Αυγενάκης ΠΑΟΚ

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού, μίλησε ονομαστικά για την δολοφονική επίθεση στον ρέφερι Θανάση Τζήλο, ενώ έδωσε νέες απαντήσεις αναφορικά με την σύνθεση της ΕΕΑ. Αναλυτικά όλα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero Fm 107.4: Για το σημείο που βρίσκεται τώρα: «Οι υποχρεώσεις είναι...

Ο Λευτέρης Αυγενάκης για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε υφυπουργός Αθλητισμού, μίλησε ονομαστικά για την δολοφονική επίθεση στον ρέφερι Θανάση Τζήλο, ενώ έδωσε νέες απαντήσεις αναφορικά με την σύνθεση της ΕΕΑ.

Αναλυτικά όλα όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero Fm 107.4:

Για το σημείο που βρίσκεται τώρα:

«Οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν απουσία από την Αθήνα και από την άλλη, δεν είναι ώρα για να παίρνουμε ρίσκο με ταξίδια. Πειθαρχούμε στους κανόνες, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών ,Μας έχει πάει πολύ καλά ως χώρα και αν συνεχίσουμε με την ίδια πειθαρχία θα συνεχίσουμε να αποτελούμε υπόδειγμα. Κανένας δεν είναι υπεράνω του κορονοϊού. Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε λέμε στον τόπο μου. Η εβδομάδα που έρχεται και είναι συνδεδεμένη, με την επιστροφή στον τόπο μας, θα αλλάξει φέτος για καλό σκοπό»

Για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού η Ελλάδα ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

«Είναι συγκινητικό… Διάβαζα χθες ένα δημοσίευμα από μία ιταλική ιστοσελίδα που κατέληγε με ειδική αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα και πως έμειναν πίσω οι άλλες χώρες και παρακολούθησαν με έναν εγωισμό όλο αυτό που ερχόταν. Ευχόμαστε το συντομότερο να βρουν όλοι το ρυθμό τους, να καταφέρουν να διαχειριστούν ικανοποιητικά τον ιό και να τον εξουδετερώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΟΚ: Φερέιρα όπως Ίβιτς και Λουτσέσκου!

Κι εμείς έχουμε τα προβλήματα μας. Μιλάμε για ένα ΕΣΥ μετά από μια δεκαετή μνημονιακή κόπωση. Εμείς όμως, έχουμε ψυχή. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτήν την περίοδο. Βάζω και τους ιδιώτες γιατρούς, αλλά και τους φαρμακοποιούς γιατί χωρίς αυτούς, ήδη η κατάσταση στα νοσοκομεία θα ήταν δυσκολότερη. Με μια καλή διαχείριση από όλους, τα δημόσια νοσοκομεία, είναι σε μια διαρκώς εξελισσόμενη προς το καλό κατάσταση. Δεν έχει γονατίσει το ΕΣΥ από την πανδημία. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που παλεύουν και σε αυτούς που δίνουν τα χρήματα μας. Μιλάμε για χορηγούς, όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και ο καθένας με το δικό του τρόπο, παίρνει μια πρωτοβουλία. Την Παρασκευή ανακοινώσαμε κι εμείς και σήμερα θα ανακοινώσουμε κάτι αντίστοιχο με ανάλογες πρωτοβουλίες. Αυτή είναι η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς».

Για τα μέτρα την περίοδο του Πάσχα ο Λευτέρης Αυγενάκης σχολίασε:

«Λέτε να μην έχω ανάγκη κι εγώ να βρεθώ τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Ηράκλειο, να βρεθώ όπως κάνω κάθε χρόνο σε συγκεκριμένα μοναστήρια; Να αφήσουμε τον εαυτό μας στην κατάνυξη των ημερών μαζί με την οικογένεια; Το έχω ανάγκη κι εγώ, αλλά φέτος δε θα το κάνω. Δεν πρέπει να το κάνουμε Μια ημέρα ή μία εβδομάδα χαλάρωσης μπορεί να φέρει δυσάρεστες εξελίξεις. Το περιστατικό στη Λάρισα για παράδειγμα, κάποιοι λειτούργησαν ανεγκέφαλα και μάλιστα, συνέχισαν να βρίσκονται στις λαϊκές αγορές. Μέσα σε δύο 24ωρα, εκεί που φαίνεται να ομαλοποιείται η εικόνα, βλέπουμε άλλα πράγματα και νούμερα να εκτροχιάζονται. Μία ημέρα χαλάρωσης μπορεί να φέρει δυσάρεστα νέα. Θα μείνουμε σπίτι, θα ακούσουμε τη λειτουργία από το ραδιόφωνο, θα μείνουμε με τη στενή μας οικογένεια. Είναι μια εξαίρεση, μια ιδιαίτερη περίοδος και θα τη ζήσουμε με στόχο το κοινό καλό».

