EURO 2020

Euro 2020: Τα μεγάλα ερωτηματικά

Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2020 έπεσε κάτω από τις 100 ημέρες και ακόμα έχουμε πολλές και βασικές απορίες.
Euro 2020: Τα μεγάλα ερωτηματικά

Η αντίστροφη μέτρηση για το Euro 2020 έπεσε κάτω από τις 100 ημέρες και ακόμα έχουμε πολλές και βασικές απορίες.

Είχε το συμβολισμό της η χθεσινή ημέρα (3/3), ποδοσφαιρικά ομιλώντας. Μάρκαρε το ορόσημο των 100 ημερών μέχρι την έναρξη του Euro 2020 (διατηρεί την αρχική του ονομασία παρότι έχει… ξεπεραστεί χρονικά). Σε τι στάδιο βρισκόμαστε αλήθεια για μια διοργάνωση που έπεσε, και, αυτή, πέρυσι θύμα της πανδημίας; Έχουμε πολλές και βασικές απορίες. Τα βάλαμε κάτω και απαντάμε.

Θα γίνει το Euro 2020;

Ναι. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Μετά από ένα ολόκληρο χρόνο που τα εθνικά πρωταθλήματα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις διεξάγονται κανονικά, υπάρχει πλέον η τεχνογνωσία και η πείρα για να γίνουν αγώνες σε περιβάλλον πανδημίας. Κι έπειτα ή μάλλον κυρίως, είναι το οικονομικό. Πολύ απλά είναι τεράστια τα χρηματικά ποσά από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα. H UEFA και τα 55 κράτη-μέλη της δεν μπορεί να σηκώσει τέτοια χασούρα. Για τον πρόεδρο, Αλεξάντερ Τσέφεριν αυτό δεν υπάρχει καν ως πιθανότητα…

Πώς θα μοιάζει αυτό το Euro;

Το χειρότερο σενάριο είναι να παιχθεί υπό τη μορφή φούσκας χωρίς να επιτρέπονται θεατές. Αρκετά κοντά στο πώς διεξήχθησαν τα Final-8 σε Champions και Europa League τον περασμένο Αύγουστο. Το να είναι 100% νορμάλ τα πράγματα δεν «πατάει» πουθενά, περισσότερο ευχή είναι παρά οτιδήποτε άλλο. Κάπου στη μέση, λοιπόν. Κάτι καινούριο και συνάμα… από παλιά.

Θα γίνει σε 12 χώρες, όπως δηλαδή είναι προγραμματισμένο;

Το πιο πιθανό, όχι. Εξασθενεί ως σενάριο, με τον ιό να επιμένει, τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εν ισχύ στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί τελικά να φιλοξενήσει όλους τους αγώνες μία και μόνο χώρα; Η Μεγάλη Βρετανία ακούγεται έντονα σχετικώς. Ο εμβολιασμός εκεί προχωρά πολύ πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (τα… καλά του Brexit), ενώ υπάρχουν και με το παραπάνω τα απαιτούμενα γήπεδα, εγκαταστάσεις και ξενοδοχειακό δίκτυο στο σύνολο της επικράτειας. Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να μην είναι μόνο μία χώρα η οικοδέσποινα. Ειδικά καθώς η UEFA μπορεί να βρεθεί υπό ασφυκτική πολιτική πίεση από πλευράς Ε.Ε. για να μην φανεί ότι το μεγαλύτερο τουρνουά της γηραιάς ηπείρου σώθηκε από «αυτούς που μας παράτησαν». Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία θεωρούνται επίσης ρεαλιστικές περιπτώσεις. Αλλά και οι 12, όπως είναι προγραμματισμένο; Όλο και πιο δύσκολο…

Η UEFA θα αποφασίσει και μόνο;

Και ναι, και όχι. Αν μια εθνική κυβέρνηση ασκήσει βέτο στο να γίνουν αγώνες στο έδαφός της, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν μπορεί παρά να υπακούσει. Είναι τιτάνια δύσκολο το έργο του συντονισμού με 12 διαφορετικές χώρες, που καθεμιά βρίσκεται σε άλλο στάδιο αναφορικά με τα επίπεδα κρουσμάτων, τα μέτρα που λαμβάνει και τους εμβολιασμούς.

Πότε θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο;

Ο αρχικός στόχος ήταν όλα να έχουν ξεκαθαρίσει στις αρχές του Μάρτη, ώστε να υπάρχει ο χρόνος προσαρμογής στα όποια νέα δεδομένα. Αποδείχτηκε υπεραισιόδοξο. Ο κορονοϊός δεν λέει να υποχωρήσει, η χρονική μετάθεση ήταν αναπόφευκτη. Οριστικά τι μέλει γενέσθαι θα το μάθουμε πια στις 20 Απριλίου, στο συνέδριο της UEFA. Επτά εβδομάδες δηλαδή πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Ακόμα και αν δεν είναι όλα 100% ξεκάθαρα ως τότε αναφορικά με την κατάσταση με τον ιό, πολύ απλά δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέα αργοπορία.

Θα πιέσει η UEFA να εμβολιαστούν οι παίκτες;

Αρκετά αμφίβολο από πρακτικής και συμβολικής άποψης. Θα εξαρτηθεί από το πώς έχει κινηθεί γενικότερα η πολιτική του εμβολιασμού στην Ευρώπη. Πάντως, τίποτα δεν δείχνει ότι ως τις 11 Ιουνίου θα είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Τι σχέδια υπάρχουν σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας κατά τη διάρκεια του τουρνουά;

Πρωτόκολλο ακόμα δεν υπάρχει. Η τάση είναι για κάτι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε Champions League και Europa League. Εκεί προβλέπονται εναλλακτικά γήπεδα για να γίνει ένα ματς αν δεν μπορεί να διεξαχθεί στο αρχικά ορισθέν μέρος. Υπό αυτό το πλαίσιο, η Λειψία υποδέχτηκε τη Λίβερπουλ στη Βουδαπέστη και η Ατλέτικο Μαδρίτης την Τσέλσι στο Βουκουρέστι.

Θα υπάρχουν θεατές μέσα στα γήπεδα;

Όλο και πιο πιθανό, μα μάλλον μόνο ντόπιοι. Στην Αγγλία για παράδειγμα, από τις 17 Μάϊου, θα επιτρέπονται ως και 10.000 άνθρωποι στις εξέδρες. Στο Νησί, στόχος είναι από 21 Ιουνίου να μην υπάρχει περιορισμός, αλλά δύσκολα θα το δούμε να συμβαίνει. Μία ή άλλη, είναι κάτι που θα κρίνει πιθανότατα σε μεγάλο βαθμό ποιες 12 χώρες θα φιλοξενήσουν το τουρνουά. Η UEFA δεν θέλει άδεια γήπεδα. Για πολλούς λόγους όπως το ότι έχει ήδη πουλήσει το 90% των εισιτηρίων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Euro 2020: Τα μεγάλα ερωτηματικά», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.