ΑΡΗΣ

O «αυτοκαταστροφικός» Άρης και ο… κλασικός Έλληνας διαιτητής Τζοβάρας

Ο Αλέξανδρος Κωτάκης γράφει για τη διαιτησία του Τζοβάρα που προστάτευσε τον Ολυμπιακό και «έκοβε» τον ρυθμό του Άρη εκνευρίζοντας τους γηπεδούχους.
O «αυτοκαταστροφικός» Άρης και ο… κλασικός Έλληνας διαιτητής Τζοβάρας

Το τελευταίο πράγμα που θέλω να ασχολούμαι σε ένα ματς είναι η διαιτησία. Άλλωστε στον Άρη εντοπίζεις τόσα κακώς κείμενα που το ζητούμενο είναι πρωτίστως να διορθωθούν αυτά και μετά οι «κίτρινοι» να κοιτάξουν άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της διαιτησίας.

Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω την απόδοση του Τζοβάρα, των βοηθών του (Κούλα Χασάν, Μεϊντάνας), αλλά και των συνεργατών τους στο VAR  (Παπαπέτρου, Σαμοΐλης).

Όχι, οι αποφάσεις τους δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα, όμως ο τρόπος που αντιμετώπισαν τις δύο ομάδες ευνόησε ξεκάθαρα τους φιλοξενούμενους. Οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι πιο ποιοτικοί.

Ο Τζοβάρας με τα σφυρίγματά του ήταν λες και προσπαθούσε να ανακόψει τον ρυθμό των γηπεδούχων και να δώσει τη μπάλα στον Ολυμπιακό. Σαν να ήθελε να τον προστατεύσει και να μειώσει τις πιθανότητες οι «κίτρινοι» να του κάνουν… ζημιά.

Θα αναφέρω μερικές περιπτώσεις για να γίνω κατανοητός.

Χαρακτηριστικό ότι «έκλεισε τα μάτια» στο σκληρό έως και αντιαθλητικό παιχνίδι του Μπουχαλάκη (άγαρμπα μαρκαρίσματα, τραβήγματα φανέλας, σπρωξίματα από πίσω) σε πολλές περιπτώσεις, ο οποίος είναι απορίας άξιο που τελείωσε το ματς χωρίς καν κίτρινη κάρτα.

O «αυτοκαταστροφικός» Άρης και ο… κλασικός Έλληνας διαιτητής Τζοβάρας

Άλλη περίπτωση ήταν αυτή του Τσιμίκα, ο οποίος έκανε τουλάχιστον 2-3 φορές θέατρο σε καθαρα μαρκαρίσματα παικτών του Άρη, «βουτώντας». Και αντί να δεχθεί την κίτρινη κάρτα (ή έστω την παρατήρηση) του Τζοβάρα είδε τον Έλληνα ρέφερι να καταλογίζει φάουλ υπέρ των «ερυθρόλευκων»!

Ακόμη μία χαρακτηριστική περίπτωση της αντιμετώπισης που έτυχε ο Άρης ήταν η εξής: Σε πλαγιοκόπηση του Ολυμπιακού από τα δεξιά (στο 90+3′), ο Γκερέρο βγαίνει ξεκάθαρα με τη μπάλα εκτός γηπέδου. Ούτε ο Τζοβάρας, ούτε ο βοηθός του (που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής) όμως καταλογίζουν την εμφανή παράβαση, αφήνοντας τους Πειραιώτες να ολοκληρώσουν την επίθεσή τους.

Νωρίτερα υπάρχει η προσπάθεια του Ντιγκινι να υποδεχθεί τη μπάλα στην περιοχή. Ο Γάλλος χρεώνεται με επιθετικό στον Σουντανι σχεδόν χωρίς να τον έχει καν αγγίξει!

Και θα τελειώσω με δυο φάσεις… μαρς! Στο γκολ του Σουντανί που είναι καταφανέστατο χέρι, αδυνατώ να καταλάβω γιατί ο Τζοβάρας ζήτησε να πάει ο ίδιος να τσεκάρει το βίντεο. Μια φάση ξεκάθαρη που αρκούσε η εισήγηση των συνεργατών του στο VAR. Θέλησε όμως να πάει να δει τη φάση λες και έψαχνε να βρει τον τρόπο μήπως μπορούσε να το μετρήσει…

Κι αν δεν υπήρχε VAR, όπως δηλαδή δεν υπήρχε μέχρι και πέρσι; Τότε θα είχαμε νέο… χέρι του Θεού σε μια φάση που αντίπαλος παίκτης έκανε «μανσέτα»!

Ο Τζοβάρας όμως και οι βοηθοί του σε αγωνιστικό χώρο και VAR δεν ήταν το ίδιο ευαίσθητοι όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος «γκρέμισε» τον Ντιγκινί μέσα στην περιοχή. Εκεί δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια της τεχνολογίας ώστε να τσεκάρουμε μήπως υπάρχει παράβαση; Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε τη φάση πίσω όπως συνέβη στο Άρης – ΑΕΛ που ακυρώθηκε το πέναλτι των «κίτρινων» επειδή εντοπίστηκε φάουλ του Ρόουζ στον Μόρα; Όχι ε;

Τι νόημα έχει τότε η ύπαρξη του VAR αν δεν διαλευκάνουμε τέτοιες κραυγαλέες φάσεις; Αποδεικνύεται περίτρανα πως ακόμη και η τεχνολογία δεν μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και δίκαια.

Επαναλαμβάνω ότι ο Άρης δεν έχασε από τη διαιτησία. Όταν όμως η μία ομάδα είναι και καλύτερη (στην προκειμένη περίπτωση ο Ολυμπιακός) και  δίνεις και επιπλέον τις δίνεις… αβάντζο 10-20%, τότε πώς να πάρει αυτό που αξίζει ο αντίπαλος;

Αλλά τι να πεις όταν ζητάς ξένους διαιτητές στα ντέρμπι και σου βάζουν Σιδηρόπουλο στην Τούμπα και Τζοβάρα με Ολυμπιακό που δεν είναι καν διεθνής.

Για τον Άρη θα πω ότι ό,τι χτίζει μπροστά με την ποιότητά του, το γκρεμίζει πίσω -με τις αστοχίες που εχουν γίνει στον σχεδιασμό-  και αυτό είναι κρίμα. Συνέβη με τη Μολντε, συνέβη με τον ΠΑΟΚ, με την ΑΕΛ και τωρα με τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες δεν ήταν καλύτεροι χθες (ειδικά στο Β’ μέρος που πιέστηκαν), ήταν όμως πιο αποτελεσματικοί και πιο «κυνικοί» και αυτό εν τέλει μετράει πολύ στο ποδόσφαιρο.

Ο Άρης δεν μπορεί να κρατήσει αποτέλεσμα παρότι καταφέρνει φέτος να σκοράρει νωρίς. Συνήθως το πρόβλημα ήταν ότι «πέταγε» το πρώτο ημίχρονο ειδικά στα εντός έδρας ματς. Τώρα προηγείται και δεν παίρνει ούτε βαθμό!

Για τα αγωνιστικά των «κίτρινων» όμως και τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρος θα τα πούμε αναλυτικότερα σε επόμενο μπλογκ.

Κάνε follow στο Sportime

Κάνε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολούθησε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «O «αυτοκαταστροφικός» Άρης και ο… κλασικός Έλληνας διαιτητής Τζοβάρας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.