ΑΓΓΛΙΑ

Τσιμίκας: Όταν το Sportime αποκάλυπτε τη μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στη Λίβερπουλ, λίγοι φαντάζονταν τι θα ακολουθούσε

Το καλοκαίρι του 2020 ο Κώστας Τσιμίκας γινόταν ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, η συνέχεια είναι πιο όμορφη
Τσιμίκας: Όταν το Sportime αποκάλυπτε τη μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στη Λίβερπουλ, λίγοι φαντάζονταν τι θα ακολουθούσε

Η αποκλειστική πληροφορία που είχε φτάσει στα γραφεία του Sportime δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης (η συνέχεια γνωστή σε όλους), η Λίβερπουλ είχε κάνει πρόταση στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Τσιμίκας ήταν ο στόχος του Γιούργκεν Κλοπ.

Η Λίβερπουλ που στη σεζόν που είχε ολοκληρωθεί, είχε κατακτήσει την Premier League, το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια και ένα χρόνο πριν ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Εκείνο το καλοκαίρι, του 2020, η μεταγραφική ατμόσφαιρα γύρω από τον Έλληνα διεθνή αριστερό φουλ μπακ ήταν πως θα αποχωρήσει. Αλλά όχι για όπου κι όπου. Στον Πειραιά είχαν καταφθάσει οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Σε τέτοιο βαθμό που Ισπανία και Ιταλία φάνηκαν να υπολείπονται.

Η Premier League είχε μπει στο παιχνίδι, ο Τσιμίκας ήταν κομμάτι στο μεταγραφικό γαϊτανάκι που εξελισσόταν όσον αφορά τους αριστερούς μπακ. Τσέλσι και Λέστερ ψάχνονταν για τη θέση, ο Έλληνας μπακ είχε μπει στις ατζέντες για να γεμίσει το κενό στα ρόστερ που θα είχε δημιουργηθεί.

Όλα αυτά μέχρι να φτάσει εκείνη η πληροφορία. Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ έκανε all in για την απόκτηση του Τσιμίκα.

Υπήρξε δεδομένα μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή αλλά η επόμενη ήταν καταλυτική. Ο ίδιος ο Κλοπ, όπως επίσης είχε αποκαλύψει το Sportime, μίλησε με τον «Τσίμι», κάτι που συνηθίζει με ποδοσφαιριστές που θέλει να αποτελέσουν μέρος του καλοδομημένου ρόστερ του. Είναι γνωστό τοις πάσοι, άλλωστε, πως ο Γερμανός τεχνικός δε θέλει μόνο καλούς παίκτες.

Θέλει ποδοσφαιριστές που θα ταιριάζουν με τη δική του φιλοσοφία, με τη φιλοσοφία του κλαμπ και οι οποίοι δε θα δημιουργήσουν ποτέ κανένα πρόβλημα ακόμα και αν μένουν εκτός αποστολής. Ο Τσιμίκας πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και έτσι έγινε ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής μετά τον Σωτήρη Κυργιάκο που φόρεσε την τιμημένη αυτή φανέλα.

Τσιμίκας, η δοκιμασία

Η πρώτη του σεζόν στη Λίβερπουλ ήταν μια δοκιμασία. Δοκιμασία πίστης στις δυνατότητες εξέλιξής του. Γνώριζε από την πρώτη στιγμή πως μπροστά του είχε και έχει τον Άντι Ρόμπερτσον, τον αρχηγό της εθνικής Σκωτίας και κατά πολλούς κορυφαίο αριστερό μπακ στον κόσμο. Αυτό που ήθελε, ήταν να αποδείξει αρχικά πως δικαία βρίσκεται στη Λίβερπουλ και αποτελεί μέλος του ρόστερ της.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν φυσικά όπως θα ήθελε. Τραυματισμοί (εκείνος στο παιχνίδι με την Μίντιλαντ για το Champions League ο πιο σοβαρός μια και τον άφησε κοντά στους 2,5 μήνες εκτός), θέμα covid, λίγες συμμετοχές, ειδικά η Premier League φάνταζε κάτι δύσκολο να κατανοηθεί.