Για την απόφαση του να δώσει στις Λίγκες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον των πρωταθλημάτων τους ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:

«Όλη αυτήν την περίοδο, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους όλων των ομοσπονδιών, των Λιγκών, είναι και η Ολυμπιακή Επιτροπή, με προπονητές, Ολυμπιονίκες. Στο «Ζήσε Αθλητικά» έχουμε πάρει εξαιρετικές πρωτοβουλίες, πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες, στις οποίες ο αθλητισμός παίρνει κεντρική θέση στην πανδημία. Πρωτοβουλίες, διαδικτυακά μηνύματα, μηνύματα για σωστή διατροφή άρα ισχυρό ανοσοποιητικό κλπ. Πρωτοβουλίες συμμετοχής ή διοργάνωσης αιμοδοσιών, που είναι αυξημένες οι ανάγκες. Είναι πολύ συγκινητικές πρωτοβουλίες. Χθες έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο Καυτανζόγλειο, γίνεται στο Ηράκλειο, στα Χανιά, αύριο στο ΣΕΦ, θα γίνουν και στην Καβάλα. Είχαμε χρόνια να απολαύσουμε αυτό το αίσθημα της αθλητικής οικογένειας, έστω και με τις διαφορές μας. Στην παρούσα φάση, χαίρομαι που λειτουργούμε έτσι, που υπερασπιζόμαστε τις βασικές αξίες του αθλητισμού και κάνουμε και καλό. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, του «Ζήσε Αθλητικά» και με τη συνεργασία με όλους τους φορείς, είχα επικοινωνία με όλους τους προέδρους στην προσπάθεια να υπάρξει κοινή απόφαση.

Είδα όμως ότι αυτό, δεν ήταν εφικτό. Γιατί είναι άλλη η άποψη της μπασκετικής λίγκας, με τον κ. Γαλατσόπουλο με τον οποίο έχω μία άριστη συνεργασία, που υπήρχε ομόφωνη απόφαση των ομάδων που συμμετέχουν για να σταματήσει το πρωτάθλημα. Απολύτως σεβαστό και μάλιστα, δόθηκε γραπτώς και επισήμως.

Ωστόσο πρέπει να υπάρξει και επίσημη θέση από την ΕΟΚ, που δεν έχει υπάρξει ακόμα. Ούτε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία, που καλό είναι να υπάρξει και νομίζω θα υπάρξει στο τέλος και με τον ΠΣΑΚ.

Αντίστοιχο κλίμα, χωρίς να έχουμε κάτι επίσημο, είχε αρχίσει διαμορφώνεται και στο χώρο του βόλεϊ.

Στο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Είναι η Λίγκα 1, η Λίγκα 2, Φούτμπολ Λιγκ, η ΕΠΟ, φυσικά ο ΠΣΑΠ, αλλά έχουμε και την UEFA.

Τα μηνύματα που παίρναμε όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με την UEFA, ναι μεν πρώτα ο άνθρωπος και ο αθλητής, αλλά υπήρχε η επιδίωξη να συνεχιστεί τo πρωτάθλημα, έστω έστω και με αγώνες το καλοκαίρι, έστω με συμπιεσμένο πρόγραμμα. Διάφοροι συνδυασμοί που εγώ τους ακούω και δεν έχω λόγο να διαφωνήσω, αν φυσικά αυτά, υιοθετηθούν από τη Λίγκα, από την ΕΠΟ και τον ΠΣΑΠ. Εφόσον είναι απόλυτα εναρμονισμένα και με τις συμβουλές των ειδικών του ΕΟΔΥ. Αν έχουμε μια άποψη των ειδικών, τους οποίους μέχρι στιγμής τους ακούσαμε και δε χάσαμε, ότι ξέρετε, γι’ αυτό και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να γίνει αυτό κι αυτό, εμείς θα πάμε κόντρα επειδή είμαστε ειδικοί; Σαφώς και όχι», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

Με μέτρο, σύνεση και βήμα-βήμα, λαμβάνοντας υπόψιν τις θέσεις της UEFA, η οποία τις διατυπώνει με τη λογική του «πάμε και βλέπουμε», έχουμε στο εσωτερικό μια άποψη που διαμορφώνεται. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσει, κάποιοι να σταματήσει, υπάρχει μια ζύμωση όμως. Και χθες υπήρχε μία συνεδρίαση της ΕΠΟ, ειπώθηκαν κάποια πράγματα, χωρίς φυσικά να υπάρξει κάποια κατάληξη και είναι λογικό. Από την άλλη, υπάρχουν δύο κόσμοι στο ποδόσφαιρο. Το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό. Σε ό,τι αφορά το ερασιτεχνικό που είναι πολυπληθέστερο, είναι εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με το επαγγελματικό, που έχει συμβόλαια, τηλεοπτικά δικαιώματα, άλλου είδους λεπτομέρειες που πρέπει να οργανωθούν.

