ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Μπακασέτας: Γι’ αυτό έχουν πάθει πλάκα μαζί του όλοι οι «μεγάλοι» της Τουρκίας!

Υπάρχουν περισσότεροι του ενός λόγοι που ο Τάσος Μπακασέτας έχει μπει στο στόχαστρο του BIG-3 της Τουρκίας-και όχι μόνο.
Μπακασέτας: Γι’ αυτό έχουν πάθει πλάκα μαζί του όλοι οι «μεγάλοι» της Τουρκίας!

Ο Μπακασέτας κάνει «ομορφιές» και φέτος στο πρωτάθλημα Τουρκίας με τη φανέλα της Τραμπζονσπόρ και τον θέλουν όλοι οι «μεγάλοι»!

Ήθελε τόλμη αυτό που έκανε το 2019. Από την ΑΕΚ, στην Αλάνιασπορ. Μετανάστευση, εντελώς διαφορετικό status και αβέβαιη προοπτική. Μια νέα αρχή με μόνη ασφάλεια την παρουσία δύο συμπαικτών στην Εθνική και φίλων (Γιώργος Τζαβέλλας, Μανώλης Σιώπης). Όπως ξεκάθαρα έδειξε η συνέχεια, ο «Μπάκα» πήρε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Στην Τουρκία δεν βελτιώθηκε απλώς. Έβγαλε πράγματα που ενδεχομένως ούτε ο ίδιος να γνώριζε πως είχε μέσα του. Στα 28 του πια, έχει απελευθερώσει πλήρως το potential του. Έχει γίνει η καλύτερη version του εαυτού του. Τόσο, ώστε όπως αποκαλύπτει σήμερα ο AGENT GREEK στο Sportime, έχει όλη την Τουρκία στα πόδια του!

Πολλά γκολ, πολλές ασίστ, αλλά και… πολλά ακόμη

Μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν: Μετά την Αλάνια, ήρθε η Τραμπζνοσπόρ, τον περασμένο Ιανουάριο. Στην Τραπεζούντα προσαρμόστηκε με το καλημέρα,  ολοκληρώνοντας τη (μισή) σεζόν με 6 γκολ και 2 ασίστ σε 19 ματς πρωταθλήματος. Όντας κομβικός στο δρόμο για την κατάκτηση της 4ης θέσης και το ευρωπαϊκό εισιτήριο για το Conference League. Φαίνεται πως αυτή ήταν μόνο η «εναρκτήρια σκηνή». Και ότι φέτος έρχεται το «κυρίως έργο». Τα 5 γκολ του και οι 3 ασίστ στις 8 ως τώρα αγωνιστικές της Super Lig λένε πάρα πολλά. Όχι και όλα.

Παράλληλα, έχει επωμιστεί το ρόλο του ηγέτη, του προστάτη για τους υπόλοιπους. Δίνει το παράδειγμα με πράξεις και με λόγια. Από το πώς βοηθά και συμβουλεύει τους νεότερους συμπαίκτες του. Από το πώς κράτησε τη ψυχραιμία του και έμεινε ατάραχος στο πρόσφατο 2-1 επί της Καϊσερίσπορ μετά το ντου ενός οπαδού, ο οποίος κινήθηκε απειλητικά εναντίον του («έχουμε ένα ρόλο να επιτελέσουμε ως παράδειγμα στα νέα παιδιά», εξήγησε μετά).

Η Τραμπζονσπόρ πήγε στη διακοπή ούσα στην 2η θέση της βαθμολογίας και αήττητη (5 νίκες, 3 ισοπαλίες), στο -1 από τη Φενερμπαχτσέ. Επιβεβαιώνει άρα μέχρι στιγμής τα προγνωστικά που την έδιναν ως τη μόνη ικανή να μπει σφήνα στους τρεις «μεγάλους» και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Τα «τζάκια» βλέπουν αυτήν την επιμονή και το ξεπέταγμα και θορυβούνται. Τι κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση; Σίγουρα κοιτάς τι καλό έχει ο ξάφνου αντίζηλός σου και προσπαθείς να το κάνεις δικό σου. Ο Μπακασέτας εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν την περιγραφή.

