, εννοείται. Σε πρώτη φάση και παρότι είναι πειρασμός, θα αποφύγουμε να το χαρακτηρίσουμε «επαναστατικό» ως εξέλιξη. Θεωρώντας πως αυτό έγινε όταν η Γιουνάιτεντ εμπιστεύτηκε το μακροπρόθεσμο μέλλον της στον Ραλφ Ράνγκνικ, το γράφαμε και τότε στο Sportime για το τι πρέπει να περιμένουμε.

Η πρόσληψη του Τεν Χαγκ σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται. Εναρμονίζεται. Αποτελεί, άλλωστε, επιλογή (και) του Γερμανού, ο οποίος εξ αρχής είχε αναλάβει με σαφή προκαθορισμένο χρονικά ορίζοντα, για να στρώσει το δρόμο στο διάδοχό του. Και να φορέσει μετά κοστούμι, αναλαμβάνοντας ρόλο «γενικού επιβλέποντα». Έχει φθαρεί λόγω της ανεπιτυχούς πορείας του στον πάγκο, αλλά ήταν ένα ρίσκο που ανέλαβε εν γνώσει του, πιστεύοντας πως το σοβαρό αρχίζει από το καλοκαίρι κι έπειτα.

Ο Τεν Χαγκ ζήτησε χρόνο

Εδώ και μήνες κρατάνε οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο 52χρονος κόουτς ένα πράγμα ζήτησε κυρίως. Να του δώσουν αρκετό χρόνο προκειμένου να οικοδομήσει εκ νέου την ομάδα, σε όλους τους τομείς. Με συμβόλαιο ως το 2025 και οψιόν ανανέωσης για ακόμη ένα έτος, θεωρούμε πως είναι κομπλέ σχετικώς. Μόνο που εδώ έχουμε ένα παράδοξο. Ο Ράνγκνικ είπε πρόσφατα πως η Γιουνάιτεντ έχει μείνει 5-6 χρόνια πίσω σε σχέση με τη Λίβερπουλ. Καλό θα είναι να ήταν «τρόπος του λέγειν», αλλιώς δεν του φτάνει του Τεν Χαγκ ο χρόνος για να φτιάξει τα πράγματα…

«Μας εντυπωσίασε με το μακροπρόθεσμο όραμά του για να επαναφέρει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά και την αποφασιστικότητά του στο να το πετύχουμε», σχολίασαν από το αγγλικό κλαμπ γι’ αυτόν που υποδέχτηκαν με την εξής ατάκα: «Made in the Netherlands. Ready for Manchester».

Τεν Χαγκ, ο νέος τρόπος σε αναζήτηση «Γκουαρντιόλα»

Μία ή άλλη, η επιλογή του είναι ο νέος τρόπος που βρήκαν στο Μάντσεστερ σε αυτό που αναζητούν από το 2013. Ήταν, είναι κολοσσιαία δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Μάλλον, για να αναδιατυπώσουμε, κάποιος που να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο «μετά» γιατί ισάξιος αντικαταστάτης ενός μύθου δεν γίνεται να βρεθεί. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δοκίμασαν διάφορους τρόπους. Έπαιξαν το χαρτί της εντοπιότητας (Ντέιβιντ Μόγιες), της εμπειρίας (Λουίς φαν Χάαλ), του ενός και Special (Ζοσέ Μουρίνιο), του δικού τους παιδιού (Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ), τίποτα δεν τους βγήκε.

Τώρα επιλέγουν το μονοπάτι «ψάχνουμε τον δικό μας Πεπ Γκουαρντιόλα, τον δικό μας Γιούργκεν Κλοπ». Σημειωτέο πως ο Τεν Χαγκ αποτελεί εν μέρει «πνευματικό παιδί» του Καταλανού κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν μαζί στην Μπάγερν Μονάχου, ήταν τότε κόουτς της β’ ομάδας. Θρυλείται μάλιστα πως ήταν η παρέμβαση του κόουτς της Σίτι όταν είχε φανεί πως ο Ολλανδός δεν θα πήγαινε τελικά στη Γιουνάιτεντ (το αποκάλεσε «τεράστιο λάθος») που έκανε τους ανθρώπους των «κόκκινων διαβόλων» να το σκεφτούν ξανά. Οι άλλοι υποψήφιοι της αρχικής λίστας ήταν ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο Λουίς Ενρίκε, ο Ζουλέν Λοπετέγκι και ο Τόμας Τούχελ.

Ένα control freak που θέλει να ξυπνήσει το συναίσθημα

Στον Άγιαξ, η δουλειά του Τεν Χαγκ υπήρξε εντυπωσιακή σε χρονική περίοδο που εκτείνεται στα 4 έτη. Στο πώς αξιοποίησε το ταλέντο, στο πώς έδωσε ξεκάθαρη δομή και ταυτότητα στην ομάδα ακόμα και μετά από μεγάλες μεταγραφικές απώλειες. Θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου, θεωρείται ιδιοφυΐα στο κομμάτι της τακτικής.

Είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος. Έχει, επίσης, τη φήμη του control freak. Στέλνει στους παίκτες του βίντεο των αντιπάλων, τους υποδεικνύει ως και ποια Media είναι καλύτερο να διαβάζουν, τι ώρα πρέπει να πέφτουν για ύπνο. Δεν το κάνει όμως σαν «μπάτσος». Αλλά σαν δάσκαλος, που θέλει να δει τους μαθητές του να ανοίγουν τα φτερά τους. Επικεντρώνεται στο ατομικό με σκοπό να δημιουργήσει το συλλογικό. Οι παίκτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί άλλωστε έχουν να λένε για το πόσο καλύτεροι έγιναν ακούγοντας τις συμβουλές τους, βλέποντάς τον να μοχθεί για το καλό τους.

Ξεκάθαρος, ειλικρινής, αφοσιωμένος, εργατικός, λέει το ρεζουμέ. Επίσης, προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Το ποδόσφαιρο συνεπώς ήταν πάντα γι’ αυτόν το χόμπι του, η «κάψα» του. Ασχολείται με αυτό μόνο και μόνο επειδή το υπεραγαπά. Ο Λουίς φαν Χάαλ του είπε εμμέσως να μην πάει στη Γιουνάιτεντ καθώς αυτή δεν λειτουργεί πια ως ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά ως εμπορική εταιρεία. Ο Τεν Χαγκ όμως, κομίζει ένα πάθος και μια φρεσκάδα, που τελικό στόχο έχει να ξυπνήσει ξανά το συναίσθημα.  Εξόχως ενδιαφέρον αν αυτό θα κάνει τη διαφορά, αν θα τον κάνει νικητή.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τεν Χαγκ: Είναι ο προπονητής που χρειάζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.