Σας λέω ότι εδώ, εδώ αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με απαιτήσεις και συμβόλαια, πολύ μεγαλύτερες, γιατί κυριάρχησε η λογική της υγείας όλων των εμπλεκόμενων. Κι εδώ, εφόσον αποφασιστεί η διακοπή του πρωταθλήματος ή η συνέχεια του, έστω με ένα πιο συμπιεσμένο πρόγραμμα, μες στο καλοκαίρι, νομίζω ότι η λύση θα βρεθεί.

Από μέρους μου, δεν υπάρχει λογική «αποφασίζω και διατάζω». Ούτε για αστείο. ε συναίνεση θα καταλήξουμε κάπου. Η διάταξη που μου ζήτησαν από μπάσκετ και βόλεϊ, για να την επεξεργαστούν νομικά, θα γίνει μέσω ΠΝΠ. Για το ποδόσφαιρο, είχαμε μια πρώτη επικοινωνία, θα έχω αμέσως μετά και μια επικοινωνία με τον κ. Γραμμένο για να συζητήσουμε μια σειρά από θέμα. Αν θέλουν κι εκεί, να εξεταστεί, πριν περάσουμε κάτι από τη Βουλή για να πάρει ΦΕΚ, είμαστε στη διάθεση τους, για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο, που θα πάρει ο καθένας με τα δικά του δεδομένα, μια χρήσιμη και σωστή απόφαση. Εκείνοι ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια τα δεδομένα τους.

Είναι και άλλες ομοσπονδίες… Το χάντμπολ, η γυμναστική, ο στίβος… Εγώ δε γνωρίζω τα πάντα, ούτε θέλω να γνωρίζω τα πάντα. Εξουσιοδωτώ με αυτόν τον τρόπο και νομιμοποιώ την κάθε ομοσπονδία να λάβει υπόψιν της, τα πάντα και εγώ θα επισφραγίσω την απόφαση τους, εφόσον είναι τεκμηριωμένη, σοβαρή και μετρημένη. Πάντα όμως με συνεννόηση

Επιδίωξη μας είναι να περάσει ένα πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Περνάμε μια δυσκολία και αυτή, αφήνει και καλά πράγματα. Βλέπουμε τις πραγματικές αξίες του αθλητισμού και του ανθρώπου. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, βρισκόμενοι περισσότερο χρόνο στο σπίτι ή στο γραφείο. Είναι μια χρυσή περίοδος για να καταλάβουμε τα λάθη μας, τι δεν κάναμε όπως έπρεπε, όλα αυτά. Σας μιλώ ειλικρινά, εγώ νιώθω κάθε μέρα πιο καλά με τον εαυτό μου, γιατί έχω εντοπίσει λάθη, τριβές και σημεία που δε θα έπρεπε να έχω ακολουθήσει. Αυτό, το κάνουν άπαντες, άρα είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία μας θα βγει καλύτερη από αυτήν τη δοκιμασία».

Για την ΕΕΑ ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

«Δεν θέλω να δώσω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση καθώς προέχουν άλλα πράγματα. Έχω τη διάθεση να απαντήσω στον κάθε φίλαθλο, που έχει επιχειρήματα. Αν κάποιος θέλει να επιμείνει σε μία θεωρία, δεν θα τον εμποδίσω».

Για τη σχέση του με το μέλος της ΕΕΑ, Τζουλάκη ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε:

«Ο αδερφός μου υπήρξε χρόνια με τον γιο του στο ίδιο νοσοκομείο. Γιατροί και οι δύο. Και όταν αποφάσισε να παντρευτεί, θέλησε να τον στεφανώσει. Αυτό δεν επηρεάζει σε μία άμισθη θέση. Οι υπόλοιποι έξι προϋπήρχαν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ. και ασφαλώς δεν υπάρχει θέμα παράνομου διορισμού. Δεν σημαίνει κάτι, το ότι ένα πανεπιστήμιο βρίσκεται στον Πειραιά και προέρχονται από εκεί δύο μέλη της Επιτροπής. Μηδενίζουμε την κρίση επειδή προέρχεται από τη συγκεκριμένη πόλη; Ας μην κρίνουμε τα μέλη από τον τόπο καταγωγής».

Για τον ξυλοδαρμό του Θανάση Τζήλου μεταξύ άλλων είπε:

«Το Υπουργείο Αθλητισμού δεν είναι Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από μέρους μου είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε συμπεριφορά βίας εξελίσσεται μέσα ή έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Μάλιστα, περάσαμε και διατάξεις για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Δεν εξαρτάται από μένα η εξέλιξη των υποθέσεων, όπως και του Τζήλου. Αν θέλετε τη γνώμη μου, θα έπρεπε να βγαίνουν πιο σύντομα οι αποφάσεις. Δεν έχω καμία διάθεση να καλύψω κανέναν».

Αναλυτικά η συνέντευξή, που έδωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης :

πηγή: Libero 107,4