Φαν’τ Σχιπ: «Όσοι δεν το δέχονται, δεν τους επιλέγουμε»


Κώστας Λάππας

Φαν’τ Σχιπ: «Όσοι δεν το δέχονται, δεν τους επιλέγουμε»


Ο Τζον Φαν’τ Σχιπ παραχώρησε συνέντευξη στην UEFA αναφορικά με την εθνική Ολλανδίας και τους Γιόχαν Κρόιφ, Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Αναφερόμενος στην Εθνική Ελλάδας και τη νέα τάξη πραγμάτων, ο Ολλανδός κόουτς αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας και στους νέους κανόνες.

Ουσιαστικά επανέλαβε την απόφασή του να αφήνει εκτός αποστολής όσους διεθνείς δεν τηρούν πιστά τις οδηγίες του.

Αρχικά, ο Φαν’τ Σχιπ δήλωσε:

«Όταν είσαι μικρό παιδί έχει το όνειρο να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Επίσης, έχει και το όνειρο να γίνει διεθνής ποδοσφαιριστής με τη χώρα σου. Πολλοί παίκτες φαίνεται πως το ξεχνούν αυτό και το παίρνουν ως δεδομένο. Το σημαντικό είναι να θέλει να παίξει για τη σημαία της χώρας σου και αυτό είναι σημαντικό για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τις παίκτες για την εθνική».

Για τον Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος ήταν το ίνδαλμά του:

«Ο Κρόιφ ήταν το είδωλό μου. Όταν έγινε προπονητής, ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε το παιχνίδι, ο τρόπος με τον οποίο μας έδινε αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορούμε να νικήσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο, με το επιθετικό ποδόσφαιρο, έμεινε σε όλους της γενιάς μας»

Για τη συνεργασία του με τον Μάρκο Φαν Μπάστεν στην εθνική Ολλανδίας:

«Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1988 παραμένει η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου. Με τον Φαν Μπάστεν να επιστρέφει στην ομάδα, μετά από τον τραυματισμό του, που τον κράτησε έξω έξι με επτά μήνες, σημείωσε ένα εντυπωσιακό γκολ στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Μάρκο ήταν ένας απόλυτος νικητής. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008, αλλά ήταν μια σπουδαία περίοδος. Τέσσερα χρόνια με την εθνική ομάδα, δούλεψα μαζί με τον Μάρκο».

Για το τι θέλει να αλλάξει στην εθνική Ελλάδας:

«Τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ήταν μια πρόκληση για εμάς, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Οι Έλληνες είναι ανταγωνιστικοί, θέλουν να παλέψουν, ξέρουν πως να αμυνθούν και επίσης είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές. Αυτό το τελευταίο θέλουμε να αναδείξουμε περισσότερο. Να δείξουμε πως είναι καλοί ποδοσφαιριστές, χωρίς να χάσουν την ταυτότητα του ελληνικού στιλ παιχνιδιού. Αυτό που είναι στο αίμα τους και στο DNA τους είναι να είναι σκληροί».

Τέλος, ο Ολλανδός τεχνικός συμπλήρωσε:

«Έχουμε πολλές βελτιώσεις να κάνουμε, όμως τα αγόρια προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και δίνουν τα πάντα. Αυτό είναι το σημαντικότερο πράγμα. Επίσης, λέμε στους παίκτες, πως η εθνική ομάδα είναι μια πολύ καλή επιλογή και πιθανότητα για να γίνουν καλύτεροι, να μεγαλώσουν σαν ομάδα και όσοι δεν το δέχονται αυτό, απλά δεν τους επιλέγουμε».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Μπάρκας τόνισε για τον Ολλανδό τεχνικό:

«Το πρώτο που ζητάει από εμάς τους παίκτες είναι να τα δώσουμε όλα για την εθνική ομάδα. Είναι απολύτως σωστός σε αυτό. Μετά μας ζητάει να παίξουμε ποδόσφαιρο και να μη φοβόμαστε τίποτα. Μας δίνει την ελευθερία να παίξουμε.

Σίγουρα υπήρχε η πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι πρώτα μια αμυντική ομάδα. Όμως προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό στο παιχνίδι μας και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε.

Νομίζω πως και οι φίλαθλοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται για εμάς διαφορετικά και βλέπουν πως πέρα από μια αμυντική ομάδα, είμαστε μια ομάδα που μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο».

Ιερά Σύνοδος: Η επιστολή της στον Μητσοτάκη με την οποία ζητά ανοιχτές εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Επίσημο: Κλειστά όλα τα σχολεία μέχρι 30 Νοεμβρίου!


Sportime Extras