Όπως είναι λογικό, σε όσους ανήκουν στη Λίβερπουλ κανείς δεν χαρίζεται. Τα δημοσιεύματα πολλά και αρνητικά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν πως μετά από μια σεζόν καλό θα ήταν να φύγει έστω δανεικός για να πάρει ματς στα πόδια του. Η σεζόν άλλωστε για τους «Reds» ήταν τρομερά δύσκολη, ο σοβαρός τραυματισμός του Φαν Ντάικ και στη συνέχεια των κεντρικών αμυντικών της ομάδας, έκαναν την έξοδο στο επόμενο Champions League (αυτό δηλαδή που συμμετέχει στον τελικό) μέγιστη επιτυχία.

Η Λίβερπουλ για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε το γκολ στις καθυστερήσεις του Άλισον με κεφαλιά απέναντι στην υποβιβασμένη Γουέστ Μπρομ και συμμετοχή στα στόπερ μέσα στη σεζόν παικτών όπως οι Καμπάκ, Φίλιπς, Ρις Γουίλιαμς.

Τον ήθελαν δανεικό

Ήταν αληθές. Αρκετές ομάδες χτύπησαν την πόρτα της Λίβερπουλ για να πάρουν τον Τσιμίκα έστω δανεικό. Εκείνος όμως ήταν, σχεδόν, ανένδοτος. Θα έμενε να παλέψει. Ο Κλοπ έδειχνε να τον πιστεύει παρά την πρώτη poor season. Ο Τσιμίκας άλλωστε αυτό έκανε σε όλη του την καριέρα. Πάλευε. Από τις Σέρρες που ξεκίνησε να κλωτσάει την μπάλα, την Έσμπιεργκ στη Δανία και τη Βίλεμ στην Ολλανδία όταν πήγε δανεικός και στον Ολυμπιακό όταν έκανε το upgrade στην καριέρα του.

Η ζωή, η ποδοσφαιρική συνέχεια τον δικαίωσε.

Άλλωστε, δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει πολλά για να αντιληφθεί από την αρχή της τρέχουσας σεζόν πως για τον Κλοπ ήταν πλέον μέλος του rotation του. Συμμετοχές ακόμα και ως βασικός στην Premier League όταν έπρεπε ο Ρόμπερτσον να μείνει εκτός, 15λεπτα-20λεπτα ακόμα και σε κρίσιμα ματς όταν η μπάλα έκαιγε.

Τα 7 ματς με μόλις 225 λεπτά συμμετοχής τη σεζόν 2020-21 (μόλις 5’ στην Premier League) διαδέχθηκε ένα εντυπωσιακό στατιστικό και αγωνιστικό αποτύπωμα τη σεζόν 2021-2022. Ο Τσιμίκας όχι μόνο έχει παίξει σε όλες τις διοργανώσεις αλλά έχει προσφέρει ασίστ επίσης σε όλες. Στην Premier League 12 αγώνες/2 ασίστ/784 λεπτά συμμετοχής, στο Champions League 5/2/344’, στο Κύπελλο 5/1/259’ και στο League Cup 3/1/236’. Συνολικά 25 αγώνες/6 ασίστ/1.597 λεπτά συμμετοχής.

Και ένα γκολ. Στα πέναλτι με την Τσέλσι, αυτό που έδωσε το Κύπελλο στη Λίβερπουλ για πρώτη φορά μετά το 2006, επίσης στα πέναλτι, τότε με τη Γουέστ Χαμ.

Ο Κώστας Τσιμίκας θα μείνει για πάντα στην ιστορία ενός από τα μεγαλύτερα κλαμπ αυτού του σπορ. Σε όλες τις ανασκοπήσεις που θα γίνονται, ακόμα και 20-30-40 χρόνια μετά, η φιγούρα του 26χρονου Έλληνα μπακ θα παίζει πάντα και παντού.

Γιατί όπως είπε και ο ίδιος: «I’m not the Greek Scouser, I’m the Scouser Greek».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τσιμίκας: Όταν το Sportime αποκάλυπτε τη μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό στη Λίβερπουλ, λίγοι φαντάζονταν τι θα ακολουθούσε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).