Το πλάνο του Αβτσί χρειάστηκε χρόνο

Τα πράγματα στην Τραμπζνοσπόρ εξελίσσονται καλά γιατί το επιθετικό πλάνο του Αμπντουλάχ Αβτσί πήρε τελικά γρήγορα μορφή. Εν αρχή, να τονίσουμε πως μιλάμε για ένα ρόστερ με πολλούς καλούς παίκτες και αρκετούς σταρ. Που έπρεπε όμως να χτιστεί εν πολλοίς από την αρχή. Ο πολύπειρος Τούρκος κόουτς, δημιουργός της Μπασακσεχίρ που θαυμάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν, κατάλαβε γρήγορα τι πρέπει να κάνει. Το βασικό του μέλημα ήταν να φτιάξει την άμυνα. Πρώτα προστατεύεις τα νώτα σου και μετά κοιτάς πώς θα επιτεθείς. Επίσης είναι πάντα πιο εύκολο να «καταστρέψεις» παρά να δημιουργήσεις.

Αυτό, πάντως, είχε ως συνέπεια μια δυσλειτουργία μπροστά. Ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο να παίρνει μπάλα ο Αντονι Νουακαέμε μακριά από τη μεγάλη περιοχή, εκεί δηλαδή όπου ο Νιγηριανός φορ δεν είναι και ιδιαίτερα χρήσιμος. Προσθέτουμε και τη φύσει αναρχική θεώρηση των πραγμάτων από τους Ζερβινιό και Τζανίνι, η οποία είναι μεν ωραία στο μάτι του θεατή, αλλά συχνά αντιπαραγωγική και το πράγμα δεν τσούλαγε όπως θα έπρεπε.

Προκαλούνταν σύγχυση στους μεσοεπιθετικούς, ένα μπέρδεμα στον καταμερισμό των ρόλων, στο ποιος κάνει τι. Μοιραία δημιουργούνταν συνωστισμός και δινόταν χρόνος στον αντίπαλο να (αναδι)οργανωθεί, αφού το τέμπο έπεφτε μέχρι να βγει μία άκρη – αν έβγαινε. Δεν κόστισε ευτυχώς σε αρνητικά αποτελέσματα εντός συνόρων (στην Ευρώπη, η Ρόμα αποδείχτηκε πολλά κλικ πάνω και ήρθε ο αποκλεισμός), αλλά γεννούσε αναστάτωση και προβληματισμό.

Ο Μπακασέτας έγινε το «κάτι παραπάνω»

Ο Μπακασέτας, μαζί με τον Μάρεκ Χάμσικ, έχει ντε φάκτο τα κλειδιά του παιχνιδιού. Ο συμπατριώτης μας αναγκαζόταν αρχικά να παίζει με μακρινές μπαλιές προς τα άκρα, κάτι που δεν είναι στο στιλ του ούτε ορθολογικό. Δεν είναι φτιαγμένος για αυτού του είδους το άμεσο παιχνίδι. Δεν έχει την ένταση και τη δύναμη για ανταποκριθεί σε ματς που πάει στην εκρηκτικότητα και στον αυθορμητισμό ή και στην τύχη. Ο Αβτσί είδε το πρόβλημα και το δούλεψε άμεσα και εντατικά. Με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των ατομικών ικανοτήτων και εν τέλει τη δημιουργία του (ομαδικού) πνεύματος «ένας για όλους και όλοι για έναν». Η πολυπόθητη ισορροπία.

Σταδιακά, ο Μπακασέτας βρήκε νόρμες και αυτοματισμούς. Οξυδερκής και άνετος με την μπάλα στα πόδια, κατάλαβε ακριβώς πώς να παίξει ώστε να κάνει καλύτερους τους γύρω του, αλλά και να διοχετεύει την ενέργεια του εκεί που πρέπει. Πολλές κοντινές πάσες στο κέντρο, ήρεμο παιχνίδι υπομονής και κατοχής, η Τραμπζονσπόρ παίζει πλέον όπως βολεύει τον 28χρονο Έλληνα, βασικά έχει προσαρμοστεί πάνω του. Αυτή η πιο αργή ανάπτυξη ταιριάζει στον συμπατριώτη μας, αφού η ταχύτητα ποτέ δεν ήταν το δυνατό του σημείο.

Γίνεται έτσι αυτό το «κάτι παραπάνω» που κάνει τη διαφορά μπροστά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τον βοηθάει και ο Σιώπης – αυτοί οι δύο πάνε πακέτο! Αν και όπως αποκάλυψε σήμερα το Sportime, ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ έχει χαράξει μια πορεία (καριέρας) στην οποία δεν θα μπορέσει να τον ακολουθήσει ο φίλος του. Στα προσεχώς…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπακασέτας: Γι’ αυτό έχουν πάθει πλάκα μαζί του όλοι οι «μεγάλοι» της Τουρκίας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.