ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

Δεν ξεχνάει ο Ατρόμητος – Τσιμάνγκα: 25 χρόνια από τον θάνατο που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

Πέρασαν 25 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 28χρονου Ζαϊρινού ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου, Μουκάντι Τσιμάνγκα
Δεν ξεχνάει ο Ατρόμητος – Τσιμάνγκα: 25 χρόνια από τον θάνατο που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

Πέρασαν 25 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 28χρονου Ζαϊρινού ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου, Μουκάντι Τσιμάνγκα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο στον αγώνα εναντίον του Πανελευσινιακού.

Ήταν 30 Απριλίου 1995 όταν η είδηση του θανάτου του Μουκάντι Τσιμάνγκα, μέσα στο γήπεδο με τη φανέλα του Ατρόμητου συγκλόνισε τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο της Ελλάδας.

Αφού του παρεσχέθησαν οι πρώτες βοήθειες ύστερα από λίγο σηκώθηκε με κανονικούς σφυγμούς και χωρίς ζαλάδες. Όμως σε 2-3 λεπτά ξαναβρέθηκε στο χορτάρι και τότε οι γιατροί διαπίστωσαν ότι του είχε γυρίσει η γλώσσα.

Ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο και πριν προλάβει ο Τσιμάνγκα να διακομιστεί (με περιπολικό!) στο ΙΚΑ Ελευσίνας και μετά στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, τα νέα που προέκυπταν δεν ήταν καθόλου ευχάριστα: Ο Ζαϊρινός (από την Λ.Δ.Κονγκό) είχε ήδη ξεψυχήσει και η θλίψη που σκορπίστηκε στο πανελλήνιο ήταν μεγάλη.

Οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές έκαναν τα πάντα για να τον σώσουν, όμως η κατάσταση ήδη είχε γίνει πολύ δύσκολη λόγω της αμεσότητας του χτυπήματος αλλά η αβελτηρία των υπευθύνων για την ύπαρξη ασθενοφόρου τού στέρησε κάθε πιθανότητα σωτηρίας. Έτσι χάθηκε ένα 28χρονο παιδί που είχε τόσα όνειρα για το ποδόσφαιρο αλλά και για τα μετέπειτα σχέδιά του στην ζωή.

Ο Τσιμάνγκα είχε έρθει στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς, για τον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 1991 έχοντας 38 συμμετοχές και 2 τέρματα. Ύστερα κατηφόρισε προς Κύπρο όπου έμεινε πολύ λίγο και μετά επέστρεψε στην χώρα μας και στην Καλαμάτα κάνοντας πολλούς φίλους εκεί και παίζοντας για έναν χρόνο σημειώνοντας 2 τέρματα σε πολλούς αγώνες.

Το 1993, ενώ είχε αποφασίσει να πάει στο Βέλγιο, ήρθε η πρόταση του Ατρομήτου (που τότε αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική) να του δώσει αυτό που πραγματικά ήθελε, να μείνει δηλαδή στην Ελλάδα. Η κοινωνία του Περιστερίου τον αγκάλιασε για 3 σχεδόν χρόνια παρά το γεγονός ότι η διοίκηση καθυστερούσε τις πληρωμές την ίδια στιγμή που ο Τσιμάνγκα έπρεπε να θρέψει γυναίκα και 3 παιδιά.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο αδικοχαμένος Ζαϊρινός είχε εγγραφεί σε σχολή προκειμένου να εξελίξει τις ικανότητές του στο σχέδιο αλλά όλα αυτά διακόπηκαν απότομα εκείνο το θλιβερό απόγευμα στην Ελευσίνα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δεν ξεχνάει ο Ατρόμητος – Τσιμάνγκα: 25 χρόνια από τον θάνατο που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.